11.05.2012 | Jitka Čechová, Miroslav Klimeš

Český tým jasně porazil Itálii, Kanada s Ruskem otáčeli skóre

S t o c k h o l m - Další čtyři zápasy má na svém kontě hokejové mistrovství světa. Českého fanouška určitě nejvíce zajímá jasná výhra výběru trenéra Hadamczika 6:0 nad Itálií, co se týče dramatického vývoje jednotlivých utkání je ale třeba podívat se spíše na ostatní výsledky. Nejprve hráči Spojených států nečekaně laborovali s celkem Kazachstánu. Večerní souboje pak nabídly střety mezi Finskem a Kanadou a Ruskem a Švédskem. Zajímavostí je, že severské státy šly v obou případech do vedení, o které však nakonec přišly.

Proti Itálii si Češi zastříleli, vyhráli 6:0

Už s Martinem Eratem, který se zařadil do elitní formace, nastoupili hráči českého výběru proti Itálii.Od začátku zápasu bylo jasné na kterou branku se bude po většinu času útočit a Češi se v šesté minutě také dočkali první branky, když se přihrávka Krejčího odrazila od brusle Petra Nedvěda za přesouvajícího se Tragusta v brance Itálie. Druhou branku přidal Jiří Novotný po nádherní kombinaci s Jakubem Petružálkem. Soupeř z Apeninského poloostrova se po celou dobu spoléhal jen na rychlé brejky, jenže Štěpánek byl vždy připraven.

V druhé třetině rozhodli hráči se lvem na hrudi o svém vítězství, jednoznačně přehráli svého soupeře a poprvé na letošním turnaji začala fungovat souhra. Třetí branku zařídil Petr Čáslava, když v oslabení ujela trojice Českých hráčů proti jednomu italskému.Do konce druhého dějství se Češi trefili do černého ještě dvakrát. Nejprve Aleš Hemský, a na 0:5 zvyšoval svou druhou brankou v utkání Petr Čáslava.

Italové vstoupili do třetí třetiny velice houževnatě a odhodlaně vstřelit alespoň jednu branku, všechny jejich snahy končily na české obraně, nebo u Štěpánka.Postupně se zase ke slovu dostávali hráči v červeném a v 55. minutě využil přesilovou hru hráč, který se k týmu připojil až dnes ráno Martin Erat. Italové nakonec Štěpánkovi čisté konto sebrat nedokázali a prohráli vysoko 0:6.

Itálie – Česko 0:6 (0:2, 0:3, 0:1)

Branky a nahrávky: 6. Nedvěd (Krejčí, Nakládal), 13. Novotný (Petružálek), 28. Čáslava (Tenkrát), 32. Hemský (Erat), 33. Čáslava (Petružálek, Koukal), 55. Erat (Krajíček)

Malkin hattrickem a dvěmi přihrávkami zničil Švédy

Utkání mezi Ruskem a Švédskem slibovalo ten nejlepší hokej, který mohou divácí ve skupině B vidět. Tato očekávání se začala velice rychle plnit a před vyprodanou Ericsson Globe arénou se Švédové brzy ujali vedení v přesilové hře, když se prosadil tvrdou střelou z mezikruží Erik Karlsson. Hráči Tre Kronor byli sice lepším celkem, ale prosadili se Rusové. O vyrovnávací branku se postaral Alexandr Popov. Rusové pak znovu doplatili na nedisciplinovanost a Henrik Zetterberg využil další přesilovku.

V druhé části hry byli zpočátku Švédové, svoji převahu proměnili i v další puk ve Varlamově brance. Trefil se ve třicáté minutě Johan Franzén. V druhé části druhé třetiny začaly hráčům oběma týmům hrát nervy a bylo k vidění hodně potyček na které dopláceli hlavně Švédové. Nejprve přesilovou hru využil Jevgenij Malkin a v závěru třetiny srovnal skóre na 3:3 taktéž v dvojnásobné početní převaze Alexej Jemelin.

Třetí třetina tedy slibovala obrovskou bitvu, jenže hned v její první minutě překvapivě posunul Rusy do vedení Alexandr Perežogin. Po inkasované brance se čekal od Švédů velký tlak na srovnání, ale ten nepřišel a Jevgenij Malkin mohl zvýšit na rozdíl dvou branek. Chvíli po této brance dostal za poranění Franzéna Kalinin trest 5 minut + do konce utkání a Švédové dostali skvělou šanci na snížení. Bohužel pro ně se jim ji nepodařilo využít a poté svůj hattrick zkompletoval Jevgenij Malkin. Švédové pak již působili odevzdaným dojmem a na konečných 7:3 upravil skóre Denis Denisov.

Rusko – Švédsko 7:3 (1:2, 2:1, 4:0)

Branky a nahrávky: 11. Popov (Malkin), 36. Malkin (Birjukov, Kuzněcov), 39. Jemelin (Kalinin, Kuzněcov), 41. Pěrežogin (Medveděv, Popov), 43. Malkin (Nikitin, Popov), 52. Malkin (Popov), 60. Denisov (Malkin, Popov) - 6. Karlsson (Alfredsson, Stålberg), 15. Zetterberg (Alfredsson, Eriksson), 30. Franzén (Zetterberg, Eriksson)

Kazachstán urval první bod. Proti Spojeným státům

Ač proti papírově o dost slabšímu soupeři, nevstupovali hráči USA do utkání s Kazachstánem s úplně nejlepšími pocity. Především po prohře se Slováky totiž nebezpečně balancovali na hranici postupu a vyřazení. Oproti tomu nad Kazachstánem se už delší dobu vznáší hrozba sestupu do divize. Kazaši se nakonec pro Spojené státy ukázali být tvrdším oříškem, než se zpočátku čekalo. Američanům trvalo, než se dostali do tempa, a ani potom nebyli schopni vzdor několika obrovským šancím překonat Kolesnikova.

Betonováním svých řadních řad nakonec Kazaši udrželi Američany na uzdě až do 35. minuty, kdy se prosadil J. T. Brown. Zámořskému celku však spadl kámen ze srdce jen na chvilku, protože o čtyři minuty později se po parádní souhře Kazachů v přesilové hře prosadil Konstantin Puškarjov. Ani po druhém dějství tak nebylo o vítězi o mnoho jasněji, než před začátkem samotného zápasu.

Ve 45. minutě posílal Američany opět do vedení Justin Faulk. Brankář Kolesnik byl v tomto případě bezmocný, protože na střelu neviděl. Spojené státy nejspíš začínaly nabývat dojmu, že to nejhorší mají za sebou a rozhodnuti bránit nejmenším možný rozdíl vyrazili vstříc posledním minutám zápasu. O to větším šokem pro ně byla radost Kazachů, kterou v 56. minutě rozpoutal svým vyrovnáním Talgat Žajlauov.

Zápas k nemalému překvapení všech dospěl až do prodloužení, v němž pouhých dvaadvacet vteřin před zazněním sirény rozhodl o bodu navíc pro Američany Justin Faulk.

Kazachstán - USA 2:3p (0:0, 1:1, 1:1 - 0:1)

Branky a nahrávky: 39. Puškarjov (Žajlauov, Upper), 56. Žajlauov (Puškarjov, Novopašin) - 35. Brown (Abdelkader), 45. Faulk (Goligoski), 65. Faulk (Pacioretty, Stastny)

Finové ztratili dvoubrankové vedení, vítězství slavila Kanada

V úvodu zatím možná vůbec nejatraktivnějšího zápasu helsinské skupiny si oba týmy vyměnily několik pozdravů. Skóre otevíral v šesté minutě <{>Antti Pihlström, který se trefil přesně podél tyčky kanadského brankáře Warda. Tým ze zámoří poté dvakrát za sebou fauloval. Dvojnásobnou přesilovku sice Finové nevyužili, ale stačila jim i klasická početní výhoda. Tentokrát se trefil Mikko Koivu.

Finsko mělo v té době ze hry o něco víc, a proto působilo snížení Kanaďana Alexandera Burrowse tak trochu jako blesk z čistého nebe. Faul Skinnera nicméně Kanadě do karet nenahrál a díky přesné trefě Jussiho Jokinena tak Finové rázem vedli o dva góly. Jenže od poloviny zápasu jako kdyby hráči ze země javorového listu procitli a se vším všudy přebrali otěže. Nejprve opět snížil John Tavares, načež během chvilky zúročil svůj talent mladík Jeff Skinner.

Opařené Finsko se už nedokázalo oklepat a to ani v průběhu třetí třetiny.Evander Kane vystřelil nejprve poprvé toho večera Kanadě vedení, které v poslední minutě pečetil Jordan Eberle. Finům tak snaha vyrovnat v power play nevyšla stejně jako snaha udržet na šampionátu tříbodovou neporazitelnost. Tu už drží pouze Rusové.

Finsko - Kanada 3:5 (2:0, 1:3, 0:2)

Branky a nahrávky: 6. Pihlström (Kapanen), 11. Koivu (Jokinen), 28. Jokinen (Salmela) - 26. Burrows (O´Reilly, Methot), 35. Tavares (Skinner, Russel), 39. Skinner (Nugent-Hopkins), 47. Kane (Perry), 60. Eberle (Tavares, Keith)

Galerie