06.04.2013 | Ladislav Vácha

Češky svedly napínavou bitvu, po nájezdech však smutní

Českou reprezentaci žen po nevydařeném souboji s Německem o kýžené čtvrtfinále, v němž prohrála 3:6, čekaly boje o záchranu proti Švédsku. Soupeřkám ze Skandinávie se soubor pod vedením trenéra Manharta poprvé postavil v sobotu večer. Češky v nepovedené první třetině nabraly jednobrankové manko, ale díky zlepšenému výkonu se jim podařilo v závěrečném dějství vyrovnat. Napínavý zápas dospěl až do samostatných nájezdů, po nichž slavilo Švédsko.

Začátek zápasu zastihl v lepším rozpoložení Švédky, které si vytvořily územní převahu, z níž pramenily nejen slibné příležitosti, ale i přesilové hry. Gólmanka Lhotská předváděla skvělé zákroky a dlouho držela čisté konto, ale ve 12. minutě už kapitulovala. Při hře v početní převaze vypálila z levé strany Lina Westerová, jejíž ránu vyrazila maskovaná opora českého výběru před brankoviště, odkud se z pohotové dorážky prosadila Lisa Johanssonová. „Absolutně jsme nezvládli úvod. Švédky byly agresivnější a rychlejší, lépe bruslily a my jsme všude byly pozdě,“ vyjádřil se k první třetině trenér Karel Manhart.

Tři korunky si potom vytvořily ještě několik zajímavých příležitostí, ale Radka Lhotská jim gólovou radost podruhé nedopřála. Česko se protlačilo k velké šanci v 16. minutě, kdy střílela z dobré pozice Katka Kaplanová, ale zblízka trefila betony gólmanky Grahnové. Následnou přesilovku ale svěřenkyně trenéra Manharta neproměnily. V závěru úvodní dvacetiminutovky si zahrály Skandinávky další hru v početní převaze, ale gólmanka Lhotská i tentokrát čarovala. „Švédky na nás hodně nastoupily, ale podařilo se nám to udržet. Dostaly jsme jeden gól, což nebylo moc na to, kolik měly šancí,“ okomentovala úvodní dvacetiminutovku gólmanka Radka Lhotská.

V prostřední části hokejistky ze střední Evropy výrazně zlepšily svůj herní projev a hra se vyrovnala. Fanoušci v ochozech Nepean Sportsplex sledovali zajímavý hokej, velké šance byly k vidění na obou stranách ledové plochy. Oba soupeři se však trápili nejen s neproduktivní koncovkou, ale také se skvěle chytajícími gólmankami. Švédská Sara Grahnová i česká Radka Lhotská nepustily ve 2. třetině za záda ani jeden puk. „Začaly jsme šlapat a vyrovnaly jsme hru,“ viděla ve druhé třetině zlepšení Alena Polenská.

Obrázek hry se nezměnil ani ve třetím dějství, oba týmy jako kdyby se znovu předháněly v tom, kdo spálí větší příležitost. Na české straně měla hodně blízko k vyrovnání Tereza Vanišová, ale z bezprostřední blízkosti ani na více pokusů nedotlačila kotouč do sítě Grahnové. Švédsko mohla rozjásat po české chybě v rozehrávce Michelle Lowenhielmová, ale zblízka trestuhodně přestřelila. Češky se dočkaly až na konci 51. minuty, kdy nahodila od modré čáry puk na bránu Alena Polenská a kus černé gumy zapadl za Saru Grahnovou, jež měla zakrytý výhled. Poslední okamžiky základní hrací doby patřily Švédkám, ale Radka Lhotská se znovu vyznamenala. „Možná jsme měly ještě trochu více do nich zatlačit, a když jsme měly přesilovky, tak dát gól a rozhodnout před prodloužením,“ přemítala česká kapitánka Polenská.

Důležité utkání tak dospělo až do prodloužení, na jehož začátku všem příznivcům českého týmu pořádně zatrnulo. Po nepřehledné situaci se Tři korunky dožadovaly gólu a situaci musel posoudit až videoŕozhodčí. Pro české barvy vše dobře dopadlo, navíc se jim naskytla obrovská šance překlopit pomyslné misky vah na svou stranu v dlouhé přesilovce 4 na 3. Švédský obranný val ale i přes veškerou znovu nezbořily a rozhodnout nesmírné drama musely až samostatné nájezdy. Exekutorkám se v nich nedařilo, gól padl až ve třetí sérii, kdy překrásným blafákem skórovala Emma Eliassonová a odstartovala oslavy ve švédském táboře. „Trošku jsme se potom zlepšili, ale zápas se rozhodl asi v prodloužení, kdy jsme hráli přesilovku pět na tři a zahráli jsme to špatně. Tam jsme měli velkou šanci,“ odhalil rozhodující moment utkání kouč Manhart.

Českou hvězdou zápasu byla nepochybně Radka Lhotská, která předváděla fantastické zákroky a přiváděla švédské střelkyně k šílenství. Měla tak lví podíl na tom, že její tým vyrovnal. Celkem si připsala 35 úspěšných zákroků. „Tyhle zápasy mám ráda, docela mi to vyhovuje. Je hodně střel a je to lepší, než když tam člověk stojí a za dvacet minut přijde jedna střela, která je těžká,“ přiznala zkušená gólmanka.

Porážka se Švédskem je určitě nepříjemná, ale k truchlení nemá česká reprezentace důvod. Už v pondělí si může od 18:00 SEČ v Nepean Sportsplex spravit chuť a dotáhnout bitvu o záchranu do rozhodujícího třetího zápasu. „V neděli máme trénink a poradu. Budeme zjišťovat, jestli holky byly zatažené kvůli nervozitě nebo zodpovědnosti. Každá hráčka to měla asi trochu v hlavě. Zápas jsme nezvládli, a i když to bylo na nájezdy, tak Švédky asi zaslouženě vyhrály,“ nastínil nejbližší program svého týmu Karel Manhart.

Česko - Švédsko 1:2sn (0:1, 0:0, 1:0 - 0:0)

Branky a nahrávky: 51. Polenská (Povová, Křížová) – 12. Johanssonová (Westerová, Eliassonová), rozh. náj. Eliassonová.

Česko: Lhotská (Bečevová) – Tejralová, Polenská "C", Herzigová, Horálková, Flachsová, Lásková, Kolowratová, Fialová – Křížová, Povová, Mrázová – Chmelová, Manhartová, Přibylová – Studentová, Holešová, Kaplanová – Lédlová, Vanišová, Vopravilová.

Švédsko: Grahnová (Lizanaová) – Hedinová, Bäckmanová, Fällmanová, Olofssonová, Nevalainenová, Anderssonová, Bäcklinová – Westerová, Johanssonová, Borgqvistová – Asserholtová, Winbergová, Löwenhielmová – Eliassonová, Grahmová "C", Blomová – Holmlövová, Ostbergová, Hedengrenová – Carlssonová.

Čtvrtfinále byla těsná, dál jdou Finsko a Švýcarsko

V prvním čtvrtfinále se proti sobě postavily Finsko a Německo, které se do vyřazovacích bojů probojovalo na poslední chvíli triumfem nad Českem. Finky tak byly papírovými favoritkami, ale na ledě to tak úplně nevypadalo. Své soupeřky sice značně přestřílely, ale gólmanku Harssovou pokořily jen jednou. Nakonec jim to ale stačilo na postup do semifinále, v němž se utkají s USA.

Finsko – Německo 1:0 (1:0, 0:0, 0:0)

Branky a nahrávky: 16. Karvinenová.

Finsko: Räisänenová (Portnojová) – Linstedtová, Hiirikoskiová "C", Jalosuová, Tarkkiová, Terhová, Kilponenová, Tarvainenová, Villiläová – Voutilainenová, Karvinenová, Rantamäkiová – Rajahuhtaová, Tapaniová, Välimäkiová – Tuominenová, Tikkinenová, Saarimäkiová – Mäkinenová, Tuomanenová.

Německo: Harssová (Schröderová) – Fellnerová, Zornová, Eisenschmidová, Beckerová, Weisserová, Gleissnerová, Hammerlová, Richterová – Götzová "C", Delarbreová, Buschová – Spielbergerová, Lanzlová, Seilerová – Anwanderová, Eversová, Bittnerová – Kratzerová, Kameniková, Schusterová.

Zajímavou a vyrovnanou podívanou nabídl také druhý duel o postup do bojů o medaile. Švýcarsko s Ruskem hrálo po dvou třetinách nerozhodně 1:1, ale v závěrečném dějství sborná potvrdila famózní formu a zásluhou trefy Smolencevové postoupila. Rusky zatím mají na turnaji stoprocentní úspěšnost, nyní je čeká horký favorit z Kanady.

Švýcarsko – Rusko 1:2 (0:1, 1:0, 0:1)

Branky a nahrávky: 37. Benzová (Stanzová, Raselliová) – 13. Burinová (Skibová), 49. Smolencevová.

Švýcarsko: Schellingová (Slongoová) – J. Martyová "C", Willinerová, Altmannová, Zollingerová, Bulloová, Forsterová, Vaucherová – S. Martyová, Lutzová, Stiefelová – Benzová, Raselliová, I. Waidacherová – Thalmannová, Nabholzová, Stanzová – Schranzová, Eggimannová, M. Waidacherová – Daleová.

Rusko: Alexandrovová (Prugovová) – Ďubanoková, Tkačjovová, Kapustinová, Šibanovová, Gončarenková, Šukinová, Ananinová – Burinová, Lebeděvová, Skibová – Gavrilovová, Smolencevová "C", Sosinová – Pavlovová, Paškevičová, Smolinová – Vafinová, Běljakovová, Děrgačjovová – Solovjovová.