08.04.2014 | Martin Voltr

Češky si došly pro vítězství v klíčové bitvě s Norskem a sahají po baráži

Třetí den ženského mistrovství světa v Přerově proti sobě svedl dva dosud stoprocentní týmy. Česko v bitvě s útočným Norskem ani na nejkratší moment nezaváhalo a suverénním výkonem si došlo pro vítězství 2:0, k postupu do baráže tak chybí už pouhé tři body z následujících dvou zápasů!

Češky šly od začátku za svým cílem

Vzhledem ke své důležitosti odstartovalo utkání nesmírně opatrně, žádný ze soupeřů nechtěl udělat chybu. První zajímavé příležitosti se začaly rodit v přesilových hrách – tedy výhradně těch českých – kdy na nerozhodný stav poprvé zaklepaly Polenská s Křížovou. Nabytého týmového sebevědomí pak využila v 17. minutě Simona Studentová, která dostala skvostnou přihrávku od své spoluhráčky ze švýcarského Neuchatelu Evy Holešové a krásnou střelou poslala Češky do vedení!

Domácí reprezentace předváděla od začátku nesmírně poctivý výkon na každém centimetru ledové plochy. Svým pohybem dál nutila Norky k faulům a soupeře prakticky nešlo po jeho prvních dvou zápasech poznat. Nebylo tak divu, když v čase 30:01 zakončila spolupráci výborně hrajícího dua Mrázová – Denisa Křížová druhá jmenovaná útočnice a na světelné tabuli už zářil dvoubrankový rozdíl.

Naprosto ojedinělé šance Seveřanek likvidovala v brance Klára Peslarová, často však ani zasahovat nemusela. Češky totiž obětavě zblokovaly prakticky všechny střely soupeřek. Výkon norského týmu šel ale přece jenom postupem času nahoru, zkraje třetí třetiny tomu pomohla dvojice českých vyloučení, nicméně v největší šanci Sletbakové skvěle zasáhla Peslarová.

A pak už si Češky své vítězství vzít nenechaly. Užívaly si parádní podporu skvělého publika, na třetí zápas domácího výběru dorazilo přes sedmnáct stovek diváků. „Je to úžasný počet, co na nás chodí. Opravdu si to užíváme,“ ujistila jedna z nejaktivnějších hráček na ledě a autorka druhé trefy Denisa Křížová.

V závěrečné pasáži mohla právě ona přerovský stadion ještě jednou rozradostnit, její střela ovšem skončila na tyčce. To ale nic nezměnilo na parádním dojmu z výkonu celého týmu v nejdůležitějším souboji turnaje! „Každá jsme si plnily svoje povinnosti a jako tým jsme zápas společně dotáhly do vítězného konce,“ těšilo Křížovou.

Česká republika – Norsko 2:0 (1:0, 1:0, 0:0)

Branky a nahrávky: 17. Studentová (Holešová, Polenská), 31. Křížová (Mrázová).

Česká republika: Peslarová – Tejralová, Lásková, Herzigová, Fialová, Flachsová, Horálková, Hudečková – Křížová, Mrázová, Kaplanová – Polenská, Studentová, Holešová – Lédlová, Vanišová, Přibylová – Bukolská, Povová, Vonková – Manhartová.

Rakušanky ztratily další dobře rozehraný zápas

Velmi dobré začátky, ale o to horší konce zápasů. Asi tak by se dala popsat cesta rakouského týmu turnajem, znovu totiž ztratil nadějně rozjetý souboj a od Francie dokonce inkasoval sedm gólů! Rakušanky jako první vedly, ovšem nabuzený soupeř je od druhé části přehrál opravdu ve velkém stylu a od úvodní porážky s Českem je stoprocentní.

Francie – Rakousko 7:2 (1:1, 3:0, 3:1)

Branky a nahrávky: 16. Parmentová (Bouetz-Andrieuová), 27. Passardová (Parmentová), 31. Allemozová (Duvinová), 34. Vixová (Duvinová), 46. Escuderová (Jouannyová), 51. Baudritová (Rihetová), 60. Locatelliová (Passardová, Gendarmeová) – 5. Weberová (Kainbergerová), 56. Meixnerová (Altmannová).

Velký comeback Slovenkám nestačil

Slovenská reprezentace bije na poplach! Ani ve svém třetím utkání na turnaji nedokázala získat bod a místo bojů o prvenství ji čekají obrovské starosti o udržení. S Dánskem sehrála neskutečnou partii – před polovinou utkání prohrávala 0:5, pak ale zapla motory a ještě sahala po vyrovnání. Víc než snížit na dvoubrankový rozdíl ale nestihla.

Dánsko – Slovensko 5:3 (4:0, 1:3, 0:0)

Branky a nahrávky: 4. Perssonová, 8. Asperupová (Jakobsenová), 11. Frandsenová (Gregersenová), 20. Weissová (Henriksenová, Jakobsenová), 27. Weissová (Henriksenová) – 28. Veličková (Mikesková), 29. Jurčová (Sroková), 33. Jurčová (Veličková).

Galerie