03.04.2017 | Martina Kramerová

Češky prohrály i potřetí a na MS je čeká boj o záchranu

Třetí zápas, třetí prohra. Pro české hokejistky neskončilo vítězstvím ani závěrečné utkání skupiny proti Švédsku a na šampionátu si tak zahrají pouze o záchranu. Od úterý čeká svěřenkyně trenéra Vozáka tuhá bitva o udržení mezi elitou, v níž se střetnou se Švýcarskem. V dalších zápasech dominovali favorité – Kanada zneškodnila Rusko osmi trefami, Spojené státy po vyrovnaném mači přetlačily Finsko o dva góly.
Českému národnímu týmu se nepodařilo urvat triumf ani v posledním utkání skupiny B, v němž poměřil síly s hokejistkami Švédska. Střídačku českého výběru vystrašil už pokus Grahmové z 5. minuty. Švédská útočnice se dostala do samostatného úniku, který zakončila povedenou střelou. Puk však na cestě do branky zastavila tyčka.

Ani Češky ale v ofenzivě nezahálely a v čase 10:39 mohly slavit. Po přihrávce od Tejralové si před Grahnovou nabruslila Lédlová a přesnou střelou zblízka propálila švédskou brankářku. O chvíli později vyslala dobrou ránu z mezikruží Studentová, proti její dělovce dokázala Švédka úspěšně zakročit.

Z těsného vedení se ale český celek neradoval příliš dlouho. V 15. minutě totiž bylo vyrovnáno. Po pravé straně se vydala na zteč české svatyni Fällmannová, která svou akci zakončila projektilem do vzdálenějšího rohu české klece. První čtvrtina prostřední periody opět patřila Švédkám. Jednobrankový náskok zajistila Seveřankám opět Fällmannová. Tentokrát rozvlnila síť za Peslarovou díky povedené dorážce.

Necelé tři minuty nato navíc Česko kapitulovalo potřetí. Po ubránění oslabení za faul Vanišové si Češky v předbrankovém prostoru nepohlídaly Raskovou a ta zacílila přesně mezi betony české gólmanky. V závěrečném dějství sice český tým vrhl všechny síly do útoku, ani jedna z gólových příležitostí se však neujala a mužstvo s lvíčkem na prsou poznalo i ve třetím duelu hořkost porážky.

Švédsko – Česko 1:3 (1:1, 2:0, 0:0)

Branky a nahrávky: 16. Fällmanová (Lindhová), 26. Fällmanová (Winbergová, Grahmová), 28. Rasková (Löwenhielmová) – 11. Lédlová (Tejralová)



Švýcarky vlétly do duelu s Německem ve velkém stylu a už po první třetině vedly 3:0, když se nejprve prosadila Stalderová, a poté dvakrát Müllerová. Německý tým se ale ještě dokázal zvednout a v závěrečném dějství dohnat skóre díky zásahům Delarbreové a Fiegertové na rozdíl jediné trefy. Pár minut před sirénou se Němky rozhodly pro hru bez gólmany, aby se zvýšily jejih snahy vyrovnat. Za Švýcarsko se ale potřetí v zápase trefila Müllerová, která dokonala hattrick a definitivně pojistila vítězství svého celku.

Německo - Švýcarsko 2:4 (0:3, 0:0, 2:1)

Branky a nahrávky: 41. Delarbreová (Kratzerová), 56. Fiegertová (Zornová, Anwanderová) – 12. Stalderová (Meierová), 12. Müllerová (Stalderová), 16. Müllerová (Stalderová), 60. Müllerová

Po dvou prohrách se Spojenými státy a Finskem potřebovaly kanadské hokejistky proti Rusku nutně vyhrát. A duel o všechno se jim náramně povedl. Už během úvodní periody nastřílely sborné čtyři branky a udělaly důležitý krok k vítězství. To potvrdily v dalším průběhu zápasu, kdy přidaly na vlastní gólový účet dalších pět přesných zásahů. Rusku se nepovedlo dopravit puk do kanadské klece ani jednou a z ledu odcházely s osmibrankovým přídělem.

Kanada – Rusko 8:0 (4:0, 1:0, 3:0)

Branky a nahrávky: 15. Wakefieldová (Irwinová, Agostaová), 16. Clarková (Johnstonová, Poulinová), 17. Wakefieldová (Irwinová), 19. Spoonerová (Potomaková), 32. Ambroseová (Poulinová), 45. Jennerová (Johnstonová), 47. Agostaová (Wakefieldová), 60. Potomaková (Larocqueová, Mikkelsonová)

V souboji dvou velkých aspirantů na titul porazily Američanky Finsko o dva góly a ve skupině A zůstaly neporaženy. Vítězství domácího celku se ale nerodilo snadno. Hráčky Suomi totiž už od 5. minuty vedly. Amerika ale okamžitě srovnala krok a do závěrečné dvacetiminutovky už vstupovala s vedením 3:2. Finky ještě zvládly vyrovnat, na závěrečný tlak a další dvě trefy svých soupeřek už ale nestačily a i přes slibný začátek duel ztratily výsledkem 3:5.

USA – Finsko 5:3 (1:1, 2:1, 2:1)

Branky a nahrávky: 13. Knightová (Kesselová, Deckerová), 24. Coyneová (Stacková, Kesselová), 36. Knightová (Deckerová, Coyneová), 53. Brandtová (Marvinová), 59. Lamoureuxová-Davidsonová – 5. Tapaniová (Niskanenová), 40. Karvinenová (Hiirikoskiová, Välimäkiová), 50. Karvinenová.