05.04.2019 |

Češky přemohly Švédky a slaví na šampionátu druhou výhru

Paráda! České hokejistky podruhé na ženském šampionátu zvítězily a udělaly další důležitý krok směrem k postupu do čtvrtfinále. Svěřenkyně Petra Nováka po Franci zdolaly i Švédky a zůstávají stoprocentní. Dvěma góly se na výhře 5:3 podílela útočnice Natálie Mlýnková.

Lepší vstup do turnaje si snad Češky přát nemohly. Dva zápasy, dvě výhry a velmi slibná pozice pro další zápasy s Japonkami a Němkami. Výhra se Švédkami se rodila už podstatně hůře než v zápase proti Francii, kde Češky jasně dominovaly. Tentokrát musely české lvice přečkat úvodní nápor hokejistek Tre Kronor.

Švédky se první ujaly vedení – v 7. minutě zamířila přesně do bližšího rohu branky Peslarové Hanna Olssonová. Netrvalo ale dlouho a Češky udeřily na druhé straně. Po mlýnici na vhazování se nejrychleji zorientovala a puk našla Natálie Mlýnková a zavěsila kotouč do šibenice.

Výběr Švédska, který v prvním zápase turnaje překvapivě podlehl Německu, stihl do konce druhé třetiny znovu odpovědět – kapitánka Emma Nordinová nakonec dokázala došťourat kotouč za brankovou čáru.

Ve druhé dvacetiminutovce už začaly pomalu, ale jistě znovu přebírat otěže utkání Češky. Pomohly jim k tomu i přesilovky, v jedné z nich se jim podařilo vyrovnat. Tejralová vyslala prudkou nahrávku do brankoviště, kde stála připravená Mlýnková a svojí druhou trefou v utkání srovnala.

Branka české reprezentantky povzbudila. Soupeřky ze Skandinávie byly v defenzivě a tři minuty před druhou sirénou inkasovaly znovu. Postarala se o to Vendula Přibylová, která dostala parádní nahrávku od Studentové a střelou nad vyrážečku Grahnové.

Ve výborné hře pokračovaly české lvice i ve třetí třetině. Téměř identickou trefou jako při prvním gólu Mlýnkové se prezentovala v 50. minutě Denisa Křížová a zvýšila náskok Češek na 4:2. České hráčky ale nepolevovaly a nadále hrály aktivně.

Drama přece jenom nakonec přišlo, když v 58. minutě snížila na rozdíl jediné branky Erika Grahmová. Více se však už Švédkám nepodařilo, při jejich hře v šesti Češky stvrdily vítězství trefou Terezy Vanišové do odkryté klece.

Češky tak porazily Švédky podruhé v historii a poprvé od roku 2013. V tabulce skupiny B zůstávají po prvních dvou zápasech na prvním místě s šesti body, druhé jsou s pěti body Němky. S těmi se utkají v úterý, v pondělí je ještě předtím čeká duel s Japonkami.


Skupina B:

ŠVÉDSKO – ČESKO 3:5 (2:1, 0:2, 1:2)

Branky a nahrávky: 7. Olssonová (Adolfssonová, Rasková), 15. Nordinová (Rasková), 58. Grahmová (Nordinová) – 11. Mlýnková (Hymlárová), 29. Mlýnková (Tejralová, Hymlárová), 37. Přibylová (Studentová, Mrázová), 50. Křížová (Mrázová), 60. Vanišová (Horálková).
Rozhodčí: Nakayamaová (Japonsko), Senuková (Kanada) – Jaatinenová (Finsko), Linneková (Německo).
Vyloučení: 4:2.
Využití: 1:2.
Střely na branku: 25:28 (13:3, 6:13, 6:12).
Diváci: 1 024.
Nejlepší hráčky: Sara Grahnová – Natálie Mlýnková.
Švédsko: Grahnová – Nylenová, Adolfssonová, Waxinová, Olofssonová, Holmgrenová, Engströmová, Fällmanová – Winbergová, Rasková, Nordinová – Johanssonová, Hjalmarssonová, Grahmová – M. Olssonová, H. Olssonová, Lundinová – Palmová, Ljungblomová, Kullerová – Carlssonová. Trenérka a trenéři: Martinsenová, Broms a Dahlgren.
Česko: Peslarová (Zechovská) – Pejšová, Kolowratová, Tejralová, Horálková, Kosinová, Zíková, Zedníková – Křížová, Mrázová, Pejzlová – Mills, Hymlárová, Mlýnková – Patočková, Lédlová, Vanišová – Studentová, Mašková, Přibylová – Neubauerová. Trenéři: Novák a Tejral.

JAPONSKO – NĚMECKO 2:3 (0:1, 0:0, 2:2)

Branky a nahrávky: 48. Osawaová (Takaová, Fujimotová), 48. Kubová (Toková) – 11. Fiegertová (Zornová, Spielbergová), 47. Haiderová (Klugeová, Fiegertová), 57. Delarbreová (Zornová, Spielbergerová).


Skupina A

RUSKO – FINSKO 0:4 (0:1, 0:0, 0:3)

Branky a nahrávky: 7. Nieminenová (Tulusová), 44. Hakalaová (Vainikkaová, Holopainenová), 47. Vainikkaová (Hakalaová, Tapaniová), 48. Holopainenová (Vainikkaová).

USA – KANADA 3:2 (2:1, 1:1, 0:0)

Branky a nahrávky: 5. Knightová (Cameranesiová), 19. Schofieldová, 35. Pankowskiová (Barnesová) – 7. Nurseová (Jennerová, Lacquetteová), 22. Jennerová (Lacquette, Nurseová).