31.12.2011 | eSports.cz

Češky porazily Rusko a na MS žen do 18 let jsou krok od čtvrtfinále

České reprezentantky do osmnácti let na domácím mistrovství světa učinily důležitý krok za postupem do čtvrtfinále, když na Nový rok zdolaly reprezentaci Ruska 2:0. O branky domácího týmu se postaraly Tereza Vanišová a Klára Chmelová.
Zlepšená střelba a větší disciplinovanost –to podle české hráčky Denisy Křížové stojí za výhrou v utkání s Ruskami. Na branku se v utkání, kde šlo Češkám o všechno, čekalo až do třetí části. Trefila se Tereza Vanišová. Výhru pojistila v závěru ve vlastním oslabení Klára Chmelová. V úterý čeká český výběr zápas se Spojenými státy.

Ač v prvním utkání Češky dvakrát inkasovaly v oslabení, nedokázaly se častého a často i zbytečného faulování vyvarovat ani v úvodní třetině zápasu s Ruskem. Český tým se ale mohl spolehnout na Hladíkovou v brance, která se vytáhla třeba proti pokusu Batalovové a Rusky po včerejší vysoké prohře se Spojenými státy nebyly zdaleka tak nebezpečné. I tak ale český tým v první dvacetiminutovce jasně přestřílely. Poměr střel se zastavil na čísle 5:14 z pohledu Česka.

Stejně jako ve včerejším utkání ale Češky perfektně vstoupily do druhé třetiny. V její první polovině se hra odehrávala převážně před brankou Monakhovové. Ta ale předváděla stejně dobré výkony jako v utkání proti Američankám. Postupně si na ní vylámaly Vanišová, Křížová I Chmelová, která trestuhodně zahodila svou šanci před téměř prázdnou ruskou brankou.

Tlak Češek vygradoval ve 30. minutě vyloučením ruské hráčky. Kdo ale sázel na rychlý gól v síti Ruska, který by potvrdil herní převahu, spletl se. České hráčky přišly několikrát vlastní zbrklostí o puk a v přesilové hře se jim nepovedlo ani jednou vážněji ohrozit ruskou branku.

Ve 35. minutě zlikvidovala nebezpečný samostatný únik Hladíková. Na druhé straně se podobně vyznamenala Monakhovová, která odolala jak v akci 2 na 1, do které se dostaly Křížová s Mazánkovou, tak tvrdé střele Chmelové.

Gólem korunovaly svou jasnou herní převahu Češky ve 43. minutě. Lédlová tvrdě pálila, ruská gólmanka střelu jen vyrazila před sebe, kde na ní číhala Tereza Vanišová. Nekompromisní střelou k tyčce rozjásala opět zcela zaplněný zlínský stadion.

Další branku mohly přidat Tejralová s Chmelovou, které se řítily samy na Monakhovou, ta ale vytáhla skvělý zákrok a naděje Ruska trvaly dál. Češky zatím na turnaji nepředvedly větší nápor, branka Ruska ale zůstala nedobytá.

Necelých pět minut před koncem utkání dostala pětiminutový trest Klára Mazánková. Rusky ale nedokázaly početní výhodu využít a naopak ve vlastní přesilové hře inkasovaly druhou branku v utkání. Na 2:0 zvýšila v 58. minutě Klára Chmelová a Česko dál drží šanci na postup do čtvrtfinále turnaje. Výhra nad Spojenými státy je posouvá dál, v případě, že Češky tento zápas prohrají, rozhoduje o postupu výsledek zápasu mezi Švédskem a Ruskem. Pokud Švédsko neprohraje, čeká domácí reprezentaci play off.

Česko – Rusko 2:0 (0:0, 0:0, 2:0)
Branky a asistence: 43. Vanišová (Lédlová), 58. Chmelová (Křížová).

Spojené státy jasně přehrály i Švédky

Američanky i ve druhém utkání potvrdily, že patří ke spolufavoritkám celého mistrovství, a Švédky deklasovaly 7:0. Jen v první třetině daly švédskému výběru, který včera porazil český tým, tři branky. V té druhé sice švédská reprezentace náporu Američanek odolala a dokonce několikrát vážněji ohrozila americkou branku, třetí třetina ale pohřbila všechny jejich naděje na dobrý výsledek. Ve 42. minutě zvýšila na 4:0 Skarupaová - ta si mimochodem i v druhém utkání na turnaji připsala svůj hattrick. Švédky pak definitivně zlomily dvě branky v rozmezí devíti vteřin, které jim Američanky daly v 57. minutě.

USA – Švédsko 7:0 (2:0, 2:0, 4:0)
Branky a asistence: 10. Carpenterová (Kennedy-Menefeeová, Pankowskiová), 12. Trivignová (Steckleinová, Kennedy-Menefeeová), 19. Skarupaová (Savageová, Trivignová), 42. Skarupaová (Savageová, Trivignová), 50. Pankowskiová (Burkeová), 57. Pankowskiová (Carpenterová), 57. Skarupaová (Savageová).

Kanaďanky potvrdily roli favorita, poprvé bodovaly Švýcarky

Souboj Finska proti Švýcarsku nabídl zajímavou gólovou přestřelku. Seveřanky dvakrát vedly, ale Švýcarky vždy ztrátu dotáhly. Za stavu 2:2 pak šly poprvé do vedení, tým Suomi sice ještě reagoval srovnáním, ale na další dvě trefy už odpověď nenašel. Tým ze země helvétského kříže tak poprvé na turnaji bodoval, švýcarská útočnice Phoebe Stanzová se navíc blýskla hattrickem.

Večerní klání mezi Kanaďankami a Němkami slibovalo již dopředu jednoznačný průběh a dění na ledě tomu odpovídalo. Zámořský tým svého urputně bránícího soka jasně přehrával, a i když se v první a druhé části prosadil jen jednou, dokázal nakonec zvítězit rozdílem třídy 6:0.

Finsko – Švýcarsko 3:5 (2:1, 5:0, 6:0)
Branky a asistence: 9. Ritariová (Kotkaslahtiová), 14. Rantanenová (Alanková, Koivistová), 27. Kotkaslahtiová (Kilponenová, Tulusová) – 13. Stanzová (Daleová), 22. Waidacherová (Stalderová, Rueggová), 25. Stanzová (Waidacherová, Scheurerová), 38. Stanzová (Scheurerová, Stalderová), 40. Wuttkeová (Waidacherová).

Německo – Kanada 0:6 (0:1, 0:1, 0:4)
Branky a asistence: 10. Woodsová (Clarková), 35. Staceyová (Ambroseová), 45. Ambroseová (Dufaultová), 46. Roeslerová, 51. Duboisová (MacAulayová, Woodsová), 55. Kohlerová (Mercerová).
Galerie