13.04.2015 | Tomáš Lichnovský

Češky porazily Francii 4:0, o vítězství rozhodla druhá třetina

České reprezentantky mají úspěšně za sebou také druhý zápas na mistrovství světa, ve kterém porazily domácí výběr Francie 4:0. Dvěma brankami se na výhře podílela útočnice Tereza Vanišová, všechny trefy zařídil národní tým v povedené prostřední části.
Česká republika se v zápase proti Francii dlouho nedokázala prosadit. Svěřenkyně trenéra Jiřího Vozáka sice měly v první třetině mírnou herní převahu, ale hlavní překážkou byla bezchybná domácí brankářka Jeanne Morinová, která nepropustila do sítě ani jeden puk. Ve druhé části ovšem otevřela skóre ukázkovou trefou od modré čáry kapitánka Alena Polenská a český tým rázem získal na jistotě a předvedl několik dalších povedených akcí. Dvě z nich využila Tereza Vanišová a jeden gól zaznamenala Simona Studentová. Druhou třetinu tak české hráčky jasně ovládly 4:0 a zdálo se, že Francie je na kolenou.

Ovšem ve třetí části domácí hokejistky přidaly na tempu tak, že jejich výkon na ledě připomínal celkem vyrovnaný úvod zápasu. Nicméně ani přes tuto snahu se skóre po šedesáti minutách nezměnilo.
Česká republika si tak připisuje druhé vítězství ze dvou zápasů na turnaji a zůstává stoprocentní. V tabulce je český tým se šesti body na průběžném druhém místě za prvními Rakušankami, které mají lepší skóre. K dalšímu a také klíčovému zápasu turnaje nastoupí národní tým ve středu 15. dubna právě proti Rakušankám.

Česká republika – Francie 4:0 (0:0, 4:0, 0:0)

Branky a nahrávky:  23. Polenská (Mrázová), 35. Vanišová (Herzigová, Horálková), 37. Studentová (Pejzlová, Herzigová), 39. Vanišová (Přibylová)

Česko: Peslarová – Zíková, Tejralová (A), Herzigová, Horálková, Flachsová, Kolowratová, Zedníková, Černá – Polenská, Mrázová, Křížová – Bucifalová, Manhartová, Studentová – Vanišová, Přibylová, Lédlová – Pejzlová, Bukolská, Hymlárová. Trenér: Jiří Vozák

Francie: Morinová (41. Baldinová) – Leclercová, Parmentová, Villiotová, Gendarmeová, Bouetz Andrieuová, Lager Lacombeová, Grenierová, Obreová – Passardová, Allemozová, Aurardová – Duvinová, Escuderová, Boucheová – Fohrerová, Jouannyová, Baudritová – Vixová, Rihetová, Cuasnetová. Trenér: Gregory Tarle

Ostatní zápasy druhého hracího dne

Norky i Rakušanky vstoupily do turnaje vítězstvím, takže už před tímto vzájemným zápasem bylo jasné, že jeden tým bude muset zkousnout první porážku na šampionátu. Do utkání vstoupily aktivněji rakouské hokejistky, které byly silnější na puku a prokazovaly více dravosti směrem do útoku. Jejich snažení vyústilo v polovině první třetiny k úvodní brance Beiter Schwarzlerové, ale Norkám se podařilo těsně před první sirénou vyrovnat. Druhá třetina byla hodně divoká s šancemi na obou stranách, ale góly střílely pouze Rakušanky, a to rovnou tři. Po druhé přestávce se podařilo Norkám snížit na 2:4 zásluhou Olafsenové, což Seveřankám dodalo energii. Norsko si vytvořilo několik slibných šancí, nicméně poslední slovo v zápase měly Rakušanky, když v poslední minutě uzavřela skóre na konečných 5:2 pro rakouský tým Beiter Schwarzlerová, která zároveň skompletovala první hattrick šampionátu.

Norsko – Rakousko 2:5 (1:1, 0:3, 1:1)

Branky a nahrávky:  20. Fischerová (Berntsenová, Haug-Hansenová), 41. Olafsenová (Dalenová) – 10. Beiter Schwarzlerová (Altmannová), 27. Altmannová (Beiter Schwarzlerová), 34. Kantorová (Weberová), 38. Beiter Schwarzlerová (Altmannová, Weberová), 60. Beiter Schwarzlerová (Fazokasová)

Prostřední utkání druhého hracího dne mezi Dánkami a Lotyšskem nabídlo pěkný souboj, ve kterém se bojovalo až do poslední minuty. Tři body za výhru 5:4 v základní hrací době si nakonec připsaly favoritky z Dánska, kterým se ve třetí třetině podařilo strhnout vítězství na svou stranu. Lotyšky ale překvapivě vedly po dvou třetinách 4:3, a nováček letošní skupiny si tak dělal zálusk na bodový zisk. Velký podíl na jeho výkonu má brankářka Evija Tetinová, která svými jistými zákroky dlouho držela Lotyšsko ve vedení, ale ve třetí třetině dvakrát kapitulovala. Vítěznou branku Dánska vstřelila v 55. minutě dvougólová Josefina Perssonová.

Dánsko – Lotyšsko 5:4 (2:3, 1:1, 2:0)

Branky a nahrávky: 4. Brixová (Henriksenová), 15. Perssonová, 24. Jakobsenová, 53. Jakobsenová (Brixová), 55. Perssonová (Weisová) – 8. Agnese Apsitová (Petersonová), 17. Miljonenová (Mihejenková, Kokaová), 19. Miljonenová (Kublinová), 32. Petersonová (Agnese Apsitová, Bicevská)