06.04.2017 | Martina Kramerová

Češky padly v prodloužení, o záchraně rozhodne až třetí duel

Tentokrát to nevyšlo. České hokejistky prohrály druhý zápas série o udržení se Švýcarskem, po vítězství 4:2 padly 2:3 brankou Meierové v prodloužení. O záchraně v elitní skupině tak rozhodne třetí střetnutí. Páté místo na turnaji získaly po boji Rusky, o zlato se v tradiční bitvě střetnou domácí Spojené státy, které rozdrtily Němky, s Kanadou, jež vyřadila Finsko.
V úvodu záchranářského souboje s pořadovým číslem dvě se z obou stran hrál především opatrný hokej, při kterém se urodilo jen málo gólových šancí. Ještě v průběhu první dvacetiminutovky však Češky i Švýcarky přišláply plyn a vypracovaly si několik příležitostí ke změně skóre. V 6. minutě měla branku na holi Vanišová, proti její dorážce však Schellingová dokázala zakročit. O chvíli později ani natřikrát nepřekonala švýcarskou gólmanu Lédlová.

Český celek odvrátila od pohromy ve 13. minutě Zíková, která na brankové čáře zastoupila Peslarovou a pádem do dráhy letu kotouče zamezila jisté trefě Švýcarek. Přibližně v polovině prostředního dějství dostala aktivní Vanišová nabito na levý kruh, odkud krásnou ranou ke vzdálenější tyči zajistila Češkách jednogólový náskok. O čtyři minuty později Švýcarkám zajistila vyrovnání Bullová. A to i navzdory faktu, že jejímu gólu předcházel ofsajd.

Ze strany švýcarského týmu to navíc nebylo vše. Pár vteřin před druhou sirénou přiklonila Švýcarsko blíž k triumfu Stalderová, jež propálila Peslarovou ranou z ostrého úhlu. Česky urputně rvaly dál a jejich snaha byla po zásluze odměněna. V čase 43:55 proměnila krásnou sólovou jízdu ve srovnávací zásah Vanišová.

A protože se žádný další pokus o dobytí soupeřovy svatyně do uplynutí základní hrací doby neujal, přišlo v USA Hockey Areně na řadu prodloužení. To po necelých pěti minutách ovládly Švýcarky, kterým k vítězství pomohla parádní trefou Meierová. O zachování příslušnosti v silnější světové skupině se proto bude hrát ještě v pátek.

Česko – Švýcarsko 2:3 po prodl. (0:0, 1:2, 1:0 – 0:1)

Branky a nahrávky: 29. Vanišová (Lédlová), 44. Vanišová (Herzigová) – 33. Bullová (Staenzová, Raselliová), 40. Stalderová, 65. Meierová (Stalderová, Benzová)



Z prvního semifinálového duelu odešly jako vítězky papírové favoritky z Kanady. Svým soupeřkám z Finska nedaly ani jednu šanci a s přehledem zvítězily o čtyři branky. Do gólových statistik se zapsaly Potomaková, Poulinová, Johnstonová a Clarkeová. Kanaďanky si šly za výhrou už od začátku, kdy se ujaly vedení 1:0. V průběhu zbylých dvou třetin přidaly ještě tři přesné zásahy a oslavily hladký postup do boje o zlato.

Kanada - Finsko 4:0 (1:0, 2:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 18. Potomaková (Jennerová, Spoonerová), 26. Poulinová (Spoonerová), 28. Johnstonová (Poulinová), 56. Clarkeová (Rougeauová)

Při druhém duelu o účast ve finále si domácí Američanky udělaly z ledové plochy střelnici a zasypaly německou branku sprškou střel. Německy se v úvodní periodě ještě dokázaly poměrně dobře bránit a po dvaceti minutách prohrávaly „jen“ 0:2. Pak ale naplno odstartovala americká kanonáda, která se zastavila až na čísle 7 a vyhnala z německé klece brankářku Harssovou. Její následovnice Schröderová dovolila Američankám skórovat ještě čtyřikrát a v USA Hockey Areně se zrodil největší debakl šampionátu. Německo prohrálo 0:11.

USA – Německo 11:0 (2:0, 5:0, 4:0)

Branky a nahrávky: 2. Knightová (Coyneová), 9. Stacková (Marvinová, J. Lamoureuxová-Davidsonová), 23. Coyneová (Deckerová, M. Lamoureuxová-Morandová), 23. Pfalzerová (Kesselová, Kellerová), 24. J. Lamoureuxová-Davidsonová (Stacková), 25. Coyneová (Knightová), 27. Kellerová (Kesselová), 45. Pelkeyová (Bellamyová, Kesselová), 54. M. Lamoureuxová-Morandová (Deckerová, Knightová), 55. Skarupaová (Stacková), 60. Carpenterová

V zápase o páté místo to dlouho vypadalo na vítězství hráček Tre Kronor. Švédky díky dvěma vstřeleným brankám ještě na začátku třetí periody vedly nad Ruskem 2:0. Hokejistky sborné však duel třemi brankami otočily a nakročily k triumfu. Švédsko ještě dostala do hry Winbergová, jež dvě minuty před sirénou srovnala na 3:3. Po bezbrankovém prodloužení přišly  na řadu samostatné nájezdy, ve kterých dominovaly Rusky. Rozhodující „penaltu“ vsítila Kadirovová a Rusko na šampionátu bere pátou příčku.

Rusko – Švédsko 4:3 s.n. (0:1, 0:1, 3:1 – 0:0)

Branky a nahrávky: 43. Běljakovová (Děrgačovová), 51. Smolencevová (Štarjovová, Pirogovová), 54. Sosinová (Šochinová), rozh. náj. Kadirovová – 18. Fällmanová (Udénová Johanssonová, Lindhová), 21. Fällmanová (Nordinová), 58. Winbergová (Nordinová).