03.01.2012 | Pavel Hrdina

Češky nestačily na Němky, v Přerově si zahrají o páté místo

České reprezentantky do osmnácti let ve čtvrtfinálovém utkání mistrovství světa podlehli Němkám, a sen o medailích tak pro ně skončil. Češky se trápily především v zakončení a proměnily pouze jedinou brankovou příležitost, naopak Německo se prosadilo dvakrát, což stačilo na těsné vítězství. V boji o pátou příčku čeká svěřenkyně trenéra Tomáše Výtiska Finsko.
Diváci ve zlínské PSG Areně se v zápase Němek s Češkami dočkaly bojovného dramatu. Tým trenéra Výtiska se prezentoval hned v úvodu dvěma dobrými šancemi hráček prvního útoku, jmenovitě Chmelové a Křížové. Chmelová se mohla  prosadit i v 8. minutě, nakonec se ale radovaly Němky. V čase 12:02, chvíli poté, co Fiegertová trefila tyčku, Kerstin Spielbergerová překvapila Hladíkovou v české brance ranou pod břevno a poslala svůj tým do vedení. Češky se následně přirozeně tlačily za vyrovnáním, snahu jim ovšem kazila vlastní disciplinovanost. Hned čtyři vyloučení v první desetiminutovce dokonale zabránila hráčkám v červených dresech vytvořit si souvislejší tlak. 

Série vyloučení pokračovala kontinuálně i v druhé třetině, tentokrát byl jejich poměr vyrovnaný mezi oba týmy. České reprezentaci se tak několikrát naskytla dobrá příležitost pro srovnání skóre, trápila je však neřest všech jejich předchozích zápasů na šampionátu, nízká produktivita. Ani Němky nebyly bez šancí, ani ony nakonec však  nedokázaly dát uklidňující branku a podruhé se šlo do kabin s fotbalovým výsledkem 1:0. 

Český tým možná nastoupil do závěrečného dějství s touhou konečně vyrovnat, hned po 34 vteřinách ale přišla studená sprcha. Kerstin Spiegelbergerová se prosadila podruhé, Hladíkovou překonala v přesilovce dorážkou z předbrankového prostoru. Ve 45. minutě Přibylová dvakrát po sobě prověřila v pohodě chytající Alblovou, gól si nakonec diváci v hale zařvali v čase 48:02. Ofenzivní tahounka českého týmu Klára Chmelová se po návratu z trestné lavice ihned zapojila do hry a po individuální akci zakončila po zemi vedle betonu Alblové. To ale bylo z gólového účtu zápasu všechno. Češky si nedokázaly vytvořit finální tlak, a když pak čtyři minuty před koncem Vanišová zahodila velkou šanci před německým brankovištěm, došlo k v pořadí 12. vyloučení na straně české reprezentace a bylo hotovo. Němky berou postup do semifinále, česká ženská osmnáctka si v Přerově zahraje jen o 5. místo.

Německo - Česká republika 2:1 (1:0, 0:0, 1:1)
Branky a asistence: 13. Spielbergerová (Fiegertová), 41. Spielbergerová (Klugeová, Delabreová) - 49. Chmelová (Lédlová).

V prvním čtvrfinále si Švédky poradily s Finkami

O vítězi prvního čtvrtfinále mistrovství světa žen do osmnácti let v severském derby mezi Švédskem a Finskem muselo rozhodnout až prodloužení. V něm v 67. minutě výhru 2:1 pro Švédky vystřelila Matildah Anderssonová. V semifinále čeká v pátek výběr Tří korunek Kanada, která postoupila přímo z prvního místa skupiny B.

Švédsko - Finsko 2:1p (0:0, 1:0, 0:1 - 1:0)
Branky a asistence: 22. Petersonová (Lindbergová), 68. Anderssonová (Hedinová, Petersonová) - 44. Nuutinenová (Rantanenová).

K záchraně mají blíže Švýcarky

První utkání série o záchranu zvládly lépe Švýcarky. Na přerovském stadionu porazily Rusky 4:2 a pokud zvítězí i v pátek, udrží se v elitní skupině mistrovství světa. Vyrovnané klání rozhodla především lepší produktivita Švýcarek, dvě branky vstřelila jejich hvězda Stanzová, jednu přidaly Stalderová a Eggimannová.

Švýcarsko - Rusko 4:2 (1:1, 1:0, 2:1)
Branky a asistence: 11. Stanzová (Waidacherová, Daleová), 21. Stanzová, 46. Stalderová (Waidacherová), 57. Eggimannová (Waidacherová) - 19. Běljakovová, 51. Běljakovová (Děrgačevová).

Galerie