07.04.2017 | Martina Kramerová

Češky na záchranu nedosáhly. Zlato po boji obhájily Američanky

České hokejistky v rozhodujícím duelu série o udržení prohrály se Švýcarskem 1:3 a na šampionátu v Plymouthu skončily na poslední osmé příčce. Účast v elitní divizi tak ubránily Švýcarky, o českém osudu se teprve rozhodne. Na květnovém kongresu IIHF by totiž mělo být schváleno rozšíření, díky němuž by si Češky své postavení udržely. Zlato braly po velkém boji s tradičním rivalem z Kanady Američanky, broznové medaile patří Finsku.
8. a 10. minuty, dvě rychlé akce Švýcarek a dva góly. Češky neodstartovaly třetí střetnutí s hráčkami ze země helvétského kříže vůbec dobře a už v polovině první dvacetiminutovky prohrávaly o dvě trefy. Nejprve skórovala po dobré přihrávce zprava do odkryté klece Rüggeová a o chvíli později zakončila svou sólovou jízdu přes celé hřiště Müllerová. A protože český tým musel dotahovat, začal se daleko víc tlačit do zakončení. Ze zvýšené aktivity pak Češky mohly oslavit kontaktní gól.

Po zadovce od Lédlové si přes pravý kruh najela do mezikruží Tereza Vanišová, která následnou střelou propálila vše, co jí stálo v cestě a roztřepetala síť za zády Schellingové. Českému celku vlil kontaktní zásah do žil krev a v průběhu prostřední dvacetiminutovky zasypaly švýcarskou klec sprškou střel. V několika pěkných akcích proti gólmance soupeřek neuspěla Lédlová. Poté nevystihla v dobré pozici před brankou nahrávku Křížové Polenská. Z obdobné kombinace, jen v zrcadlovém provedení, spálila velkou šanci Křížová.

Škodová na druhé straně zachránila Češky od jistého gólu, když zasáhla proti projektilu Rüggeové i následné dorážce Müllerové. Do závěrečné periody chtěl český celek vstoupit se stejným nasazením, s jakým na Švýcarky vlétl ve druhém dějství. V čase 41:03 však při vlastní přesilovce dostala rychlou přihrávku do mezikruží Stalderová a prudkou dělovkou napálila kotouč za brankovou čáru.

Češky ještě posbíraly poslední zbytky sil a vytrvale se hnaly do útoku. Nebezpečný pokus Tejralové ale Studentová nedokázala dotečovat do švýcarské svatyně. Když se před Schellingovou po dobrém forčekingu objevila volná Polenská, připravila si Švýcarka dva dobré zákroky. V samotném konci čeští trenéři odvolali brankářku a jejich svěřenkyně hrály v šesti. Ani tak ale nedokázaly upravit skóre. Po prohře 1:3 proto skončily na šampionátu na osmém místě. O tom, zda budou i v příštích letech působit v elitní divizi, se rozhodne v květnu.

Švýcarsko – Česko 3:1 (2:1, 0:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 8. Rüeggová (Müllerová), 10. Müllerová (Schellingová), 42. Stalderová (Allemannová, Müllerová) – 12. Vanišová (Lédlová)



V duelu o bronz Finky nepřipustily žádné překvapení a rozstřílely Německo 8:0. Základ vítězství položily hráčky Suomi už v první třetině, kdy vsítily tři branky. Poté se finský gólostroj rozjel ještě ve větším měřítku. Němky v prostřední periodě inkasovaly dalších pět branek a v USA Hockey Areně se zrodil další debakl. Závěrečná třetina už žádný gól nepřinesla a tak si Finky po jasném triumfu odvezly z ledu bronzové medaile.

Finsko - Německo 8:0 (3:0, 5:0, 0:0)

Branky a nahrávky: 1. Nieminenová (Välimäkiová, Hiirikoskiová), 17. Savolainenová, 18. Hoviová (Välimäkiová), 22. Hiirikoskiová (Väliläová, Nieminenová), 30. Tulusová (Hiirikoskiová), 32. Valkamaová (Tulusová), 36. Nieminenová (Kilponenová), 40. Jalosuová (Tapaniová)

Finálová bitva mezi Amerikou a Kanadou nabídla našlapané aréně strhující drama. Kanaďanky se už v úvodu zápasu ujaly vedení, když mezi tři tyče přesně zamířila Agostaová. Domácí hokejistky ale dokázaly vzápětí vyrovnat a dalším gólem utkání otočit. „Javorové listy“ však nesložily zbraně a dočkaly se vyrovnání z hole Jennerové. Zápas za stavu 2:2 dospěl do prodloužení, ve které zajistila Americe zlato krásnou ranou z mezikruží. Zatímco Kanaďankám tak zbyly oči pro pláč, hráčky Spojených států zvedly počtvrté za sebou nad hlavu trofej pro mistryně světa.

USA – Kanada 3:2 po prodl. (1:1, 0:0, 1:1 – 1:0)

Branky a nahrávky: 5. Bellamyová (Coyneová, Deckerová), 41. Bellamyová (Knightová, Deckerová), 71. Knightová (Bellamyová) – 2. Agostaová (Wakefieldová), 50. Jennerová (Poulinová)