31.03.2017 | Martina Kramerová

Češky na úvod MS ztratily, duel gigantů ovládly Američanky

Česká ženská reprezentace zahájila světový šampionát v Plymouthu prohrou. Hráčky s lvíčkem na dresu nestačily na Švýcarsko, v nájezdech prohrály 1:2, když jejich jedinou branku vstřelila Tereza Vanišová. V dalších zápasech slavily překvapivě Němky, Rusky a také domácí Američanky.

Češkám se v úvodním duelu mistrovství světa zprvu dařilo na výbornou. Na ledě byly proti soupeřkám ze Švýcarska lepším celkem a permanentně zaměstnávaly Schellingovou, která hájila branku protivníka. Už ve 4. minutě pálila z pravého kruhu Mrázová, její pokus však těsně minul pravou tyčku. O chvíli později se stejná hráčka ocitla v ještě větší šanci, když objela švýcarskou svatyni a snažila se zasunout puk do otevřeného prostoru v brankovišti. Ani napodruhé však neuspěla.

 

Švýcarky vystrčily drápky až ve druhém dějství, české obraně dělala problémy především aktivní Thalmannová. Útočnice s dvaadevadesátkou na zádech předvedla zkraje prostřední periody parádní sólovou akci. Na výbornou Peslarovou nevyzrála ani ona, ani dorážející Forsterová.

V čase 34:18 ale český tým mohl slavit. Tereza Vanišová získala puk ve středním pásmu a po samostatném úniku i navzdory ataku švýcarské obránkyně zakončila vlastní akci bekhendovou střelou.

V závěrečném dějství se česká reprezentace snažila udržet těsný náskok a navrch přidat pojistnou uklidňujcí trefu. To se svěřenkyním trenéra Vozáka přes veškeré snahy nepovedlo. Lédlová se šest minut před sirénou proháčkovala před švýcarskou klec, kde nezištně přihrála Hymlárové. Její česká spoluhráčka příležitosti trestuhondě promarnila a na druhé straně kluziště tak přišel trest. Raselliová vložila v 57. minutě hůl do střely Müllerové z pravého kruhu a dotečovala letící puk až za záda Peslarové.

Po základní hrací době proto svítil na světelné tabuli US Hockey Areny nerozhodný stav 1:1. V pětiminutovém nastavení získaly Češky výhodu přesilové hry, ani díky tomu se však skóre se nezměnilo a o vítězi tak musely rozhodnout samostatné nájezdy. V nich postupně selhalo  devět střelkyň. Jedinou úspěšnou exekutorkou se nakonec stala Švýcarka Meierová a vybojovala pro svůj celek cenný bod navíc.

Česko – Švýcarsko 1:2 po nájezdech (0:0, 1:0, 0:1 – 0:0)

Branky a nahrávky: 35. Vanišová – 57. Raselliová (Müllerová), rozh. náj. Meierová


Ve druhém zápase skupiny B překvapila reprezentace Německa favorizované Švédky a po gólech Eisenschmidové, Anwanderové a Lanzlové zvítězila 3:1. Na triumf německé hráčky zadělaly už na začátku druhé periody, kdy na svou stranu strhly jednobrankové vedení. Hokejistkám Tre Kronor se sice povedlo vzápětí vyrovnat, na následné dvě trefy už ale nenašly odpověď a z ledové plochy odešly poražen

Švédsko - Německo 1:3 (0:0, 1:3, 0:0)

Branky a nahrávky: 27. Johanssonová – 23. N. Eisenschmidová (Lanzlová, Klugeová), 39. Anwanderová (Strobelová, Klugeová), 40. Lanzlová (Zornová)

Souboje v silnější skupině A odstartoval duel Finek s Ruskami, který hostila menší ze dvou hracích arén. Ačkoliv si finské mužstvo vypracovalo jednogólový náskok, Rusky nepříznivý vývoj nesrazil a v závěrečné periodě utkání otočily ve svůj prospěch. Nejprve na 1:1 vyrovnala Kadirovová, a poté dokonala obrat sborné v posledních vteřinách třetí dvacetiminutovky Smolencevová. Ruský celek si tak ve svém prvním vystoupení na turnaji zajistil plný bodový zisk a tým Suomi vyšel naprázdno.

Finsko - Rusko 1:2 (0:0, 1:0, 0:2)

Branky a nahrávky: 27. Väliläová (Karvinenová, Tapaniová) – 43. Kadirovová, 60. Smolencevová (Vafinová, Šibanovová)

Nejočekávanějším zápasem prvního dne šampionátu byl duel dvou velkých aspirantů na zisk zlata mezi Američankami a hokejistkami Kanady. Ve strhující bitvě s množstvím šancí na obou stranách nakonec zaslouženě dominovaly domácí hráčky, kterým se po bezgólovém úvodu povedlo dvakrát rozvlnit síť za zády Szabadosové. Kanaďanky neprotlačily kotouč do soupeřovy svatyně naopak ani jednou a hned na začátku mistrovství ztratil všechny body. Americké hráčky vítězstvím potěšily fanoušky v zaplněných ochozech, kteří po celou dobu poctivě fandili.

USA - Kanada 2:0 (0:0, 1:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 38. Deckerová (Bozeková), 45. Marvinová.