12.01.2017 | Vojtěch Jurák

Češky na šestém místě, Kanada a Spojené státy ve finále

Čtyři zápasy, z toho tři v Přerově. Páteční program mistrovství světa juniorek nabídl zajímavou a pestrou podívanou. Hned odpoledne si Švýcarky zajistily příslušnost mezi elitou i pro příští rok. V podvečer si pak oba zámořské celky zajistily finále a na závěr dne Češky prohrály duel o páté místo.
První páteční zápas přinesl velké drama. Série o udržení mezi Švýcarskem a Japonskem měla na programu svou druhou kapitolu. Švýcarky úvodní duel vyhrály 5:2 a k udržení mezi elitou potřebovaly udělat ještě jeden krok. Naopak Japonky měly poslední možnost odvrátit sestup, dosud se jim však nepovedlo na šampionátu v Česku vyhrát jediné utkání. Napínavý souboj prakticky o všechno dospěl za stavu 1:1 do samostatných nájezdů, v nichž až rozhodla devátá série! Útočnice Rahel Enzlerová v ní zachovala chladnou hlavu, rychlou kličkou obelstila brankářku Satoovou a přesným zakončením zajistila Švýcarsku nejen druhé vítězství v sérii, ale především setrvání v elitní skupině mistrovství světa na další rok.

K prvnímu semifinále, které hostil Zlín, nastoupily Kanaďanky a Švédky. Zámořské hráčky se podle očekávání brzy ujaly vedení a postupem času si vypracovaly tříbrankový náskok. Švédky, které kvůli chřipce nastoupily jen se třemi formacemi, se však vzepřely a ve druhé polovině druhé třetiny snížily na 2:3 ze svého pohledu. Kanada však nedopustila žádné komplikace a třemi trefami ve třetí části definitivně rozhodla o tom, že ani letos nebude chybět ve finále. Švédky budou, stejně jako loni, usilovat o bronz.

Druhé semifinále mezi Spojenými státy a Ruskem se odehrálo v Přerově. Zámořský favorit neponechal nic náhodě a dvěma brankami v první třetině vykročil vstříc vítězství. Rozhodující krok pak udělaly Američanky ve druhé části, kdy čtyřmi trefami zvýšily na 6:0 a uzemnily veškeré ruské naděje na dobrý výsledek. Hattrickem se blýskla Grace Zumwinkleová. Spojené státy vyzvou ve finále Kanadu, zatímco Rusky si zahrají se Švédkami o bronzové medaile.

Program pátečního dne uzavřel souboj o páté místo mezi Finskem a domácí Českou republikou. Zatímco ve skupině se z vítězství radovaly Češky, tentokrát byly úspěšnější Finky, které zvítězily 2:0. První krok k pátému místu na turnaji udělaly hned v úvodní minutě utkání, kdy se trefila Camille Kahraová. Ve druhé třetině pak skandinávský celek své vedení navýšil, zatímco Češky se ne a ne prosadit. Dalších branek se diváci v Přerově už nedočkali, což znamená, že domácí hokejistky končí na turnaji šesté.

O udržení

Japonsko – Švýcarsko 1:2sn (0:1, 1:0, 0:0 – 0:0, 0:1)
Branky a nahrávky:
37. Itoová (Kojamaová) – 4. Christenová, rozh. náj. Enzlerová

Semifinále

Kanada – Švédsko 6:2 (1:0, 2:2, 3:0)
Branky a nahrávky:
5. Hobsonová (Vorsterová), 27. Fillierová (Maltaisová), 29. Shirleyová, 46. Shirleyová (Eliaová, Pettetová), 57. Fillierová, 60. Beresová (Shirleyová, Pettetová) – 30. Bouvengová (Olssonová), 38. Bergströmová (Lundinová, Bouvengová)

Spojené státy – Rusko 6:0 (2:0, 4:0, 0:0)
Branky a nahrávky:
4. Zumwinkleová (DeGeorgeová), 11. Zumwinkleová, 22. Wenteová (Heiseová), 24. Skajaová (Wenteová), 34. Zumwinkleová (Barnesová), 38. Heisingová (DeGeorgeová, Barnesová)

O páté místo

Finsko – Česká republika 2:0 (1:0, 1:0, 0:0)
Branky a nahrávky:
1. Kahraová (Vesaová, Nieminenová) 32. Melotindosová (Seikkulaová, Nousiainenová)