09.01.2017 | Marek Janoš, Vojtěch Jurák

Češky jsou ve čtvrtfinále, neporažené zůstávají jen Kanaďanky

Mistrovství ve Zlíně a Přerově míří do play off. Nejvýraznější zprávou třetího hracího dne je pro českého fanouška vítězství Češek nad Finkami v prodloužení, které jim zajistilo postup do čtvrtfinále. Do souboje o udržení míří Švýcarky a Japonky. Přímý postup do semifinále měly předem zajištěný týmy ze zámoří.

Prvním úterním zápasem bylo zámořské derby Spojených států a Kanady. Hráčky obou mužstev nabídly zcela zaplněné aréně rychlou a poutavou podívanou s mnoha šancemi na obou stranách. Zápasu však dominovaly především obě brankářky, které chytaly bezchybně a za celých šedesát minut nepustily do sítě jediný kotouč. Za bezbrankového stavu se proto šlo do prodloužení. Hrdinkou okamžiku se stala kanadská kapitánka Ashton Bellová, jež po dvou minutách ukončila utkání výstavní trefou pod horní tyč. Kanada tak vyhrála přímý souboj o první místo ve skupině 1:0.


Ke druhému odpolednímu zápasu stanuly na přerovském ledě Češky a Finky. Zatímco skandinávské reprezentantky měly postup do čtvrtfinále zajištěný, domácí hráčky potřebovaly pro postup do play-off jakkoliv vyhrát, aby nemusely čekat na výsledek večerního utkání Japonska se Švýcarskem. To se jim nakonec i přes finský odpor povedlo.


Češky sice vedly po dvou třetinách 1:0 zásluhou Natálie Mlýnkové, Finky však ve třetí části skóre otočily a mířily za vítězstvím. Remízu po základní hrací době zachránila až v závěru třetiny Kristýna Kaltounková. V prodloužení pak české reprezentantky  k radosti většiny diváků využily přesilovku a dokonaly obrat. Magdalena Erbenová zajistila svou trefou domácím barvám postup do čtvrtfinále.


Ve večerním zápase v Přerově mezi Švýcarskem a Japonskem už o nic nešlo. Přes jakýkoliv výsledek putují oba týmy do boje baráže elitní skupiny. Švýcarky nakonec potvrdily roli favoritek, takže účast ve skupině uzavřely vítězstvím. První skórovala Lara Zimmermanová zkraje druhé třetiny. V 25. minutě odpověděla Moeka Cucumiová, ale o konečném výsledku rozhodla na začátku třetí třetiny Noemi Ryhnerová.


Zlínské skupině nebyly branky přány. Úporný zápas mezi Ruskem a Švédskem přinesl především jiskřivé fyzické souboje mezi hráčkami, ale na šance a branky byl skromný. Diváci čekali na první gól až do 58. minuty, kdy se prosadila Sofie Lundinová, záhy ale odpověděla Nina Pirogovová a v nájezdech rozhodla Oxana Bratiševová. Rusky tak ve čtvrtfinále narazí na Česko.


Skupina A

USA – Kanada 0:1 po prodloužení  (0:0, 0:0, 0:0 - 0:1)
Branky a nahrávky: 62. Bellová.
Rusko – Švédsko 2:1 po nájezdech(0:0, 0:0, 1:1 - 0:0)
Branky a nahrávky: 59. Pirogovová (Starovojtovová), rozh. náj. Bratiševová – 58. Lundinová (Bouvengová, Bergströmová).

Skupina B

Česko – Finsko 3:2 po prodloužení (0:0, 1:0, 1:2 - 1:0)
Branky a nahrávky: 24. Mlýnková (Hymlárová), 58. Kaltounková (Neubauerová), 62. Erbenová (Hymlárová, Vozdecká) – 47. Nousiainenová (Nieminenová), 51. Nylundová (Allinenová, Laitinenová).
Japonsko – Švýcarsko 1:2 (0:0, 1:1, 0:1)
Branky a nahrávky: 26. Cucumiová (A. Satoová, Jamamotoová) – 22. Zimmermann, 41. Ryhnerová (Rüediová, Sigristová).

Další program MS žen do 18 let 2017

Středa 11. ledna 2017:
16:15 čtvrtfinále Rusko – Česko (Přerov)
20:15 čtvrtfinále Švédsko – Finsko (Zlín)
20:15 Švýcarsko – Japonsko, 1. zápas o udržení (Přerov)

Pátek 13. ledna 2017:
12:00 Japonsko – Švýcarsko, 2. zápas o udržení (Přerov)
16:00 semifinále USA – Rusko/Česko (Přerov)
16:00 semifinále Kanada – Švédsko/Finsko (Zlín)
20:00 zápas o 5. místo (Přerov)

Sobota 14. ledna 2017:
12:00 Švýcarsko – Japonsko, případný 3. zápas o udržení (Přerov)
16:00 zápas o 3. místo (Přerov)
19:00 finále (Zlín)

Více informací o šampionátu zjistíte na oficiálním webu MS