29.10.2018 | Tisková zpráva

Český hokej si při utkání se Švédskem připomene 110. výročí

Utkání Euro Hockey Tour se Švédskem proběhne v rámci 110. výročí organizovaného hokeje v České republice. Český hokej si při něm připomene listopad 1908, kdy se přípravné schůze nového hokejového svaz zúčastnili zástupci dvanácti klubů z Prahy, Mladé Boleslavi a Vlašimi, c. a k. místodržitelství schválilo stanovy a hokejisté se stali zakládajícími členy Ligue Internationale de Hockey sur Glace. V prosinci 1908 potom proběhla v restauraci Platýz ustavující valná hromada Českého svazu hockeyového.

Na utkání Česká republika – Švédsko přijali v této souvislosti pozvání mimo jiné prezident Mezinárodní hokejové federace René Fasel nebo člen rady IIHF a prezident Ruské hokejové federace Vladislav Treťjak, videopozdravy posilá řada dalších vynikajících hokejových osobností. Na videokostce Tipsport arény budou při utkání promítnuty záběry, zachycující slavné okamžiky z historie českého hokeje.

Je symbolické, že se při jubileu střetne reprezentace právě s hokejisty Švédska, kteří jsou jejími nejčastějšími soupeři vůbec a že utkání proběhne v Tipsport aréně, v níž v minulosti dvakrát vybojovala titul světových šampiónů. S mužstvem Tre Kronor sehrála česká resp. československá reprezentace 377 utkání, tj. více než s hokejisty Ruska (311), Finska (286) nebo Kanady (213). Pražská Tipsport aréna byla čtyřikrát dějištěm mistrovství světa, v letech 1972 a 1985 v ní československá reprezentace vybojovala zlaté medaile. V prvním mezistátním zápase v tehdejší Sportovní hale se reprezentace střetla na konci listopadu 1962 právě s hokejisty Švédska. V září 1972 tady proběhlo i památné utkání Československo – výběr NHL, v němž se představily hvězdy jako Ken Dryden, Bobby Clarke, Phil Esposito nebo Stan Mikita.

Součástí zápasového programu bude také gratulace jubilantům, čerstvým sedmdesátníkům, mistrům světa Vladimíru Bednářovi a Bohuslavu Ebermannovi, členům Síně slávy českého hokeje. Hráč družstva žáků HC Energie Karlovy Vary Jan Terla (2008) převezme při utkání Cenu Oldřicha Machače, která mu byla udělena za gesto fair play, při němž se vzdal ceny pro nejlepšího hráče utkání ve prospěch spoluhráče.

Sportovní oddělení Českého hokeje uspořádá v den utkání odborný seminář pro trenéry extraligových mužstev. Přednášejícími budou trenéři obou reprezentací Rikard Grönborg s Milošem Říhou a Robert Reichel.