12.01.2014 | Václav Jáchim hokej.cz

Český hokej se rozloučil s uznávanou legendou Karlem Gutem

Desítky mistrů světa a olympijských vítězů, vynikající trenéři, řada reprezentantů i činovníků, kteří v českém hokeji něco znamenají. Ti všichni v pondělí 13. ledna před polednem dorazili na poslední rozloučení s Karlem Gutem, který ve věku 86 let zemřel 6. ledna.
Někdejší skvělý obránce, později kouč, činovník, šéf hokejového svazu i publicista věnoval milovanému sportu celý život. I výčet legend na jeho pohřbu ve Velké obřadní síni strašnického krematoria dokazoval, že si postupně vybudoval velký respekt. Na poslední rozloučení přišla řada jeho svěřenců a blízkých spolupracovníků, čestnou stráž drželi Vladimír Martinec, František Pospíšil a Jiří Holík, kteří měli na sobě reprezentační dresy. Stejně tak Jan Havel, Jiří Kochta a Jaroslav Šíma, ti pro změnu navlékli sparťanské barvy.

Mezi smutečními hosty nechyběli ani nejvyšší představitelé současného českého sportu. "Karel Gut toho dosáhl strašně moc. Byl to skvělý sportovec, vynikající trenér a nakonec i předseda hokejového svazu. Je to velká ztráta pro český sport i český hokej, ale na druhou stranu prožil plodný život, který by vydal za tři," řekl Jiří Kejval, prezident Českého olympijského výboru.

Úspěchy i práci Karla Guta připomněl v projevu současný prezident ČSLH Tomáš Král. "Karel Gut prožil s hokejem šest desítek let na nejvyšší úrovni. Byl hráčem, trenérem, funkcionářem i publicistou. Dosáhl úspěchů, které jsou zcela výjimečné. Když hrával, nosil na dresu dvojku, ale pro nás byl vždycky jedničkou," uvedl Král.

V době aktivní kariéry válel výtečný obránce za pražskou Spartou a československou reprezentaci, jejímž byl kapitánem. Parťák Františka Tikala startoval na třech olympiádách a šesti mistrovstvích světa, v národním dresu sehrál 114 mezistátních utkání. Posléze se dal na trenérskou práci, s Jánem Starším dovedl Gut reprezentační výběr k titulům mistrů světa v letech 1976 a 1977. Většina ze žijících šampiónů nyní přišla svému trenérovi vzdát poslední hold.

"V paměti mi zůstanou samé krásné zážitky. Byli jsme mistři světa, hráli jsme na Kanadském poháru, na olympiádách. Pan Gut nás měl rád. Byl přísný, ale věřil nám. My se mu to snažili na ledě vracet," řekl nejlepší kanonýr naší hokejové historie Milan Nový. František Pospíšil shrnul svoji vzpomínku do jedné věty: "Pro naši generaci bylo štěstím, že měla takového trenéra. Karel Gut navždy zůstane v našich srdcích."

Velký přínos znamenal Gut pro český hokej i na přelomu milénia. Za doby, kdy vedl hokejový svaz jako předseda, získal národní tým olympijské zlato z Nagana a čtyři tituly mistrů světa. "Karel Gut byl respektovanou osobností českého a světového hokeje. Všem nástupcům v pozici předsedy svazu nastavil laťku vysoko, dobře vím, o čem mluvím. Pro mě byl nejbližším spolupracovníkem i přítelem. Všem nám bude dlouho trvat, než si zvykneme, že není na svém místě," připomněl Tomáš Král.

Smutečního obřadu se osobně zúčastnili například Jiří Holeček, František Pospíšil, Jiří Bubla, František Kaberle, Jaromír Meixner, Josef Horešovský, Richard Farda, Jaroslav Pouzar, František Černík, Jiří Kochta, Jan Havel, Jiří Holík, Jaroslav Šíma, Vladimír Martinec, Bohuslav Šťastný, Jiří Novák, Milan Nový, Jan Neliba. Z mladších hokejových hvězd Dominik Hašek, Vladimír Růžička, Jiří Šlégr, Martin Straka, Bedřich Ščerban, Roman Turek, Robert Kysela, Petr Bříza, Jaromír Šindel. Nechyběl reprezentační trenér Alois Hadamczik, současné vedení svazu, členové výkonného výboru, zástupci extraligových či prvoligových klubů. Z německého Landshutu dorazili tamní ikony Erich Kühnhackl a Alois Schloder.
Galerie