31.03.2012 | Tereza Velikovská

Češky dosáhly na zlato a postupují do elitní divize!

Před šampionátem o tom snily, teď se stal sen českých hokejistek skutečností. Po vítězství nad Rakouskem postupují Češky poprvé v historii do elitní divize mistrovství světa. Na turnaji v lotyšském Ventspilsu si svěřenkyně Karla Manharta připsaly čtyři vítězství a jedinou porážku, což je dovedlo k milníku českého ženského hokeje.
Před závěrečným zápasem šampionátu mezi Češkami a Rakušankami byly karty jasně rozdány. Pokud získají české reprezentantky jakoukoliv výhru, povezou si domů zlaté medaile a postup do elitní divize. „Na jednu stranu to byl skvělý pocit, že už to záleží jen a pouze na nás. Věděly jsme, že jsme tu odehrály skvělé zápasy, takže jsme si věřily. Na druhou stranu to byly velké nervy,“ popisovala kapitánka Alena Polenská.

Na nervy trenéra Manharta sice ještě v první třetině zabrnkaly díky dvěma dlouhým nevyužitým přesilovkám pěti proti třem, ale v klasické výhodě už otevřela skóre Nováková. Od té chvíle si šly Češky cílevědomě za svým a do sítě Rakušanek nasázely dalších pět branek. „Zahráli jsme to dobře, utkání bylo podle mě rozhodnuté po vedení 2:0 v první třetině. Nabádal jsem holky, ať hrají poctivě zezadu a nakonec tam gólů napadalo šest,“ rekapituloval po zápase Manhart.

Po euforii ve třetí třetině se nakonec skóre zastavilo na výhře 6:1, tentokrát však beze zbytku platila otřepaná fráze, že důležité jsou hlavně tři body. Právě ty totiž český tým poslaly na první místo tabulky a k historickému úspěchu. „Byli jsme připravené nejlépe, co jsem za čtrnáct let v reprezentaci zažila, postoupily jsme právem. Oslavy budou určitě dlouhé, až do rána,“ neskrývala po zápase radost zkušená útočnice Eva Holešová.

Dojatý byl i Manhart, který tým vybudoval a dotáhl k metě nejvyšší. „Cítím zadostiučinění, holky si to zasloužily, hrály perfektní hokej. Na celém turnaji jsme si vybrali slabší chvilku jen v první třetině zápasu s Japonskem,“ nešetřil chválou. „Přivezly jsme sem 21 hráček a všechny jsou úžasné a pro tým důležité, bez žádné by to tady nešlo. Potvrdili jsme naši pětiletou práci s celým týmem,“ vyzdvihl jednotu kolektivu, který došel k největšímu úspěchu ženské reprezentace v historii.

Český tým se tak v roce 2013 úplně poprvé zúčastní mistrovství světa elitní divize. „Myslím, že náš cíl bude nespadnout a udržet se tam. Mluvíme o tom už několik let a konečně se nám povedlo se tam probojovat,“ těší kapitánku Polenskou. „Vždy to byl můj sen. Je to obrovská výzva, máme na to rok, abychom se dobře připravily a minimálně jsme se tam udržely,“ potvrdila cíle Češek Holešová.