05.02.2013 | Daniel Poláček

Češky čeká start olympijské kvalifikace, kouč věří v úspěch

České hokejistky jsou ve Weidenu, kde mají za sebou večerní trénink před čtvrtečním startem kvalifikace na olympijské hry v Soči. Při jejich snažení na ledě je sledoval hlouček příštích soupeřek z Kazachstánu. Češkám budou stát v cestě ještě Číňanky a domácí Němky.
S cestou do Weidenu neměla česká výprava sebemenší problém, neboť čtyřicetitisícové město leží pouhých 35 kilometrů od západních hranic. Jízda trvala jen tři hodiny. Češky vyjely z Litoměřic, kde probíhala druhá část (o té první čtěte zde) předkvalifikačního kempu, jehož náplní byly především tři tréninky. „Holky, které se zúčastnily závěrečného kempu, už se uklidnily, protože věděly, že mají jisté místo v sestavě,“ popisoval atmosféru v týmu hlavní trenér Karel Manhart.

Úvodní ze tří bitev o první olympiádu ve své historii rozehrají Češky ve čtvrtečních 16:00 proti Kazaškám. S asijskými soupeřkami hrály dosud pětkrát, přičemž čtyřikrát padly. Poslední vzájemný zápas ale vyhrály 3:2. Šlo o klání na posledním mistrovství světa první divize v lotyšském Ventspilsu. Zatímco Češky turnaj ovládly a povýšily mezi elitu, kazašské hokejistky skončily na dně šestičlenné tabulky a sestoupily.

„I z videa z posledního zápasu s nimi jsme čerpali při přípravě,“ prozrazuje Manhart. „Známe tedy jejich slabiny i silné stránky. Stejně jako u dalších soupeřek.“

Po Kazachstánu čeká Češky páteční duel s Němkami a nedělní s Čínou. Se svými západními sousedkami už tuzemské reprezentantky bojovaly 41krát, přičemž zvítězily osmkrát. Čínu potkaly jenom jedinkrát. Před pěti lety s ní prohrály na kvalifikaci o olympiádu ve Vancouveru. Současné výkony asijských protivnic tudíž sledovaly skrze videa.

I přes zápornou bilanci s kvalifikačními soupeřkami myslí české hráčky na úspěch. Mezi dospělými totiž postoupily do elitní skupiny mistrovství světa a v kategorii osmnáctiletých skončily na posledním světovém šampionátu čtvrté. „Výběr je složený ze zkušených hokejistech i z těch z juniorské kategorie,“ vysvětluje Manhart strukturu týmu, který je ze všech reprezentací ve weidenské skupině olympijské kvalifikace jednoznačně nejmladší (průměr 21 let).

Hlavní kouč vidí šance svých mladých svěřenkyň slušně: „Jsme dobře připravení a věřím, že se nám povede postoupit. Soupeřky jsou samozřejmě silné, takže bude trochu rozhodovat i štěstí.“ Na olympijské hry 2014 v Soči postoupí pouze nejlepší ze čtyř celků.

Galerie
Češky začaly trénink v 18:00.
Trénink začínal pozvolna.
Čtveřice Češek na pravém kruhu.
Do branky se trefoval i trenér Manhart.
Středový kruh v obležení.
Trenér Manhart kreslí taktiku na zítřejší zápas.