08.05.2011 | Tomáš Čekal

Česko vyhrálo i pošesté a ve čtvrtfinále změří síly s USA

V pondělí byly dohrány všechny zbývající utkání osmifinálových skupin slovenského mistrovství světa. Jedenáctý den turnaje uzavřel košickou část a nejlepší čtyři týmy se odtud na čtvrtfinále budou stěhovat do hlavního města Slovenska. V Bratislavě se představí samozřejmě také Češi, pro které byla výhra nad Německem již šestou v řadě. Výhry se dočkali také domácí hráči, kteří ve svém posledním utkání na mistrovství světa potěšili své diváky.

Holtet řídil devastaci Francie i norský postup do čtvrtfinále

Jakoby si vzal šestadvacetiletý norský útočník Marius Holtet vzor ve svých krvelačných předcích, kteří po mořských vodách podnikali loupeživé výpravy do sousedních zemí. Útočník švédského Färjestads BK totiž dnes na zamrzlé vodě košické Steel Areny doslova řádil.

Když ve 36. minutě utkání proti Francii završil svůj hattrick, napodobil kousek Dána Christensena, jenž stejně zazářil v utkání proti Lotyšsku. Jenže 186cm vysoký Nor se stále nemohl nabažit pocitu zadostiučinění. Se silou polárního medvěda, jehož mají všichni jeho krajané na hrudi, svoji čtvrtou brankou utkání doslova rozdrásal Francouze a nešťastného brankáře Hueta. „Byl to prostě jeden z těch dnů, kdy vám všechno vychází,“ usmíval se čtyřbrankový střelec.

Nejen že se tak rodák z Hamaru dostal do čela tabulky střelců slovenského turnaje, ale hlavně svému týmu pomohl k postupu do další fáze turnaje – čtvrtfinále, v němž zabrali s chutí hrající Norové místo Švýcarsku. A bůh ví, jak si v něm Seveřané povedou, protože jsou s více než 15% úspěšností svých střel nejlepšími na celém turnaji. Dalších pět týmů se pohybuje mezi desíti a jedenácti procenty.

Francie – Norsko 2:5 (1:3, 1:1, 0:1)
Branky a nahrávky: 11. Fleury D. (Raux, Desrosiers), 32. Meunier (Hecquefeuille, Bellemare) – 4. Skrøder (Roymark, Ask), 4. Holtet (Olimb K.A., Holøs), 18. Holtet, 36. Holtet (Skrøder , Holøs), 53. Holtet (Bonsaksen).

Pavol Demitra se se slzami v očích loučil s národním týmem

Na poslední utkání slovenské reprezentace na domácím mistrovství světa v ledním hokeji i poslední účast kapitána Pavola Demitry v národním týmu se přišlo do bratislavské Orange Areny podívat 9397 fanoušků. „Překvapilo nás, že potom, co jsme hráli, jich přišlo tolik. Byli výborní, drželi nám palce a děkovali nám,“ divil se střelec poslední slovenské branky Richard Zedník.

Atmosféru vyprodané nově zrekonstruované arény si hokejisté v modrých dresech opravdu užívali. Přestože od páté minuty zásluhou Christensena prohrávali, uvolněným a útočným stylem hry utkání s přehledem obrátili díky brankám Štümpela, Šatana, Hossy a Zedníka.

Slovenský kapitán Pavol Demitra, jenž byl třikrát na olympijských hrách a čtyřikrát na mistrovství světa, kde získal jeden bronz, ve svém posledním utkání za reprezentaci odehrál 17:41 minuty a bod si nepřipsal. I když dnes svůj tým z pozice lídra dotáhl za výhrou, vidina reprezentačního konce jeho oči po posledním hvizdu zalila slzami. „Pro mě i všechny ostatní to bylo velice emotivní,“ říkal zkušený šestatřicátník, jehož čeká ještě sezóna v KHL. Okamžik, kdy společně s ním plakala velká část bratislavské arény, už z hlavy asi nikdy nedostane: „Budu si to pamatovat do konce života,“ hlesl Demitra. Společně s jeho koncem, skončil šampionát i pro celý slovenský výběr, jenž se nedokázal probojovat do čtvrtfinále. „Je to pro nás velké zklamání,“ dodával Richard Zedník.

Slovensko – Dánsko 4:1 (2:1, 0:0, 2:0)
Branky a nahrávky: 11. Štümpel (Jurčina, Šatan), 16. Šatan (Růžička S., Majeský), 41. Hossa M. (Gáborík, Halák), 51. Zedník (Handzuš, Graňák) – 5. Christensen M. (Bodker, Jakobsen J.).

Pozdní švýcarské povstání jen určilo soupeře pro Čechy

Do stejné pozice jako Slováci se dostali v posledním utkání osmifinálové skupiny také hráči ze země helvétského kříže. Se třemi body na kontě skupiny F ztráceli na již jasně postupující USA čtyři bodíky. Podle švýcarského kapitána Mathiase Segera však bylo stále oč hrát: „Chtěli jsme hrát dobře kvůli lidem, co sem kvůli nám přijeli,“ říkal. „Takže jsme pro tři body udělali vše, co bylo v našich silách. Kdybychom porazili Nory, byli bychom ve čtvrtfinále, to byl náš problém. Jako tým jsme dávali málo branek a inkasovali zbytečně mnoho trestných minut,“ stěžoval si na oko hráč Lvů z Zurichu.

Jenže na kdyby se hokej nehraje. Dnešních pět branek Lötschera, Diaze, Rüthemana, znova Lötschera a Gardnera zdvojnásobilo počet branek, který Švýcaři v osmifinálové skupině dali. Zatímco dnes to proti dvěma zásahům z amerických holí Smitha a Van Riemsdyka stačilo, celkově to bylo prostě málo. Naopak i negativní skóre 15:19 stačilo USA k postupu do čtvrtfinále.

Jenže zaoceánští hráči budou mít ve čtvrtfinálovém utkání velké problémy. Nejenže nastoupí proti zatím neporaženým Čechům, ale také se musí potýkat se špatnými výkony brankářů. Podobně jako v utkání se Švédskem nahrával soupeři na branku brankář Montoya, dnes nabídl Švýcarům dvě branky jeho kolega Conklin a musel střídat. Oba hráči z NHL se nejspíše špatně srovnávají s větší šířkou mezinárodní ledové plochy. Musí to nutně napravit, ale čas jde proti nim…

Švýcarsko – USA 5:2 (2:1, 2:1, 1:1)
Branky a nahrávky: 12. Lötscher (Trachsler, Mosler), 15. Diaz (Plüss, Rüthemann), 22. Rütheman (Bieber, Plüss), 32. Lötscher, 60. Gardner (Plüss, Trachlser) – 12. Smith C. (Wilson, Shattenkirk), 27. Shannon (Miele), 59. Van Riemsdyk (Fowler, Stepan).

Finsku pomohlo v utkání o umístění střídání brankářů

Další pohledné utkání začínalo v Bratislavě od 16:15. Hráči ze země tisíců jezer si to v přímém souboji s Rusy rozdávali od druhé místo skupiny E. Hokejisté vedení kapitánem Koivem si ale horší vstup do utkání nemohli ani představit. Už v páté minutě byl totiž po přesných trefách Kuljomina a Nikulina vyhnán z finské brány gólman Vehanen.

Nástup jeho kolegy Lassily jakoby něco změnil. Díky jistotě brankáře finské Hameenlinny dostávali svěřenci trenéra Jalonena postupem času zpět nabourané sebevědomí. Ve druhé části se srovnal jak herní projev, tak i skóre. K povstání zavelel ve 27. Minutě kapitán Mikko Koivu a čísla na časoměřiči opticky vyrovnal obránce Niskala. „Rusové mají dobrý tým, ale my jsme tvrdě pracovali a vrátili se do zápasu,“ povídal po utkání spokojený trenér Jalonen.

Stále více se sehrávající Rusové měli ve zbývajícím čase možná více šancí, ale skvělý Teemu Lassila jim už skórovat nedovolil. Platilo to jak pro prodloužení, tak pro samostatné nájezdy, ve kterých si rozhodující branku připsal Jarkko Immonen. „Zdá se, že samostatné nájezdy jsou pro nás na tomto turnaji velice dobré,“ komentoval již třetí výhru po dovednostní soutěži usměvavý kapitán Mikko Koivu. Výborná technika by Finům mohla pomoci protrhnout medailové prokletí. Na světovém šampionátu se totiž naposledy radovali z bronzové placky v roce 2008.

Rusko – Finsko 2:3sn (2:0, 0:2, 0:0 – 0:0)
Branky a nahrávky: 5. Kuljomin (Kulikov, Arťuchin), 5. Nikulin (Zaripov, Morozov) – 27. Koivu M. (Puistola), 37. Niskala (Immonen), 65. Immonen.

Nash trefil první místo skupiny F a Rusy do čtvrtfinále

Na mistrovství světa se hraje systémem, který by měl zvýhodňovat nejlépe umístěné týmy osmifinálových skupin E a F. Jenže stejně jako vyfasovali Češi USA, znamenala dnešní těsná výhry Kanady nad Švédskem fakt, že se ve čtvrtfinále střetne s Ruskem, a to na příliš velké zvýhodnění nevypadá.

Samotné utkání, jenž v Košicích sledovalo 7633 diváků přineslo vše, proč na stadion přišli. Nejlepší brankář slovenského mistrovství, Švéd Fasth (98,26%), dostal podobně jako Ondřej Pavelec volno a v bráně jej nahradil Erik Ersberg. Od začátku utkání hráči s javorovým listem na hrudi potvrzovali, že střílejí ze všech pozic. Také dnes totiž branku Ersberga zasypali 43 pokusy. Na dva přesné z holí Neala a Tavarese ještě dokázali odpovědět Petrasek s Tedenbym, ale přesilovká trefa kapitána Ricka Nashe z 53. minuty žádnou odezvu nepřinesla.

Téměř dvojnásobné kanadské přestřílení komentoval švédský zadák jinak ve službách Toronta Maple Leafs Carl Gunnarsson: „Podle soupisky mají Kanaďané možná nejlepší tým,“ poukazoval na 23 kanadských hráčů z nejslavnější světové hokejové soutěže NHL. „Museli jsme makat naplno každé střídání, abychom s těmi chlapíky udrželi krok. Mají všechny lajny výborné a úžasné přesilové hry,“ říkal Gunnarsson. Rozhodující trefa přišla právě v početní výhodě, když Burnsovu žabičku od modré čáry lehce tečoval Nash. „Kapitán Nash měl před brankářem Ersbergem velký přehled a myslím, že mé nahození tečoval. Byla to parádní branka,“ chválil kanadského vůdce Židlického spoluhráč z Minnesoty Brent Burns. Zda se budou Kanaďané radovat i po čtvrtfinále, je otázkou. Vloni je totiž ve stejném souboji Rusové po výhře 5:2 poslali domů.

Kanada – Švédko 3:2 (2:1, 0:1, 1:0)
Branky a nahrávky: 2. Neal (Spezza), 14. Tavares (Skinner, Stewart C.), 53. Nash (Burns B. Neal) – 4. Petrasek (Gunnarsson), 31. Tedenby (Silfverberg, Kruger).

Štěpánek zaskočil za Pavelce na výbornou

S odpočívajícím Milanem Michálkem a Ondřejem Pavelcem do závěrečného utkání osmifinálové skupiny F nastoupili doposud neporažení hráči České republiky. Přesto, že už měli Češi první místo v tabulce jasné, vstup měli výborný – v první minutě se trefil na turnaji již potřetí útočník Montrealu Tomáš Plekanec.

Německo však o 37 vteřin později zásluhou Trippa srovnalo. To však byla poslední chvíle, kdy se houževnatý tým vedený bývalým vynikajícím hokejistou Kruppem udržel na dostřel. Češi postupnými zásahy Frolíka, Rachůnka, znova Plekance a Eliáše odskočili na čtyřbrankový náskok. Po dvou třetinách tedy nebylo co řešit.

„Hrajeme ofenzivně, a to se nám líbí,“ radoval se z šesté výhry na turnaji osmadvacetiletý Tomáš Plekanec. Sám hrál však po příletu z Montrealu teprve páté utkání, ale i tak stihl zaznamenat stejný počet bodů (4+1). „Musíme se však vyvarovat drobných chybiček, kterých jsme se dopustili v závěrečné třetině,“ všímal si také stinných stránek. Kromě pár nedorozumění v herním projevu je však největším problémem, že utkání znova nedohráli dva hráči. Martin Havlát po jednom ze soubojů narazil ramenem do mantinelu a Petra Průchu trefila do krku rána soupeře od modré čáry.

Jaký je jejich stav uvedl lékař Radomír Holibka: „Martin Havlát utrpěl těžké pohmoždění ramenního kloubu. Neměl rameno vyhozené, ale hodně ho to bolí a nebyl schopen většího pohybu. Nyní půjdeme do nemocnice na magnetickou resonanci. Podle mě by se to dalo vyléčit do čtvrtfinále na 50%. Průcha měl polykací a dýchací potíže. Po střele měl na krku otok, takže jsme mu to ledovali. I ho bereme do nemocnice a také chceme provést magnetickou resonanci.“

Nezbývá než doufat, že se Milan Michálek, Martin Havlát i Petr Průcha dají v nejbližší době dohromady, aby byli pro tým přínosní. Vždyť na Čechy čeká nejdůležitější utkání mistrovství světa. „Je to sedmý zápas, ve kterém se rozhoduje o všem. Všechno prostudujeme a hráče s tím seznámíme. USA mají mladší mužstvo, ale přesto mají zkušenosti a jsou nebezpečné,“ uvědomoval si možná rizika čtvrtfinálového střetu s USA asistent trenéra Hadamczika Josef Paleček.

Německo – Česká republika 2:5 (1:2, 0:3, 1:0)
Branky a nahrávky: 2. Tripp (Lavallee, Hördler), 59. Greilinger (Barta) – 1. Plekanec (Jágr), 11. Frolík M. (Novotný, Hubáček), 23. Rachůnek K. (Jágr, Červenka), 36. Plekanec (Jágr, Červenka), 37. Eliáš (Průcha, Havlát).

Konečné pořadí osmifinálové skupiny E

   Tým              Z.  V.  Vp.  Pp.  P.  B.  skóre 
1. Česká republika 5 5 0 0 0 15 19:7 2. Finsko 5 2 2 0 1 10 16:10 3. Německo 5 2 0 2 1 8 15:17 4. Rusko 5 2 0 1 2 7 12:14 5. Slovensko 5 1 0 0 4 3 13:14 6. Dánsko 5 0 1 0 4 2 9:22

Konečné pořadí osmifinálové skupiny F

   Tým              Z.  V.  Vp.  Pp.  P.  B.  skóre 
1. Kanada 5 3 2 0 0 13 23:11
2. Švédsko 5 3 0 1 1 10 18:10
3. Norsko 5 2 1 0 2 8 17:15
4. USA 5 2 0 1 2 7 15:19
5. Švýcarsko 5 1 1 1 2 6 11:12
6. Francie 5 0 0 1 4 1 5:22

Soupeři pro čtvrtfinále

Česká republika – USA (středa 16:15)
Švédsko – Německo (středa 20:15)
Finsko – Norsko (čtvrtek 16:15)
Kanada – Rusko (čtvrtek 20:15)

Galerie