29.12.2012 | Sanny Muharem

Česko vybojovalo výhru nad Lotyšskem, do čtvrtfinále má blízko

Čeští hokejisté si už ve Sportovním paláci v Ufě pomalu zvykají. Již brzy se ale možná přesunou na zdejší větší stadion, brány čtvrtfinále totiž mají blízko. V sobotu zdolali po obětavém výkonu houževnaté Lotyše. V Ufě se pak odehrály i další tři zápasy MS U20.

Švýcarsko opět nezvládlo nájezdy, Finové otočili stav

Švýcarský celek patří k světlým překvapením turnaje. Svým nasazením a aktivitou dokáže obírat favority o body. O tom se už mohlo přesvědčit Švédsko, nyní i druhá skandinávská země – Finsko. Švýcaři se netají tím, že chtějí postoupit, jejich hra vypadá velice kompaktně. V zápase se Suomi díky dvěma trefám v první periodě dostali do dvoubrankového vedení.

Finsko pak náskok dokázalo v průběhu druhé části stáhnout a hrálo se od nuly. Úvod poslední dvacetiminutovky patřil opět reprezentantům helvétského kříže, kteří strhli vedení na svoji stranu. Následně přidali ještě jeden gólový příspěvek a vypadalo to, že si v klidu dojdou pro vítězství.

Jenže v závěru se Finové nadechli k mohutnému náporu, v němž dvoubrankové manko stáhli. Utkání šlo za nerozhodného stavu do prodloužení, kde se o vítězi nerozhodlo. Na řadu přišly samostatné nájezdy, ve kterých uspěl finský výběr a připsal si bonusový bod navíc po výsledku 5:4sn. Švýcarsko zatím na šampionátu nedalo z osmi nájezdů ještě ani jeden gól.

Finsko – Švýcarsko 5:4sn (0:2, 2:0, 2:2 – 1:0)
Branky a nahrávky: 26. Granlund, 31. Teravainen, 54. Teravainen, 59. Granlund, rozh. nájezd Granlund – 14. Martschini, 15. Andrighetto, 42. Bertaggia, 52. Simione.

Derby moc gólů nepřineslo. Kanada udolala Spojené státy americké

Další zápas pátého hracího dne nabídl zajímavý souboj mezi dvěma kontinentálními rivaly. Javorové listy vyzvaly Spojené státy americké, přičemž moc gólů nepadlo. V osmé minutě se poprvé trefil Nugent-Hopkins a o chvíli později přidal Strome další branku. Kanada tak vedla o dva góly, přestože se do šancí dostávala ojediněle a USA mělo více ze hry.

Ve druhé třetině se hrál opět vyrovnaný hokej, který diváky moc nepotěšil, vstřelit gól se nepovedlo ani jednomu z celků. Kanadští hokejisté hráli to, co potřebovali. Strachovat se museli až devět minut před koncem. Spojeným státům americkým se totiž podařilo vyrovnat a začaly se dostávat do tlaku.

Závěrečná hra bez brankáře přinesla enormní nápor Američanů, puk za brankovou čáru ale již neprocedili. Kanada tak vybojovala těsnou výhru a v pondělí si to rozdá s domácím Ruskem o celkové prvenství ve skupině B.

Kanada – USA 2:1 (2:0, 0:0, 0:1)
Branky a nahrávky: 8. Nugent-Hopkins, 15. Strome – 52. Trouba.

Češi porazili Lotyše. Nyní je čeká poslední krok ke čtvrtfinále

Češi vstoupili do utkání velmi aktivně. Jedna střela za druhou se valila na lotyšského brankáře, jenž poprvé kapituloval v desáté minutě. Prosadil se Petr Beránek, pro něhož to byla premiérová trefa na šampionátu dvacetiletých. „Před brankou jsem nejprve chtěl ještě někoho najít, ale nebylo tam moc místa. Rozhodl jsem se tedy vystřelit, nakonec to brankářovi propadlo. Jsem rád, že jsem se trefil,“ těší mladého útočníka.

Svěřenci trenéra Miroslava Přerosta neustále hýřili aktivitou, cestu jim zkřižovala obrana soupeře. V závěru první dvacetiminutovky přišlo nečekané vyrovnání. Z přesilové hry srovnal Jevpalovs.

Národní mužstvo tak doplatilo na zbytečnou nedisciplinovanost, což potvrdil i forvard Martin Frk. „Některé naše fauly byly ale opravdu hodně zbytečné, disciplinovanost musíme zlepšit,“ je si vědom hokejista, který v současné chvíli působí za mořem.

Drama mohlo být až do konce, Lotyši totiž v poslední části hry srovnali. Češi pak marně dobývali lotyšskou svatyni, nakonec se dokázali prosadit. „Věřili jsme až do samého konce, jsme rádi, že to dopadlo takhle. Tým pracoval skvěle, střídačka žila zápasem. Jediné, co nás trápilo, byla koncovka,“ hodnotí utkání hlavní kouč Miroslav Přerost.

Lotyšsko ještě na šampionátu nevyhrálo, přesto nedává svou kůži lacino. „Věděli jsme, co od Lotyšů čekat. Hráli výborně se Švédskem. Nám také hodně zavařili,“ nese chválu na soupeře.

Česká republika se po třetí brance opravdu uklidnila. V závěru Lotyše již k ničemu nepustila a připsala si cenné tři body za vítězství 4:2. Nyní je před českými mladíky ještě jeden krok. Jestliže uhrají bod se Švýcarskem, postoupí do čtvrtfinále. Do zápasu se Švýcarskem už může nastoupit Beran, který si odpykal jednozápasovou stopku.

„V první řadě musíme zvítězit,“ doufá v postup do vyřazovacích bojů hlavní trenér. Češi se tak již brzo mohou přesídlit do větší Ufa Areny, kde se bude konat čtvrtfinálové měření si.

Česká republika – Lotyšsko 4:2 (1:1, 1:0, 2:1)
Branky a nahrávky: 10. Beránek, 23. Frk, 54. Jaškin, 60. Frk – 19. Jevpalovs, 42. Lipsbergs.

Slovensko s Němci? Takticky svázaná bitva

Německo na turnaji ještě nezískalo ani jeden bod. Slováci naopak potřebovali zvítězit, aby si udrželi postupové naděje. Utkání mezi Německem a Slovenskem rozhodně nenabízelo nikterak strhující podívanou.

V úvodním dějství tak nepadla ani jedna branka. Oba týmy si vyměňovaly kotouč a nedařila se jim rozehrávka. Skóre se ale přece jenom změnilo, a to krátce po třicáté minutě. Německý Rieder strhl vedení na stranu svého týmu. Slováci tak museli do poslední části změnit mnoho věcí.

Trenér Ernest Bokroš zřejmě promluvil slovenským mladíkům do duše a ti začali být aktivnější. V pětačtyřicáté minutě se jim podařilo vyrovnat. Ke konci střetnutí měli sice Slováci ještě k dispozici početní výhodu, tu však neproměnili a nastalo prodloužení.

V něm si počínali lépe Slováci, kteří přesilovou hrou tentokrát nepohrdli. Dva body pro Slovensko vystřelil Čerešňák. Na to čeká přímá bitva se Spojenými státy americkými o postup do čtvrtfinále.

Slovensko – Německo 2:1pp. (0:0, 0:1, 1:0 – 1:0)
Branky a nahrávky: 45. Mráz, 62. Čerešňák – 34. Rieder.