15.05.2013 | Zdeněk Plánka

Česko se s mistrovstvím loučí, podruhé nestačilo na Švýcary

S t o c k h o l m - Tři roky za sebou přivezl český tým vždy z mistrovství světa medaili. Tentokrát tomu ale tak nebude. Na letošním šampionátu vypadlo Česko už ve čtvrtfinále, když nestačilo na překvapení turnaje Švýcary. Ti dokázali svěřence Aloise Hadamczika porazit po základní skupině podruhé na turnaji. Český tým nenašel recept na precizní strojovou hru Švýcarů, kteří i díky dvěma šťastným gólům postoupili mezi čtyři nejlepší. V semifinále bylo naposled Švýcarsko na domácím turnaji v roce 1998. Do semifinále kromě Švýcarů postoupili také Američané a obě pořadatelské země - Švédsko a FInsko.
Jeden gól na Švýcarsko nestačil, Česko o medaile hrát nebude

Český tým vstoupil do čtvrtfinálového utkání jakoby bez jiskry a Švýcaři toho dokázali využít. Už v šesté minutě se prosadil Niederreiter. Byla to však hodně šťastná trefa. Střelu švýcarského útočníka totiž brankář Ondřej Pavelec vyrazil a vracející se Židlický si puk srazil do vlastní sítě. Češi měli v první části dvě přesilové hry, ale nedokázali si vytvořit žádnou vyloženou šanci. Tu měl ve standardním počtu hráčů na ledě pouze kapitán Jiří Novotný, ale v pohodě chytající Gerber ho vychytal. Hledali jsme se, nedokázali jsme přejít přes švýcarskou obranu. Oni stáli v pěti na červené čáře, a když jsme puk nahodili, tak tam byl pouze jeden náš hráč. Švýcaři byli živější, pravil smutně po utkání Tomáš Plekanec.

Ani druhá část se českému týmu příliš nepovedla a marně čekal na nějakou tutovku. Naopak soupeř dokázal v přesilové hře zvýšit a pro svěřence Aloise Hadamczika to byla opět smůla. Josiho střela totiž škrtla o hůl Irgla, čímž puk změnil mírně směr a Pavelec už nedokázal zareagovat. Švýcaři měli i trochu štěstí, protože dva góly jsme si dali prakticky vlastní, žehral český kouč. Helvetský kříž byl po dvou dvacetiminutovkách lepší a prakticky si vypracoval stěžejní náskok, což po zápase věděl i Tomáš Plekanec. Švýcaři ukázali, že jejich hra je velice dobrá. Bruslí a hrají nepříjemný styl, s kterým jsme se dvě třetiny nedokázali vyrovnat a ve třetí třetině už bylo pozdě.

Právě ve třetím dějství český tým směrem dopředu výrazně přidal a Švýcaři začali mít poměrně problémy. Když pak navíc nabídli Česku přesilovku, schylovalo se k dramatu. Početní výhodu totiž využil Zdeněk Kutlák. Marek Židlický byl na modré čáře, a ten na modré čáře nikoho nepotřebuje. Zvládne to sám a zvládne to perfektně. Tak mě napadlo jít před bránu, co nejvíce clonit a najednou se ke mě přimotal puk a padlo to tam. Alespoň v tuto chvíli byla naděje, komentoval český obránce působící ve švýcarské lize. 

Kutlákův gól dal sice Česku naději, ale nestačilo to. Češi si sice vytvořili drtivý tlak, žádnou ze svých šancí ale neproměnili. Tu největší měl Vrbata, když jel sám na brankáře Gerbera, ale forhendový blafák se mu nepovedl. K vyrovnání nevedla ani závěrečná power-play. Prohra ve čtvrtfinále je vždy zklamáním. Týmu jsme věřil poté, co odehrál dva poslední zápasy ve skupině ve velkém tempu. Švýcaři vyhráli zaslouženě, protože dle mého názoru byli po dvě třetiny silnějším týmem, který vyhrával osobní souboje. Třetí třetinu jsme byli lepším týmem, ale neproměnili jsme své šance, hodnotil utkání zklamaný Alois Hadamczik. Ve čtvrtfinále budou na Švýcary čekat Američané.

Česko - Švýcarsko 1:2 (0:1, 0:1, 1:0) Branky a nahrávky: 46. Kutlák (Plekanec, Voráček) - 6. Hollenstein (Blindenbacher, Suri), 34. Josi (Gardner, Diaz). Rozhodčí: Olenin (Rus.), Vinnerborg - Dahmen (oba Švéd.), Schrader (Něm.). Vyloučení: 3:6. Využití: 1:1. Diváci: 2 237. 

Sestava:
Česko: Pavelec - Židlický, Čáslava, Z. Michálek, Šmíd, Hejda, Nakládal, Kutlák - Fleischmann, Plekanec, Tlustý - Voráček, Hertl, Hudler - Vrbata, Hanzal, Koukal (41. Tenkrát) - Irgl, Novotný, Hubáček.
Švýcarsko: Gerber - Seger, Vauclair, Furrer, Blindenbacher, Diaz, Josi, Von Gunten - Niederreiter, M. Plüss, Moser - Bieber, Traschler, Walker - Gardner, Suri, Ambühl - Bodenmann, Cunti, Hollenstein.

Obhájce titulu utržil překvapivý debakl od Američanů

Jeden šok už si Rusové na turnaji prožili, když prohráli v základní skupině s Francií. To však ještě netušili, že je další čeká. Ve čtvrtfinále proti USA totiž naprosto selhali, utrpěli totiž nejvyšší porážku od vstupu na mezinárodní scénu. S Američany se v turnaji na medaile moc nepočítalo, ovšem už ve skupině předvedli, že budou velmi nebezpeční. A v samotném utkání to také ukázali. Ruské sebevědomí nalomili dvěma brankami v rozmezí jedné minuty v první části. Přitom Rusko mělo na začátku duelu dobré šance. Američané své vedení drželi v podstatě po celý zápas, na dostřel dostal soupeře Svitov. Ovšem již ve druhé části dokázal americký tým vstřelit další dvě branky a vyhnat Bryzgalova z ruské brány.

To co poté následovalo v závěrečné části si jen lze těžko představit. Děravá ruská obrana stále propouštěla jeden útok za druhým. Na začátku poslední dvacetiminutovky sice snížila čerstvá posila z NHL Alexander Ovečkin. Možný ruský návrat do zápasu ovšem utla v přesilové hře chyba Radulova, který ztratil puk a následně skóroval Carter. Poslední ruský gól dal Pěrežogin, pak už stříleli pouze Američané a završili debakl obhájce titulu. Pro USA je to první semifinále od roku 2009.

Rusko - USA 3:8 (1:2, 0:2, 2:4) Branky a nahrávky: 16. Svitov (Soin, Tjutin), 42. Ovečkin (Varlamov), 44. Pěrežogin (Popov, Ovečkin) - 12. P. Stastny (C. Smith, Hunwick), 13. Oshie (Stapleton), 26. Thompson (Carter), 38. Galchenyuk (C. Smith, P. Stastny), 43. Carter, 49. Trouba (C. Smith, P. Stastny), 50. Moss (C. Smith), 51. P. Stastny (C. Smith, Ch. Butler). 
Rozhodčí: Brüggemann (Něm.), Reiber - Arm (oba Švýc.), Wilmot (Kan.). Vyloučení: 2:4. Využití: 1:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 5 506.

Sestavy:
Rusko: Bryzgalov (39. Varlamov) - Nikulin, Birjukov, Tjutin, Medvěděv, Denisov, Bělov, Zajcev - A. Radulov, Těreščenko, Kovalčuk - Pěrežogin, Popov, Ovečkin - Anisimov, Petrov, Kuzněcov - Soin, Kokarev, Svitov - Mozjakin.
USA: Gibson - Carle, Faulk, Johnson, Hunwick, Petry, Ch. Butler, McBain, Trouba - C. Smith, P. Stastny, Moss - Oshie, Stapleton, Galchenyuk - S. Gionta, Thompson, Carter - Kristo, Bjugstad, Palushaj.

Slovensko stříbro neobhájí, prohrálo s Finskem

Jeden z pořadatelů letošního mistrovství světa nastupoval naposled před domácím publikem. To bylo s průběhem první třetiny velmi spokojeno. Suomi ji totiž vyhráli 3:0 a zdálo se, že postup bude pro Finy pouze formalitou. Jenže nebylo tomu tak. Ještě závěr první třetiny naznačil, že to Slováci rozhodně nezabalili. Surový ale trefil pouze tyč. Ve druhé třetině už se ale rozjela slovenská stíhací jízda. Slovenský tým nabudil gólem v 26. Miklík. Před dalším snížením svěřenců trenéra Vůjtka však osvěžil diváky pěstní souboj mezi Jurčinou a Antillou. Raanta poté odolal několika střelám, aby podruhé inkasoval ve 33. minutě z hole Sekery. Slovenské sebevědomí se neuvěřitelně zvedlo a Finy podruhé v utkání zachránila tyč po střele Vydareného. Vyrovnání nepřinesla ani přesilová hra na konci druhého dějství.

Hned v úvodu závěrečné části se ovšem Slovensko dočkalo kýženého vyrovnání, jež zařídil Surový. Utkání tak bylo naprosto otevřeno a mohla rozhodnout jediná povedená akce. Štěstí se nakonec přiklonilo k Finům. Postup mezi čtyři nejlepší zařídil svoji trefou Aaltonen. Finské vedení mohl ještě pojistit v přesilové hře Kontiola, jenž mohl završit hattrick, ale Staňa byl důrazně proti. Slováci sice měli v závěru ještě několik nadějných šancí, podruhé vyrovnat se jim ale nepovedlo.

Finsko - Slovensko 4:3 (3:0, 0:2, 1:1) Branky a nahrávky: 2. Väänänen, 10. Kontiola (Pesonen, Aaltonen), 16. Kontiola (Aaltonen), 49. Aaltonen (Kontiola, Pesonen) - 26. Miklík (Mezei, Kukumberg), 33. Sekera (Mezei, L. Hudáček), 41. Surový (Radivojevič, Mezei). 
Rozhodčí: Jeřábek (ČR), Kaval - Morrison (oba USA), Blümel (ČR). Vyloučení: 4:5. Bez využití. Diváci: 9520.

Sestavy:
Finsko: Raanta - Lepistö, Hietanen, Laakso, Mäntylä, Väänänen, Jalasvaara, Kukkonen, Melart - Pesonen, Kontiola, Aaltonen - Salminen, Korpikoski, Koskiranta - Savinainen, Mikael Granlund, Pihlström - Anttila, Hagman, Hytönen.
Slovensko: Staňa - Sekera, Mezei, Jurčina, Vydarený, Sersen, Mihálik, Švarný - Radivojevič, Surový, Kopecký - Miklík, Kukumberg, Záborský - Šatan, Ölvecký, L. Hudáček - Daňo, Bližňák, Haščák.

Bitvu Kanada - Švédsko rozhodla nájezdová loterie

Švédové si s Kanadou zopakovali klání ze základní skupiny. Tentokrát to však byla úplně jiná bitva. Kanaďané zdaleka tolik nedominovali a hrál se vyrovnaný hokej. Základní hrací dobu ovlivnily především přesilové hry. V 16. minutě fauloval ošklivě kolenem Edler Erica Staala a utkání skončilo pro oba dva. Edler byl vyloučen do konce utkání, Eric Staal za pomoci spoluhráčů odešel v bolestech do kabiny. Kanaďané si ovšem svoji pětiminutovou přesilovku zkomplikovali hned po chvíli vlastním vyloučením. Z přesilovky jim však nějaký čas zbyl, a to byl prostor pro Stevena Stamkose, který dělovkou od modré otevřel skóre utkání.

Druhá třetina nenabídla tolik šancí. Švédové se snažili o vyrovnání, ale naráželi na dobrý výkon brankáře Smitha. Na druhé straně měli stejný problém i kanadští hráči s Enrothem. Branku však diváci v hale Globen viděli. Padla do sítě švédské, ale stalo se tak už po siréně, což nakonec odhalil videorozhodčí a gól tak nebyl uznán. Na své chvíle si Tři korunky musely počkat až do třetí třetiny, kdy přišly velké momenty obránce Danielssona. Ten ve dvou přesilových hrách prakticky totožně prostřelil ranou od modré brankáře Smitha. Druhý švédský gól padl po vyloučení Girouxe. Ten ale svůj předchozí čin napravil, když dokázal už po minutě zchladit švédskou radost. 

Zápas tedy nakonec dospěl do prodloužení, kde si svůj minipříběh prožil druhý švédský brankář Markström, který na chvíli vystřídal Enrotha. Ten si pouze vyměnil rukavice a vrátil se do hry. Mezitím už ale stačil Markström zlikvidovat některé nebezpečné kanadské střely. O osudu utkání nakonec rozhodly samostatné nájezdy. V těch přálo více štěstí domácímu týmu, jenž mohl po trefě Petterssona slavit postup do semifinále. Jsem velmi šťastný kvůli švédskému hokeji. Pro domácí tým je důležité, že se dostal do semifinále, měl radost spokojený švédský trenér Pär Marts. V bitvě o finále čeká Švédy pikantní souboj s Finy.

Kanada - Švédsko 2:3 po sam. nájezdech (0:0, 1:0, 1:2 - 0:0) Branky a nahrávky: 21. Stamkos (Robidas, Ladd), 51. Giroux (Ladd) - 46. Danielsson (H. Sedin, D. Sedin), 50. Danielsson (D. Sedin, H. Sedin), rozhodující sam. nájezd Pettersson.
Rozhodčí: Bulanov (Rus.), Rönn (Fin.) - Dehaen (Fr.), Woodworth (USA). Vyloučení: 4:2, navíc Edler (Švédsko) na 5 min. a do konce zápasu. Využití: 1:2. Diváci: 11 153.

Sestavy:
Kanada: Smith - Robidas, Hamhuis, Harrison, Subban, Schenn, Campbell, Schultz, Dillon - Ladd, Giroux, Stamkos - Simmonds, J. Staal, Read - Eberle, Duchene, E. Staal - O'Reilly, Skinner, Hall.
Švédsko: Enroth (62.-64. Markström) - E. Gustafsson, Tallinder, Granberg, Fälth, S. Kronwall, Edler, Fransson - Danielsson, Lundqvist, Ericsson - S. Hjalmarsson, Persson, Landeskog - D. Sedin, H. Sedin, L. Eriksson - Pettersson, Lindberg, Thörnberg - Järnkrok.