09.05.2013 | David Šimon, Zdeněk Plánka

Česko se natrápilo na dva body, Francie šokovala hokejový svět

S t o c k h o l m - Sedmý den šampionátu zrodil jednu velkou senzaci. Francie totiž dokázala porazit obhájce titulu Rusko. Před turnajem něco nepředstavitelné se stalo skutkem. O překvapení se mohli postarat i Dáni, kteří sahali proti Česku po dvou bodech. Svěřenci Aloise Hadamczika nakonec uhájili výhru až po samostatných nájezdech. Dobrý den nemělo ani domácí Švédsko, které nestačilo výborně hrající Kanadě a vesele prozpěvovat si nemohli ani Slováci. Ti totiž podlehli Lotyšsku. Mistrovství světa je tak pořádně zamotané.
Češi získali druhý bod až po penaltové loterii

Po porážkách od Švédů a Švýcarů nemá česká reprezentace příliš na výběr a potřebuje každý bod. Situace není jednoduchá. Pokud chtějí hráči pod vedením trenéra Hadamczika bojovat o medaile, již nesmí klopýtnout. Přišlo však další zaváhání v podobě vydřené výhry v prodloužení nad houževnatým Dánskem.
 
První start na turnaji si připsal uzdravený Ondřej Pavelec, který podal kvalitní a spolehlivý výkon. Více příjemných okamžiků se ale neurodilo. Utkání s Dánskem nenabídlo divákům zrovna pohledný hokej. Zápas to byl hodně bojovný a upracovaný z obou stran. Není tam touha porazit soupeře v každém osobním souboji, natlačit se do gólu a dát ho, sbírat odražené puky. Nemůžeme nic vyčítat brankáři ani obraně, která dostane jeden gól. Problém je v útočné hře. Když nás soupeř v našem útočném pásu přitlačí, tak ztrácíme puky a musíme se vracet zpátky, stěžoval si po utkání trenér českého výběru Alois Hadamczik.

I přesto šli Češi do vedení. Od mantinelu napřáhl Zbyněk Michálek a propálil tvrdou střelou Simona Nielsena pod vyrážečku. Dánové si další porážku na své konto připsat nechtěli a pět minut před koncem základní hrací doby vyrovnal Morten Poulsen. Rozuzlení nepřichystalo ani prodloužení, kde měli Češi výhodu přesilové hry. Velkou výhodu však v rozhodnutí nepřetavili. Na řadu proto přišly samostatné nájezdy, které rozhodl dvakrát úspěšný Zbyněk Irgl. Národní tým tak bral proti Dánům "pouze" dva body a ztracený bod jim mu může v konečném účtování chybět. Ten druhý bod pro nás bude ještě hodně cenný. Všichni víme, o co bojujeme a musíme si pro to jít, doufal však útočník Jan Kovář, který do hry naskočil až v průběhu utkání.

Česko – Dánsko, 2:1 po sn. (0:0, 0:0, 1:1 – 1:0)
Branky: 46. Z. Michálek, rozhodující sam.nájezd Irgl – 56. Poulsen.
Rozhodčí: Piechaczek (Něm.), Johansson - Dahmen (oba Švéd.), Carlson (Kan.). Vyloučení: 3:7. Bez využití. Diváci: 3 359.

Sestavy:
Česko: Pavelec – Z. Michálek, Šmíd, Hejda, Nakládal, Čáslava, Kutlák – Voráček, Hudler, Tlustý – Hertl (od 35. Kovář), Tenkrát, Hanzal – Vrbata, Novotný, Hubáček – Irgl, Koukal, Fleischmann.
Dánsko: S. Nielsen – Larsen, Lassen, O. Lauridsen, J.B. Jensen, Mads Boedker, M. Lauridsen, R. Nielsen – Madsen, Starkov, Green – Mikkel Boedker, Hardt, Jakobsen – J. Jensen, Björkstrand, Storm – Poulsen, Dresler, K. Staal. 

Francie překvapila favorita a těsně porazila Rusko

Když obhájce mistrovského titulu vstal do čtvrtečního rána, těžko si představoval, že ho čeká na denním programu velký šok. Hokejový trpaslík totiž ukázal, že nebezpečný dokáže být kromě fotbalu i v hokeji. První třetina branku nepřinesla, ale Francie byla aktivnější a na Košečkina vyslala více střel než soupeř. Ve druhé části naopak padly branky všechny. Nevyužité trestné střílení Alexandra Radulova nemrzelo Rusko dlouho, skóre otevřel o patnáct vteřin později Alexander Pěrežogin střelou o horní tyč Hardyho branky. To bylo z ruské strany překvapivě vše. 

Francie dvěma brankami otočila utkání na svou stranu. Nejprve se trefil Damien Fleury. Druhou branku stihl ještě ve druhé části přidat Antoine Roussel. Největším hrdinou výběru galského kohouta byl jednoznačně brankář Florian Hardy, který si kromě zlikvidovaného trestného střílení připsal na svůj účet ještě dalších osmadvacet úspěšných zákroků. Svůj tým podržel v obrovském tlaku Rusů v posledních minutách. Rusové tak ztratili poprvé na turnaji body a Francie si připsala na své konto jednu z největších senzací v historii světových šampionátů..

Rusko – Francie, 1:2 (0:0, 1:2, 0:0)
Branky: 27. Pěrežogin – 30. Fluery, 37. Roussel.

Sestavy:
Rusko: Košečkin – Nikulin, Birjukov, Ťutin, Medveděv, Denisov, Bělov, Rjasenskij – Lokťonov, Radulov, Kovalčuk – Popov, Pěrežogin, Anisimov – Mozjakin, Těreščenko, Petrov – Kokarev, Soin.
Francie: Hardy – Manavian, Auvitu, Bachet, Hecquefeuille, Janil, Besch, Moisand – Treillee Y., Desroisers, Guttig – Fleury, Bellemare, Treille S. – Henderrson, Roussel, Da Costa – Bozon, Ritz, Raux, Bertrand.

Kanada nedala domácím Švédům šanci

Na duel s Kanadou byl natěšený celý Stockholm, utkání však švédským hráčům i fanouškům pořádně zhořklo. Kanada se totiž zápas od zápasu zlepšuje a Tři korunky to tvrdě pocítily. První příležitost Tallindera sice mohla nabudit dojem, že Švédové bude hrát s Kanaďany vyrovnanou partii, ale opak byl pravdou. Javorové listy si začaly postupem času vypracovávat převahu. Po Campbellově ráně z přesilovky sice ještě švédského brankáře Enrotha zachránila tyč. O malou chvíli už ale musel lovit puk ze své sítě po přesně trefě Stamkose. Enroth si vůbec na nudu nemusel stěžovat. Práce měl totiž dost a dost. V první části musel likvidovat obrovské šance Duchena, Stamkose a také Erica Staala.

V prostředním dějství pokračovala Kanada ve výborném výkonu a už po 55 vteřinách se trefil Schenn. Na jeho gól poté navázal Jordan Staal. Švédové poté nadále hořeli v obraně jako papír a trenér Švédů Pär Marts si byl nucen vyžádat oddechový čas. Na obrazu hry se toho ale příliš nezměnilo. Domácím se navíc zranil gólman Enroth a do brány tak musel neplánovaně naskočit Markström. Ten už sice za svá záda žádný puk nepustil, celkový dojem ze zápasu to však mohlo spravit jen těžko.

Švédsko - Kanada 0:3 (0:1, 0:2, 0:0)
Branky a nahrávky: 9. Stamkos (Campbell, Schultz), 21. Schenn (Read, E. Staal), 33. J. Staal (O'Reilly, Read).

Sestavy:
Švédsko: Enroth (51. Markström) - E. Gustafsson, Tallinder, Granberg, Fransson, Fälth, S. Kronwall - Axelsson, Lindberg, L. Eriksson - S. Hjalmarsson, Järnkrok, Landeskog - Pettersson, Lundqvist, Jämtin - Danielsson, Thörnberg.
Kanada: Smith - Robidas, Dillon, Schenn, Campbell, Harrison, Schultz, Brodie - Ladd, Giroux, Stamkos - Read, E. Staal, Simmonds - Hall, Duchene, Eberle - Skinner, J. Staal, O'Reilly. 

Slováci si zkomplikovali cestu do čtvrtfinále

Trable se v den plný překvapení nevyhnuly ani Slovensku. To nastupovalo s cílem naklonit si proti Lotyšsku svojí čtvrtfinálovou jistotu. Stal se však pravý opak. Slováci inkasovali ihned v první minutě a přestože dokázali vzápětí ihned srovnat, nebylo to ono. Bronzový tým z loňského šampionátu neměl svůj den a Lotyši každou chybu trestali. Ještě v první části se dokázal prosadit z trestného střílení Daržinš a v přesilové hře se poté trefil Girgensons. 

Slováci do druhého dějství vyměnili brankáře, Staňu nahradil Janus. A měl se co ohánět. Slovenský výběr totiž musel podruhé v utkání čelit přesilovce pět na tři, kterou ale Vůjtkovi svěřenci zvládli ubránit. V 37. minutě sice snížil Surový, ovšem Slováci měli v utkání i smůlu, dali sil totiž vlastenec a vyhlídky do závěrečné fáze nebyly pro favorita utkání vůbec růžové. Pořádně pak zčernaly už po pár vteřinách třetí třetiny, kdy dokonal svůj hattrick Darzinš. Slovensko už pak dokázalo pouze kosmeticky upravit skóre. Tabulka skupiny B se po dnešním dnu řádně zamotala a nikdo se nemůže být ničím jistý.

Slovensko - Lotyšsko 3:5 (1:3, 1:1, 1:1)
Branky a nahrávky: 2. Záborský (Kukumberg, Miklík), 37. Surový (Mezei, Daňo), 60. Surový (Vydarený, Jurčina) - 1. Cipulis (Sprukts), 13. Darzinš z tr. střílení, 18. Girgensons (Kulda), 39. Darzinš, 41. Darzinš (Sprukts).

Sestavy:
Slovensko: Staňa (21. Janus) - Mezei, Sekera, Ďaloga, Sersen, Vydarený, Jurčina, Mihálik - Kopecký, Bližňák, Radivojevič - Šatan, Stümpel, Hudáček - Miklík, Kukumberg, Záborský - Bartek, Ölvecký, Surový - Daňo. Trenér: Vladimír Vůjtek.
Lotyšsko: Gudlevskis - Redlihs, Sotnieks, Kulda, Freibergs, Jass, Andersons - Darzinš, Sprukts, Cipulis - Džerinš, Girgensons, Indrašis - Keninš, Berzinš, Jekimovs - Jass, Pavlovs, Širokovs - Štals.
Galerie