11.05.2013 | Zdeněk Plánka

Česko prohrálo s Kanadou, zachránilo ho ale Švýcarsko

S t o c k h o l m - Česko bylo další hrací den mistrovství ve svízelné situaci. S Kanadou totiž v podvečer prohrálo a pokud by Norové vyhráli nad Švýcary, čtvrtfinálová brána by byla pro český tým definitivně zavřena. Helvetskému kříži šlo však o první místo v tabulce a navíc má skvělou formu, Česku na dálku pomohl a svěřenci Aloise Hadamczika si to tak rozdají v přímém souboji o čtvrté místo právě s Nory ve svém posledním zápase ve skupině.
Česko předvedlo nejlepší výkon na turnaji, přesto s Kanadou padlo 

Češi potřebovali proti Kanadě nutně získat alespoň bod, aby se nemuseli ohlížet na večerní zápas Norska se Švýcarskem. I přes nejlepší výkon na turnaji se to ale Česku nepovedlo. Samozřejmě jsem nespokojený s tím, že jsme prohráli a dali jen jeden gól. Poprvé na turnaji jsme ale hráli, na co máme. Hokej s dobrým pohybem. Na hráčích nebyla znát předešlá únava, vyjádřil se k utkání trenér národního výběru Alois Hadamczik. Přitom to po gólové odpovědi na úvodní branku Simmondse nevypadalo vůbec zle. Koukal na konci první části vyrovnal a Česko bylo aktivnějším týmem. Hertl mohl dostat české barvy dokonce do vedení. Řítil se sám na brankáře Smithe, ale bekhendovým blafákem ho nepřelstil. Měli jsme dostatek kvalitních šancí, aby tam padlo gólů více, vstřelili jsme bohužel jen jeden. Takový je ale hokej, povídal po utkání smutně český obránce Zdeněk Kutlák.

Velkou škodou bylo promarnění české pětiminutové přesilovky ve druhé třetině po faulu na Irgla, ta byla totiž zkrácena o vyloučení Hanzala a do vedení se tak český nedostal. I Kanaďané měli několik přesilovek, ty se však svěřencům Aloise Hadamczika dařilo dobře bránit. Musím pochválit hráče, kteří hráli oslabení. Kanada má dobré přesilové hry a my jsme hráli v oslabení velmi dobře, hodnotil kladně hru speciálních formací český kouč.

Rozhodnutí nakonec padlo v závěrečné třetině, do které Kanaďané vstoupili velmi svižně. V 47. minutě se navíc rozjel z vlastního pásma Skinner, a jelikož ho nikdo nedokázal zastavit, dovolil si objet bránu a zastrčit puk do brány. Inkasovaný gól Česko probudil, bylo ovšem pozdě. Nějaké dobré šance ještě český tým měl, ale pod tlak Kanadu dostat nedokázal. Nepomohla ani závěrečná power-play. Celý zápas rámovala některá sporná rozhodnutí sudích, na výkon rozhodčích si po utkání stěžoval i Alois Hadamczik. Rozhodčí neměli tak dobrý výkon jako oba týmy.

Kanada - ČR 2:1 (1:1, 0:0, 1:0) Branky a nahrávky: 12. Simmonds (E. Staal, Robidas), 47. Skinner (Smith) - 18. Koukal (Hanzal, Hejda). 
Rozhodčí: Morg. Johansson, Vinnerborg (oba Švéd.) - Schrader (Něm.), Suominen (Fin.). Vyloučení: 2:7, navíc Scheen (Kan.) 5 min. a do konce utkání. Využití: 1:0. Diváci: 6117.

Sestavy:
Kanada: Smith - Schenn, Campbell, Robidas, Hamhuis, Schultz, Harrison, Brodie, Dillon - Simmonds, E. Staal, Read - Ladd, Giroux, Stamkos -  Eberle, Duchene, Hall - O'Reilly, Skinner, J. Staal.
Česko: Pavelec - Z. Michálek, Šmíd, Hejda, Nakládal, Čáslava, Kutlák - Voráček, Hertl, Hudler - Irgl, Novotný, Hubáček - Fleischmann, Jan Kovář, Tlustý - Vrbata, Hanzal, Koukal.

Německo podlehlo USA, Gibson si připsal čisté konto

Američané začali duel s Německem velmi dobře a díky velkému tlaku si vysloužili přesilovou hru, kterou ve třetí minutě zužitkoval Butler. V páté minutě pak přidal druhou branku Paul Stastny a bylo prakticky hotovo. Němci Američany takřka neohrozili a nepomohly jim k tomu ani dvě přesilové hry v úvodní části. USA dal v poklidu hlídaly svůj náskok a ve 33. minutě mohl zvýšit na 3:0 z trestného nájezdu Palushaj, blafák se mu však nezdařil.  Konečnou tvář výsledku tak dal až v 52. minutě Stephen Gionta. Němci se v zápase nedočkali jediné branky i díky dobrému výkonu amerického gólmana Gibsona, který si připsal 30 úspěšných zásahů. Američané se výhrou posunuli opět na čelo skupiny B, Němci mají i přes prohru stále naději na čtvrtfinále.

USA - Německo 3:0 (2:0, 0:0, 1:0) Branky a nahrávky: 3. B. Butler (Faulk, C. Smith), 5. P. Stastny (Johnson), 52. S. Gionta (Thompson, Hunwick).

Sestavy:
USA: Gibson - Carle, Faulk, Johnson, Hunwick, Petry, Ch. Butler, McBain - Moss, P. Stastny, C. Smith - B. Butler, LeBlanc, Stapleton - S. Gionta, Thompson, Carter - Kristo, Bjugstad, Palushaj. 
Německo: Endras - Krueger, Ehrhoff, Hördler, Ankert, N. Goc, M. Müller, Kohl - Greilinger, M. Goc, Schütz - M. Wolf, Ullmann, Gogulla - Tripp, Kink, Y. Seidenberg - Noebels, Hager, Pietta.

Rusové po dvou prohrách zabrali a porazili Slovensko

Po dvou prohrách mohl být ruský tým otřesený, ale vzchopil se a dokázal porazit Slovensko. To je tak stále na hraně čtvrtfinále a musí čekat, jak si povede Francie a vyhrát v posledním utkání nad Američany. Začátek utkání byl poměrně vyrovnaný, šance byly na obou stranách. Jenže Anisomovi se nezdařil blafák a při Soinově trestu pálil Radivojevič pouze do tyče. 

Góly začaly padat až ve druhé dvacetiminutovce. Rusko se prosadilo při vyloučení Švarného, na což sice mohli Slováci odpovědět šancí Surového. Nezdařilo se však, a tak si své vedení naopak pojistila sborná brankou Kovalčuka. Svěřenci českého trenéra Vladimíra Vůjtka se zpět do hry o body dostali paradoxně ve vlastním oslabení, kdy svůj únik proměnil Radivojevič. Více toho už ale slovenský tým nestihl a Rusové navýšili své vedení opět dvoubrankovým náskokem ve 45. minutě, když nevinné nahození od mantinelu překvapivě propadlo brankáři Janusovi do sítě. Zatímco Rusové se mohou těšit na čtvrtfinále, Slováci o něj budou muset ještě tvrdě bojovat.

Slovensko - Rusko 1:3 (0:0, 1:2, 0:1) Branky a nahrávky: 40. Radivojevič - 26. A. Radulov (Medveděv), 32. Kovalčuk (A. Radulov, Těreščenko), 45. Denisov.

Sestavy:
Slovensko: Janus - Sekera, Mihálik, Mezei, Sersen, Švarný, Jurčina, Vydarený - Radivojevič, Surový, Kopecký - Záborský, Kukumberg, Miklík - L. Hudáček, Ölvecký, Šatan - Haščák, Bližňák, Daňo.
Rusko: Bryzgalov - Nikulin, Birjukov, Tjutin, Medveděv, Denisov, Bělov - A. Radulov, Těreščenko, Kovalčuk - Mozjakin, Popov, Pěrežogin - Anisimov, Kuzněcov, Petrov - Kokarev, Soin, Svitov.

Norové mohli mít jisté čtvrtfinále, Švýcaři však o neporazitelnost nepřišli

Pokud by Norové porazilo dosavadního suverénně šampionátů, mohli se už s definitivní jistotou radovat z postupu do čtvrtfinále na úkor českého týmu. Švýcarům šlo ovšem o první místo v tabulce a podle toho se také v utkání zařídili. Helvetský kříž byl v první třetině jasně lepší a už v sedmé minutě se ujal vedení. Norové hrozili pouze z přesilových her. Jindy disciplinovaní Švýcaři seděli na trestné lavici v jedenácti případech! Do utkání jsme vstoupili velmi dobře, ve druhé a třetí třetině jsme však bylo příliš často vylučování, ale oslabení byla sehrána velmi dobře, konstatoval po utkání kanadský trenér Švýcarů Sean Simpson. A věděl o čem mluví, právě v oslabení totiž podnikli jeho svěřenci rychlý protiútok a Josi zvyšoval v 16. minutě na 2:0. 

Norové měli ve druhé třetině sérii několika již zmíněných přesilových her. Znovu rozvlnil síť ale až Švýcar von Gunten a soupeř už se poté jen zmohl na snížení ve třetí třetině z hole kapitána Tollefsena. Švýcaři se výhrou propracovali opět na první místo skupiny A. Norové si to rozdají v přímé bitvě o čtvrtfinále s Českem.

Norsko - Švýcarsko 1:3 (0:2, 0:1, 1:0) Branky a nahrávky: 45. Tollefsen (Trygg) - 7. Moser (M. Plüss, Seger), 16. Josi (Ambühl, Suri), 40. Von Gunten (Ambühl, Josi).

Sestavy:
Norsko: Haugen - Holös, Bonsaksen, Trygg, Tollefsen, Ödegaard, Bastiansen, Sörvik - Skröder, Hansen, Röymark - Holtet, K. A. Olimb, Thoresen - M. Olimb, Forsberg, Roest - Martinsen, Dahlström, Ask - Spets.
Švýcarsko: Gerber - Seger, Vauclair, Blindenbacher, Furrer, Josi, von Gunten, Blum, Grossmann - Niederreiter, M. Plüss, Moser - Bodenmann, Cunti, Hollenstein - Gardner, Suri, Ambühl - Walker, Bieber, Traschler.
Galerie