03.05.2013 | Zdeněk Plánka

Česko muselo skousnout první porážku, podlehlo domácím Švédům

S t o c k h o l m - Hned šest utkání bylo na programu druhý den mistrovství světa. Zlatým hřebem večera mělo být utkání domácích Švédů proti české reprezentaci. Zápas však štěstí svěřencům Aloise Hadamczika nepřinesl a soupeři ve vyprodané hale Globen těsně podlehli. Do turnaje vstoupili dva velcí favorité mistrovství - Kanada a Rusko. Zatímco Kanaďané se soupeřem poměrně trápili, Rusové nedali Lotyšům žádnou šanci.

Američané se protrápili k vítězství nad Rakouskem

USA nemají na šampionátu takový hvězdný výběr jako jejich severní sousedé z Kanady, přesto ale touží po medaili. Rakousko má naproti tomu ve výběru hvězdu NHL Thomase Vaneka. Rakouské sebevědomí tento fakt jistě značně posílil a už v šesté minutě vedli překvapivě 2:0. Američany však do hry vrátila přesilovka. Ve druhé části se pak na soupeře dotáhli, což jim dodalo jistotu a další dvě slepené branky v krátkém časovém úseku i vedení. Gólově bohatá druhá třetina však ještě neskončila a Rakušané sahali alespoň po bodu. Definitivně je však do reality vrátil gól do šatny od Erika Johnsona. V závěrečné třetině už si favorit utkání svůj náskok spolehlivě hlídal.

USA - Rakousko 5:3 (1:2, 4:1, 0:0) Branky a nahrávky: 11. Moss (Faulk, Stastny), 24. Johnson (Bjugstad, Kristo), 30. Stapleton (Faulk, Leblanc), 31. Palushaj (Kristo, Bjugstad), 39. Johnson (McBain, Leblanc) – 5. Latusa, 6. Welser (Iberer), 34. Schuller (Peintner, Lukas)

Sestavy:
USA
: Bishop – Carle, Faulk, Johnson, Hunwick, Trouba, Butler, Petry, McBain – Smith, Moss, Stastny – Butler, Stapleton, LeBlanc – Gionta, Carter, Thompson – Kristo, Bjugstad, Palushaj.
Finsko: Starkbaum – Pock, Lakos, Unterluggauer, Iberer, Schumnig, Lukas, Klimbacher, Altmann – Welser, Iberer, Schuller – Raffl, Koch, Vanek – Latusa, Hundetpfund, Baumgartner – Oberkofler, Peintner, Herburger.

Skvělý vstup do utkání zajistil Norsku vítězství nad Slovinskem

Díky dvěma trefám Bastiansena Norové dobře vstoupili do utkání a těžili z toho po celý zápas. Nic na tom nezměnil ani gól do šatny Slovinců před první přestávkou. Velmi svižné utkání nabídlo časté přelévaní hry z jedné strany na druhou. Slovinci se ale pořádně probudili až v druhé dvacetiminutovce, kdy Nory v některých pasážích dokázali pořádně zatlačit. Nicméně brankář Haugen chytal v dobré formě a nepřipustil vyrovnání skóre. Dramatický závěr zápas pak utnul trefou do prázdné brány při slovinské power-play Hansen.

Norsko - Slovinsko 3:1 (2:1, 0:0, 1:0)
Branky a nahrávky: 2. Bastiansen (Olimb K.A., Olimb M.), 15. Bastiansen (Olimb M., Olimb K. A.), 60. Hansen (Forsberg) – 20. Jeglič (Tičar)

Sestavy:
Norsko: Haugen  – Holös, Bonsaksen, Trygg, Tollefsen, Sörvik, Solberg, Odegaard – Hansen, Skröder, Thoresen – Bastiansen, Olimb K.A, Olimb M. – Holtet, Roymark, Forsberg – Spets, Ask, Martinsen, Roest.
Slovinsko:  Kristan - Gregorc, Robar, Kranjc, Kovačevič, Tavželj, Pavlin, Pretnar - Jeglič, Tičar, Sabolič - D. Rodman, M. Rodman, Urbas - Razingar, Pajič, G. Kopitar - Pance, Mušič, Goličič.

Rusko hladce přejelo Lotyše

Jeden z favoritů mistrovství neponechal při svém vstupu do turnaje nic náhodě a v pohodě dokráčel k vítězství. Lotyši statečně vzdorovali, ale definitivně je zlomila branka Medvěděva na 2:0 poté, co přežili dvojnásobné oslabení. Rusko do konce druhé třetiny přidalo ještě dvě branky a třetí část byla jen o tom, kolik ještě obhájci loňského zlata nastřílejí branek. Slovinsko už se nezmohlo na žádný odpor a dalším gólům nezabránil ani střídající Masalskis, Stěžejní zápasy ho však teprve čekají. Rusko naproti tomu potvrdilo svoji velkou kvalitu.

Rusko - Lotyšsko 6:0
  Branky a nahrávky: 14. Birjukov (Soin, Svitov), 29. Medveděv (Petrov), 33. Radulov (Kovalčuk, Birjukov), 39. Rjasenskij (Pěrežogin, Bělov), 41. Kovalčuk (Loktionov), 45. Petrov (Těreščenko, Medveděv).

Sestavy:
Lotyšsko: Jučers (od 41. Masalskis) - Redlihs, Kulda, Saviels, Pujacs, Sotnieks, Jass, Freibergs - Darzinš, Sprukts, Cipulis - Keninš, Indrašis, Jekimovs - Berzinš, Pavlovs, Meija - Džerinš, Štals, Širokovs.
Rusko: Bryzgalov - Nikulin, Birjukov, Tjutin, Medveděv, Denisov, Bělov, Rjasenskij - Radulov, Loktionov, Kovalčuk - Popov, Anisimov, Pěrežogin - Mozjakin, Těreščenko, Petrov - Kokarev, Svitov, Soin.

Kanada neoslnila, s Dány si však poradila


Kanaďané se dali dohromady těsně před mistrovstvím světa, na sehrání tak neměli žádný čas. A úvod utkání ukazoval tradičně nezvyk zámořských hvězd na širší kluziště. Javorové listy se dostávali velmi pozvolna do tempa a než stačili vůbec zahrozit, prohrávali po využité dánské přesilovce. Kanadská hra postupně nabrala obrátky, přesto byl brankář Nielsen stále neprůstřelný.

Vyrovnat se povedlo až přesně v polovině utkání Duchenovi. Během chvíle se pak Kanada dostala do vedení, protože hned vzápětí zužitkoval přesilovku sniper Tampy Bay Stamkos. Tím se však možná pro někoho překvapivě gólová stavidla neotevřela. Naopak, dobré reflexy si musel vyzkoušet i brankář Dubnyk. „Dubnyk předvedl pár skvělých zákroků a jeho zásluhou nedokázali Dáni vyrovnat,“ ocenil výkon gólmana kouč Kanady Lyndy Ruff brankářův přínos pro mužstvo. Diváci se pak v Globenu dočkali pouze jediné branky, a to v dánské síti, žádné drama se tedy nekonalo.

Kanada - Dánsko 3:1 (0:1, 2:0, 1:0) Branky a nahrávky: 31. Duchene (Eberle), 32. Stamkos (E. Staal, Giroux), 48. Duchene (Eberle) - 5. Green (K. Staal, D. Nielsen).

Sestavy:
Kanada: Dubnyk – Robidas, Dillon, Schenn, Campbell, Brodie, Harrison, Schultz – Ladd, Giroux, Stamkos – Staal E., Simmonds, Read – Hall, Duchene, Eberle – Staal J., Skinner, O'Reilly.
Dánsko: Nielsen S. – Nielsen D., Lassen, O. Lauridsen., Jensen, Jesper, Boedker Ma., Lauridsen M., Nielsen R. – Green, Starkov, Hardt – Jakobsen, Christensen, Boedker Mi. – Storm, Poulsen, Jensen Jesper – Bjorkstrand, Staal K., Madsen.

Raanta vymazal slovenské střelce a Finové slavili výhru


Místo Ortia, jenž chytal v zápase s Německem se do finské brány postavil proti Slovákům Raanta. Pro finského gólmana znamenal start debut na mistrovství světa a byl to dobrý tah. Suomi přežili úvodní šance soupeře a pak sami udeřili. Hubený náskok vydržel Finům většinu zápasu, Raanta je v klíčových chvílích podržel a celkově si připsal 36 úspěšných zákroků. Uklidňující pojistku přidal až ve třetí třetině Kontiola, který navázal na předchozí podařený střelecký výkon proti Německu. Slovensko to v závěru zkoušelo ještě bez brankáře, ale výsledkem byla jen střela Stümpela přesně do lapačky finského gólmana. Svěřenci trenéra Vůjtka tak odcházeli do šaten zklamaní.

Finsko - Slovensko 2:0 (1:0, 0:0,1:0) Branky a nahrávky: 12. Aaltonen (Kontiola, Lepistö), 43. Kontiola (Pesonen)

Sestavy:
Finsko:  Raanta (Ortio) – Lepistö, Hietanen, Laakso, Mäntylä, Väänänen, Jalasvaara, Kukkonen, Melart – Pesonen, Kontiola, Aaltonen – Salminen, Korpikoski, Viitaluoma – Savinainen, Koskiranta, Pihlström – Hagman, Hytönen, Haataja.
Slovensko:  Staňa (Janus) – Mezei, Sekera, Ďaloga, Sersen, Vydarený, Jurčina, Mihalík – Bližňák, Kopecký, Radivojevič – Stümpel, Šatan, Hudáček – Kukumberg, Miklík, Záborský – Bartek, Surový, Ölvecký.

Jako loni, Česko Švédům opět v základní skupině podlehlo

Český tým měl za sebou úspěšnou premiéru, naopak Švédové v prvním utkání překvapivě podlehli Švýcarům. Už od prvních minut na nich bylo vidět odhodlání nedopadnout proti Čechům stejně. Vyrovnaný začátek zlomila nedisciplinovanost Hadamczikova výběru a Švédové se sérií přesilovek dostali nejen do tlaku ale i do vedení. „Myslím, že jsme prvních deset minut odehráli celkem dobře, ale pak jsem udělaly zbytečné fauly v útočném pásmu a v tom momentu se výhoda přesunula na stranu Švédů,“ litoval český obránce Zbyněk Michálek.

Převaha Švédů neustala ani ve druhém dějství, kdy nejprve Salák odolával několika šancím, pak však lovil puk ze sítě po střele Tallindera od modré. „Nebýt Saši dostali bychom určitě více branek“, ocenil výkon českého brankáře Michálek. Čeští hráči se dostávali do šancí velmi složitě, pomohla jim však přesilová hra a snížení v podobě branky Hudlera.

Jednogólová ztráta držela Česko stále ve hře, jenže Švédové hráli svoji hru a nebezpečně český výběr přečíslovali. „Hodně nás roztáhli a využívali svoji rychlost a sehranost. Hodně nás přečíslovali, chodili na nás ve velké rychlosti, a to se na širším kluzišti těžko brání,“ hodnotil hlavní zbraně Tří korunek český zadák. Naději na vyrovnání pak zhatila nepovedená power-play, kdy se Česko prakticky nedostalo ke střele, byť drželo soupeře v obranném pásmu. „Obranná činnost je slušná, ale chybí nám zakončení. S jedním gólem se těžko vyhrává,“ nastínil trenér národního týmu Alois Hadamczik, co je potřeba do dalších zápasů zlepšit.

Česko - Švédsko 1:2 (1:0, 1:1, 0:0) Branky a náhravky: 11. Ericsson J. (Thörnberg, Järnkrok), 24. Tallinder (Lundqvist, Gustafsson E.) - 33. Hudler (Voráček, Tlustý).
Rozhodčí: Bulanov, Olenin (oba Rus.) - Carlson (Kan.), Schrader (Něm.). Vyloučení: 5:4, navíc Tallinder (Švéd.) 10 min. Využití: 1:0. Diváci: 12 500 (vyprodáno).

Sestavy:

Česká republika: Salák (38:17 - 38:42 Francouz) - Michálek Z., Šmíd, Hejda, Nakládal, Čáslava, Kutlák - Vrbata, Hanzal, Fleischmann - Voráček, Hudler, Tlustý - Hertl, Jan Kovář, Tenkrát - Irgl, Novotný, Hubáček.
Švédsko:
Enroth - Fälth, Kronwall S., Gustafsson E., Tallinder, Granberg, Fransson - Axelsson, Persson, Eriksson L. - Hjalmarsson S., Lundqvist, Jämtin - Ericsson J., Lindberg, Landeskog - Danielsson, Järnkrok, Thörnberg - Pettersson.
Galerie