13.05.2013 | Zdeněk Plánka

Česko mezi nejlepšími osmi opět chybět nebude

S t o c k h o l m - Česko stálo přes důležitým utkáním proti Norsku, které mělo rozhodnout, zda postoupí do čtvrtfinále. Český tým posilněný o Židlického a Plekance však nedal soupeři vůbec prostor k nějakému odporu, nebo překvapení. Češi díky povedenému začátku utkání neměli po celý zápas žádný problém a nakonec zvítězili vysoko 7:0 a jejich soupeřem ve čtvrtfinále budou Švýcaři. Ve druhé skupině zvládli důležitý souboj i Slováci, kteří porazili USA a vyřazovací boje jim také neuniknou. Čtvrtfinálové dvojice jsou následovné: Česko - Švýcarsko, Švédsko - Kanada, Finsko - Slovensko a Rusko - USA.
Pod Plekancovou taktovkou porazili Češi Norsko

Přímý souboj o postup do čtvrtfinále se Česku proti Norům výrazně povedl. Přispěly k tomu i další dvě čerstvé posily z NHL Tomáš Plekanec a Marek Židlický. Především pak prvně jmenovaný, který vytvořil novou první formaci s Tlustým a Fleischmanem, jejichž výkon se rázem několikanásobně zvedl. První řada byla v úvodní třetině u všeho důležitého a zařídila všechny tři branky. Nejprve Fleischmann předvedl v přesilové hře důraz u tyče a doslova dotlačil puk do brány a pak skóroval bekhendem mezi betony Haugena. Skvělou třetinu pak zakončil brankou Jiří Tlustý. Na všech gólech se asistencí podílel Tomáš Plekanec. Povedla se nám dvě úvodní střídání a padlo to tam, to bylo důležité pro každého hráče, pro každou formaci. Když se povede začátek, tak je to hned o něčem jiném, hodnotil vydařenou první třetinu útočník Montrealu. Od třetího gólu se v bráně objevil brankář Volden, který nahradil Haugena a přival branek se na chvíli zastavil.

Češi však měli nadále utkání pod kontrolou a pokračovali v jistém výkonu, a že postup by neměl být žádným problémem, naznačil čtvrtou brankou českého týmu Hanzal. Těsně se sirénou se pak povedlo ještě skórovat Zbyňku Michálkovi a Česko zažívalo nejpovedenější utkání na mistrovství. Naše mužstvo se na tento zápas velmi dobře připravilo. Posílili náš dva hráči Židlický s Plekancem, což jsou jedni z nejlepších hráčů, které v Česku máme k dispozici. Celý tým dobře věděl, že ho čeká důležitý zápas, což dosvědčil i jeho samotný průběh, chválil své svěřence trenér Alois Hadamzcik.

Ve třetí třetině potvrdil národní tým svoji pohodu. V pouhé jedné minutě se trefili Vrbata s Irglem a český trenér si mohl dovolit pustit do brány místo Ondřeje Pavelce na chvíli Pavla Francouze, který si tak po krátkém příběhu s Běloruskem prožil opravdový start na MS. Šest minut před koncem utkání jsem mluvil s Ondrou Pavelcem, že bych chtěl dát Francouze do brány. Musíme počítat s tím, že se kdykoliv může něco stát, a ten kluk si potřebuje na mistrovství sáhnout na puk, protože je to náš druhý brankář. On tu důvěru uvítal a za tu krátkou dobu předvedl solidní výkon, vysvětloval Alois Hadamczik výměnu brankářů. Ani Francouz žádný gól nepustil, a tak se Česko mohlo radovat z vysoké výhry a hlavně z postupu do čtvrtfinále, kde bude na český tým čekat vítěz skupiny A Švýcarsko. Budeme hrát tak, abychom dali o gól víc než soupeř, pravil na půl žertovně český kouč k příštímu soupeři.

ČR - Norsko 7:0 (3:0, 2:0, 2:0) Branky a nahrávky: 2. Fleischmann (Plekanec), 8. Fleischmann (Plekanec, Tlustý), 12. Tlustý (Plekanec), 28. Hanzal (Voráček, Hudler), 40. Z. Michálek (Šmíd, Hubáček), 54. Vrbata (Hanzal), 54. Irgl (Novotný, Hubáček). 
Rozhodčí: Rönn (Fin.), Morg. Johansson - Dahmen (oba Švéd.), Šeljanin (Rus.). Vyloučení: 5:3. Využití: 1:0. Diváci: 2769.

Sestavy:
Česko: Pavelec (54. Francouz) - Židlický, Čáslava, Z. Michálek, Šmíd, Hejda, Nakládal, Kutlák - Fleischmann, Plekanec, Tlustý - Voráček, Hertl (41. Tenkrát), Hudler - Vrbata, Hanzal, Koukal - Irgl, Novotný, Hubáček.
Norsko: Haugen (13. Volden) - Holös, Bonsaksen, Trygg, Tollefsen, Ödegaard, Forsberg - Röymark, Hansen, Skröder - Holtet, K. A. Olimb, Thoresen - M. Olimb, Bastiansen, Roest - Martinsen, Spets, Ask.

Slováci bitvu s USA zvládli a jsou ve čtvrtfinále

Slovensko muselo s Američany vyhrát pokud si chtělo zajistit čtvrtou příčku a postup do vyřazovacích bojů. Američanům šlo naopak o vítězství ve skupině. Touha slovenského týmu však byla větší a ukazovalo se to od začátku utkání. K rychlému vedení ovšem také pomohla obhájcům stříbrné medaile z loňského šampionátu chyba brankáře Bishopa. Ten neměl vůbec šťastný den, protože ve čtvrté minutě pak ještě propustil do brány střelu z úhlu a Slovensko vedlo 2:0. USA mohly snížit z přesilové hry, to se jim však nepovedlo a neúspěšný byl i ve svých dvou šancích Stapleton.

Američanům se nedařilo a málem inkasovali v prostřední části v oslabení z hole Miklíka. Slováci však nemuseli smutnit, protože v polovině zápasu zvýšil už na pohodlných 3:0 Vydarený. Jiskřičku naděje pak sice vybojoval těsně před druhou přestávkou Kristo, ale slovenský tým už si vítězství nenechal ujít. Při americké power-play pečetil výhru střelou do prázdné brány Daňo.

Slovensko - USA 4:1 (2:0, 1:1, 1:0) Branky a nahrávky: 1. Radivojevič (Kopecký), 4. Bartek (Šatan), 31. Vydarený (Záborský, Kukumberg), 59. Daňo (Šatan) - 40. Kristo (Carle). 

Sestavy: 
Slovensko: Staňa - Sekera, Mezei, Jurčina, Vydarený, Sersen, Mihálik, Švarný - Radivojevič, Surový, Kopecký - Miklík, Kukumberg, Záborský - Šatan, Ölvecký, Bartek (41. L. Hudáček) - Daňo, Bližňák, Haščák.
USA: Bishop - Carle, Faulk, Johnson, Hunwick, Petry, Ch. Butler, McBain - C. Smith, P. Stastny, Moss - S. Gionta, Thompson, Carter - Oshie, Stapleton, Galchenyuk - Bjugstad, Palushaj, B. Butler - Kristo.

Švýcaři po vítězství nad Běloruskem vítězi skupiny A

Švýcaři mají na letošním mistrovství parádní formu a nezaváhali ani ve svém posledním zápase ve skupině proti Bělorusku. Švýcarská mašina se rozjela už ve druhé minutě, kdy otevřel skóre utkání Josi. Pak se však v Globenu čekalo na další branky velmi dlouho. Blízko dalšímu gólu byl ještě v první části Seger, ale trefil pouze tyč. Ve své šanci nebyl úspěšný ani Kitarov. 

Skóre se tak pohnulo až na začátku třetí třetiny, kdy puk doslova dotlačil do brány Kovyršin. Švýcaři ovšem nepodlehli panice. V samostatném nájezdu sice ještě neuspěl Ambühl. Pak ho však zastoupili Bieber a Walker a bylo definitivně rozhodnuto. Walker si pak ještě gólovou radost zopakoval, když trefil prázdnou bránu při power-play soupeře. Sedmi výhrami v řadě vytvořili Švýcaři svůj rekord, doposud se jim totiž povedlo vyhrát šestkrát za sebou. Svoji formu pak mohou potvrdit ve čtvrtfinále proti českému týmu, který porazili už jednou ve skupině.

Bělorusko - Švýcarsko 1:4 (0:1, 0:0, 1:3) Branky a nahrávky: 42. Korvyšin (Andrjuščenko, Šinkevič) - 2. Josi, 51. Bieber (Josi, Berra), 54. Walker (Bieber), 60. Walker.

Sestavy:
Bělorusko: Bělinskij - Kaznaděj, Černook, Graborenko, Jeronov, Šinkevič, Goroško - Kulakov, Kolcov, Kitarov - Ugarov, Meleško, Stas - Andrjuščenko, Kovyršin, Gavrus - Demkov, Stefanovič, Kislyj - Solomonov
Švýcarsko: Berra - Seger, Vauclair, Josi, Von Gunten, Blindenbacher, Furrer, Diaz, Blum - Niederreiter, M. Plüss, Moser - Gardner, Suri, Ambühl - Bodenmann, Cunti, Hollenstein - Walker, Bieber, Traschler.

Vyzbrojené Švédsko porazilo Dány

V posledním utkání měli už Švédové k dispozici posily z Vancouveru - Henrika Sedina, Daniela Sedina a obránce Alexandera Edlera. Bratři Sedinové vytvořili hvězdný útok s Loui Erikssonem a byli pořádně vidět. Do zápasu však lépe vstoupili Dánové, kteří se ujali vedení po trefě Madsena z osmé minuty. Jinak toho v úvodní části chudé na střely příliš vidět nebylo. 

Druhé dějství už bylo přece jen výživnější. Nejprve trefil Lassen tyč a pak udeřilo na druhé straně. Poprvé o sobě výrazně dalo vědět trio L. Eriksson, H. Sedin a D. Sedin, přičemž posledně jmenovaný zakončoval a vyrovnal tak skóre utkání. Švédská hra však stále nebyla ideální a Dánové toho dokázali využít. V signalizované výhodě chytře tečoval puk před bránou Starkov. Tři korunky se pořádně rozjely až v závěrečné třetině. Nejprve opět zaúřadoval první švédský útok a do klidného vedení poslal dvěma brankami svůj tým Thörnberg. Dánové si tak za bojovný výkon neodnesli ani bod. Švédy čeká ve čtvrtfinále Kanada.

Dánsko - Švédsko 2:4 (1:0, 1:1, 0:3) Branky a nahrávky: 8. Madsen (Starkov), 37. Starkov (Madsen, Green) - 25. D. Sedin (L. Eriksson, H. Sedin), 41. H. Sedin (L. Eriksson, D. Sedin), 42. Thörnberg (Lindberg, Pettersson), 51. Thörnberg (Pettersson, Edler).

Sestavy:
Dánsko: Galbraith - Larsen, Lassen, Jesper B. Jensen, O. Lauridsen, M. Lauridsen, Mads Boedker - N. Jensen, Jakobsen, Mikkel Boedker - Green, K. Staal, Hardt - Storm, Björkstrand, Madsen - Dresler, Poulsen, Starkov - J. Jensen. Trenér: Per Bäckman.
Švédsko: Markström - Granberg, Edler, E. Gustafsson, Tallinder, Fransson, S. Kronwall, Fälth - D. Sedin, H. Sedin, L. Eriksson - S. Hjalmarsson, Persson, Landeskog - Danielsson, Lindberg, Thörnberg - Pettersson, Lundqvist, Järnkrok - Jämtin. Trenér: Pär Marts.

Ehrhoffova trefa rozhodla zápas s Francií

Německu a Francii už po výhře Slováků nad USA o nic nešlo. Hrálo se však o prestiž a k vidění byla dramatická podívaná. Galský kohout šel do vedení jako první, když vyloučení Baxmanna potrestal Desrosiers. Poté mohl ještě vedení vylepšit Raux, trefil však brankovou konstrukci. Němci měli v první části řadu přesilovek a nebylo tedy divu, že se německý tým dočkal vyrovnání. Němci vyslali v první třetině na bránu rovných sedmnáct střel. Francie si své vedení vzala zpět ve druhé třetině, kdy nejprve přežila oslabení a pak sama udeřila. Němci se ale s porážkou rozhodně smířit nechtěli a po dvou minutách třetí třetiny vyrovnal Wolf. Zápas nakonec dospěl až do prodloužení, ale to nemělo dlouhého trvání. Na jeho začátku totiž rozhodl o německé výhře Ehrhoff.

Francie - Německo 2:3 v prodloužení (1:1, 1:0, 0:1 - 0:1) Branky a nahrávky: 2. Desrosiers (Besch, Y. Treille), 35. Roussel - 18. Ehrhoff (Ullmann, Greilinger), 42. M. Wolf (Hördler), 62. Ehrhoff (M. Goc).
 
Sestavy:
Francie: Huet - Manavian, Auvitu, Bachet, Hecquefeuille, Janil, Besch, Moisand - Y. Treille, Meunier, Desrosiers - Fleury, Bellemare, S. Treille - B. Henderson, Roussel, Da Costa - Ritz, Raux, Bertrand.
Německo: Zepp - Ankert, Ehrhoff, Baxmann, Hördler, N. Goc, M. Müller, Krueger - Rankel, M. Goc, Schütz - M. Wolf, Ullmann, Gogulla - Tripp, Kink, Y. Seidenberg - Mauer, Hager, Pietta - Greilinger.

Finsko se na první místo ve skupině pořádně natrápilo

Pokud chtěli Finové vyhrát skupinu B, museli proti Lotyšsku získat alespoň bod. Zdánlivě jednoduchý úkol se proměnil v zapeklitý problém. Lotyši totiž nebyli odevzdaným soupeřem a s favoritem dokázali držet krok. Úvod sice patřil domácímu týmu, pak ale finské fanoušky zmrazil Meija, který poslal Lotyše v deváté minutě do vedení. Mistři světa z roku 2011 se však dokázali rychle oklepat a už za pouhou minutu bylo vyrovnáno. Suomi pak měli k dispozici před první pauzou ještě dvě přesilové hry, ani jednu však nevyužili. 

Přesto jim vedení neušlo. Čerstvá finská posila Grandlund se trefil zhruba v polovině zápasu výstavně pod břevno a tentokrát početní výhodu využil. Pak dali domácí dokonce třetí gól, ale Salminenovu teč puku bruslí do sítě rozhodčí jako regulérní branku neposoudili. Třetí část odehráli Finové poměrně ležérně a byli zato potrestáni vyrovnáním. Zápas tak došel do prodloužení, kde nejprve Lotyši nevyžili přesilovou hru, aby o vítězství Finů rozhodl Pihlström. Finům se tak povedlo vyhrát skupinu B a ve čtvrtfinále narazí na stříbrný tým z loňského roku - Slovensko.

Lotyšsko - Finsko 2:3 v prodloužení (1:1, 0:1, 1:0 - 0:1) Branky a nahrávky: 9. Meija (Džerinš, K. Jass), 57. Jekimovs (Meija, Dřerinš) - 10. Salminen (Korpikoski, Mäntylä), 31. Mikael Granlund (Salminen, Laakso), 64. Pihlström (Savinainen, Mäntylä).

Sestavy:
Lotyšsko: Gudlevskis - K. Redlihs, Sotnieks, Kulda, Freibergs, Andersons, Saviels, M. Jass - Darzinš, Sprukts, Cipulis - Keninš, Girgensons, Indrašis - Džerinš, Meija, Jekimovs - K. Jass, Štals, Berzinš - Širokovs.
Finsko: Raanta - Lepistö, Hietanen, Laakso, Mäntylä, Väänänen, Jalasvaara, Kukkonen, Melart - Pesonen, Kontiola, Aaltonen - Salminen, Korpikoski, Koskiranta - Savinainen, Mikael Granlund, Pihlström - Anttila, Hagman, Hytönen.