15.06.2011 | Tisková zpráva

Českému ženskému hokeji pomůže rozvojový projekt IIHF

Mezinárodní hokejová federace IIHF zahájí 1. července 2011 dosud největší rozvojový projekt v ženském hokeji. V jeho rámci budou nejlepší hráčky světa a další odborníci spolupracovat s národními federacemi zemí, které směřují mezi elitu. Partnery programu pro Českou republiku se stali vynikající kanadský obránce Doug Lidster, americká trenérka Linda Lundrigan, finská hokejistka Terhi Mertanen a jedna z nejlepších brankářek světa Kim Martin ze Švédska.
Globální koordinátorkou programu je Hayley Wickenheiser z Kanady, trojnásobná olympijská vítězka a šestinásobná mistryně světa. „Projekt přinese významné pozitivní dopady pro účastnické země,“ tvrdí, „které tak získají přístup k neocenitelným zkušenostem a informacím. Jde o zásadní krok, zaměřený na další zlepšování a rozvoj ženského ledního hokeje.“ Program zahrnuje období od července 2011 do ledna 2014 tak, aby vrcholil před zimními olympijskými hrami v Soči.

„Nejlepší způsob, jak se stát úspěšným,“ uvedla v této souvislosti Tanya Foley, manažerka IIHF pro ženský hokej, „je učit se od někoho, kdo už úspěšný byl.“ V rámci programu byly proto každé z účastnických federací přiděleny jako sportovní vyslankyně a poradci známé osobnosti ze zemí, které jsou na nejvyšších příčkách světového žebříčku – Spojených států, Kanady, Finska a Švédska. Jedná se o osobnosti s velkými zkušenostmi a řadou medailí z vrcholných mezinárodních soutěží. Spolupracovat budou s federacemi zemí, které mají podle názoru IIHF největší šance kvalifikovat se na olympijské hry 2014 – Čínou, Českou republikou, Francií, Německem, Kazachstánem, Norskem, Ruskem, Slovenskem a Švýcarskem. Spolupráce zahrnuje reprezentace dospělých a U18, přičemž komunikace partnerů s trenéry národních mužstev by měla probíhat každé 2-3 týdny.

Linda Lundrigan, poradkyně pro ženskou reprezentaci České republiky, vedla mužstvo Spojených států U22, výběrové kampy U15, U16 a U17, stejně jako různé zámořské univerzitní a středoškolské týmy.

Doug Lidster, poradce pro reprezentaci České republiky U18, působil v klubech Vancouver Canucks, Saint Louis Blues, New York Rangers a Dallas Stars. Bývalý vynikající obránce získal stříbrnou medaili na mistrovstvích světa 1985 a 1991 a jako trenér zlatou medaili na olympiádě v roce 2010.

Sportovní vyslankyně programu pro Českou republiku Terhi Mertanen je dlouholetou reprezentantkou Finska, držitelkou bronzové medaile z olympijských her 2010 a mistrovství světa 2004.

Švédská brankářka Kim Martin vybojovala stříbrnou medaili na olympijských hrách 2006 a bronz na olympijských hrách 2002, bronzové medaile na mistrovstvích světa 2005 a 2007, titul mistryně kontinentu v letech 2005 a 2006. Byla vyhlášena nejlepší brankářkou olympiády 2006, nejlepší brankářskou mistrovství Evropy 2005 a 2006 a nejlepší hokejistkou Švédska 2003 a 2004.

ČSLH věří, že projekt přispěje k rozvoji ženského hokeje v České republice a přiblíží ho k absolutní mezinárodní špičce. Trenéři a realizační týmy reprezentačních mužstev získají v rámci programu výjimečnou možnost spolupracovat s vynikajícími odborníky ze zemí, kde je ženský hokej na kvantitativně i kvalitativně nejvyšší rovni.

Další, podrobnější informace k projektu najdete na internetových stránkách www.iihf.com.