21.08.2018 |

České týmy jsou připraveny zabojovat v Champions Hockey League

Pro Kometu, Třinec, Plzeň a Hradec Králové začíná sezóna v CHL už 30. srpna. Zástupci české extraligy mají v evropské soutěži smělé cíle.

Jen něco málo přes týden před začátkem dalšího ročníku CHL se zástupci čtyř českých týmů v této soutěži sešli v Praze k setkání s novináři a dalšími zástupci médií. Úřadující mistři Kometa Brno (výkonný ředitel David Trunda a kapitán Leoš Čermák), vicemistři Oceláři Třinec (výkonný ředitel Marek Chmiel a kapitán Lukáš Krajíček), vítězové základní části HC Škoda Plzeň (trenér Ladislav Čihák a Jakub Kindl) a zástupci druhého týmu po základní části, Mountfieldu HK, (trenér Tomáš Martinec a kapitán Petr Koukal) se podělili o svá očekávání a cíle v soutěži i dojmy ze soupeřů.

Champions Hockey League vstupuje do své druhé sezóny v novém formátu, kdy se do soutěže kvalifikuje pouze 32 týmů na základě výborných výsledků v domácích soutěžích. “Přechod ke kvalifikaci pouze na základě sportovních výsledků byl správným rozhodnutím a ohromně naší soutěži pomohl,” věří Martin Baumann, CEO Champions Hockey League. “Nový formát jednoznačně zvedl hokejovou úroveň ligy. Trenéři ani hráči si nechtějí nechat ujít takové výzvy a postup do CHL je pro ně stále zajímavější.”

Česká republika na třetí pozici v žebříčku evropských lig

Sezóna 2018/2019 začíná 30. srpna 2018 a končí rozhodujícím finálovým duelem pátého února 2019. Ve startovním poli je 19 týmů, které se v soutěži představily i v poslední sezóně, 10 dalších klubů, které se vracejí po delší odmlce, a tři úplní “nováčci”. Česká republika je aktuálně na třetí příčce v žebříčku CHL League Ranking a proto má v soutěži čtyři místa.

“Tím, že se dva zástupci české extraligy probojovali do semifinále uplynulé sezóny, a v té předcházející dokonce do finále, dokazují, že v měření s evropskými soupeři dokáží obstát. To je nejen velkým úspěchem pro český hokej, ale ohromně to pomáhá i CHL jako produktu,” doplňuje Baumann. Pokud se kluby prezentují dobrými výkony, roste i zájem fanoušků. “Všimli jsme si tohoto trendu hlavně v České republice a ve Švýcarsku, kde kluby mají reálný potenciál bojovat se severskými soupeři i o titul v CHL.”

Finský tým JYP Jyväskylä se stal v únoru prvním vítězem CHL, který nepochází ze Švédska. Oceláři Třinec a Bílí Tygři Liberec vypadli až v semifinále soutěže. V sezóně 2016/2017 dokráčela pražská Sparta až do finále, kde prohrála ve skvělém zápase se švédskou Frölundou.

Galerie