08.01.2017 | Marek Janoš

České juniorky vydolovaly bod, Finsko, Kanada i USA zůstávají suverénní

Hráčky České republiky na domácím mistrovství zdramatizovaly utkání se Švýcarskem a po prohře v nájezdech berou bod. Finsko po sobotní výhře nad Švýcarskem nezaváhalo ani proti Japonsku. Obhájkyně titulu ze Spojených států snadno přehrály Švédsko a stejně jako Kanaďanky jsou zatím stoprocentní.

Prvním ze dvou nedělních zápasů ve Zlíně byl duel Kanady s Ruskem. Zámořské hráčky šly do utkání v roli favorite, na vítězství se však nadřely. Rusky podaly velmi obětavý výkon a po většinu zápasu byly minimálně vyrovnanými soupeřkami. Kanaďanky sice vedly po dvaceti minutách 1:0, ruské hokejistky vak skóre otočily a chvíli i vedly. Rozuzlení napínavého zápasu přišlo ve třetí třetině, v níž Kanada strhla dvěma góly nerozhodný stav na svoji stranu. Vítězství 4:2 pro ni zároveň znamená přímý postup do semifinále MS.


Češky do svého utkání nevstoupily úplně podle představ, protože už ve třetí minutě prohrávaly po trochu šťastné brance Noemi Rygnerové 0:1. Švýcarky v první třetině udeřily ještě jednou a dostaly se do dvoubrankového trháku díky pohotové dorážce Lisy Ruedinové. Jenže české hokejistky nesložily zbraně.


V závěru prostřední části snížila Aneta Cornová, když se dostatečně rychle zorientovala před brankou. Honba za vyrovnáním byla zásluhou Magdalény Erbenové v 51. minutě zápasu úspěšná. Utkání musely rozhodnout až samostatné nájezdy, ve kterých byly úspěšnější Švýcarky. Češky důležitý druhý bod nepřidaly, ale úplně s prázdnou neodešly ani ve druhém hracím dni.


Finky ve večerním zápase porazily Japonsko 2:0. Na branky chudý zápas se začal lámat ve druhé třetině, když se ve 21. minutě prosadila Petra Nieminenová. Houževnaté Japonky odpovědět nedokázaly, a tak ve třetí části svou druhou brankou rozhodla Nieminenová o konečném výsledku. Brankářka Silvonenová udržela čisté konto.




Skupina A – Zlín

Kanada – Rusko 4:2 (1:0, 1:2, 2:0)

Branky a nahrávky: 9. Vaskoová (Beresová), 29. Veilletteová (Davidová), 46. Potomaková (Shirleyová, Pettetová), 53. Pettetová (Shirleyová, Potomaková) – 25. Bratiševová (Orlovová), 29. Starovojtovová (Šatalovová).

Švédsko – USA 0:4 (0:1, 0:3, 0:0)

Branky a nahrávky: 14. Drakeová (Petrieová), 30. Linserová (Compherová, Heisingová), 31. Barnesová (Zumwinkle, Odenová), 38. Heisingová (Barnesová).

Skupina B – Přerov

Švýcarsko – Česko 3:2 po nájezdech (2:0, 0:1, 0:1 - 0:0)

Branky a nahrávky: 3. Ryhnerová (Sigristová), 16. Rüediová (Ryhnerová, Vallarioová), rozh. náj. Rüediová – 39. Cornová (Škrdlová), 52. Erbenová.

Finsko – Japonsko 2:0 (0:0, 1:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 21. Nieminenová (Kahraová, Nousiainenová), 47. Nieminenová.