22.03.2014 | David Soumar

České juniorky vstoupily do světového šampionátu vítězně

Český výběr hráček do 18 let zahájil úspěšně mistrovství světa. V prvním zápase turnaje v Budapešti přehrál finský tým po samostatných nájezdech. Kromě českého duelu se během prvního hracího dne odehrály zápasy Švédska s Maďarskem, USA s Ruskem a Kanady s Japonskem.
Vstup do zápasu Česka s Finskem byl z obou stran hodně divoký. První třetina nám přinesla celkem čtyři branky a nakonec skončila smírně. Hráčky finského výběru se dvakrát dostaly do vedení, Češky ale pokaždé dokázaly odpovědět.

První branku zaznamenalo Finsko již ve třetí minutě. České juniorky následně vyrovnaly díky Lédlové. Branku v prvním dějství ještě přidala Patočková a finská hráčka. První část skončila vyrovnaně s dvěma úspěšnými střeleckými pokusy na obou stranách.

Strat do druhé třetiny vyšel našim děvčatům skvěle, prvních deset minut Finky k ničemu nepustily. Útočná hra jim přinesla branku, která je poprvé v utkání poslala do vedení. Díky nepozornosti obránkyní Finska před brankovištěm se dostala k dorážce Bukolská. Vedení Češkám vydrželo celou třetinu, mohly ho dokonce ještě navýšit, ale Přibylové chybělo štěstí, když trefila jen horní tyčku. 

Finské hráčky dokázaly během třetí třetiny vyrovnat a zápas nakonec dospěl až do samostatných nájezdů. Ty nám přinesly jediný přesný zásah, bekhendový blafák Láskové vybojoval českému výběru bod navíc.

Všechny hráčky si uvědomovaly, že výhra v prvním utkání s Finskem by jim na začátek přišla vhod. Úvodní utkání totiž bylo pro Češky důležité jako vstup do celého šampionátu. „Na začátku celého turnaje je důležité, že jsme vyhrály, abychom dokázaly jak silný máme tým,“ řekla po utkání brankářka Peslarová. 

I přes fakt, že na úvod měly Češky silné soupeřky, trenéři nepochybovali o ničem jiném než o úspěchu. „Šli jsme do utkání s tím, že chceme vyhrát. To se nám podařilo,“ těšilo trenéra Jana Fidrumce. České juniorky to ale úplně jednoduché neměly, dlouhou bitvu musely rozhodnout až nájezdy. „Očekával jsme vyrovnané utkání až do konce. Před měsícem jsme tady hráli turnaj a porazili jsme je právě v nájezdech,“ dodal trenér Jan Fidrmuc.

A i v nadcházejícím utkání věří celý trenérský štáb svému výběru. Češky čeká ve srovnání s Finskem slabší Japonsko. „My si na Japonky věříme, je to nováček turnaje. Doufám, že nebudeme mít větší starosti a vyhrajeme,“ uzavřel trenér českých juniorek. 

Česko – Finsko 4:3sn (2:2, 1:0, 0:1 - 0:0)
Branky a nahrávky: 14. Lédlová (Přibylová), 16. Patočková (Walicová), 22. Bukolská (Vopravilová), rozh. náj. Lásková – 3. Nilssonová, 15. Nuutinenová (Nilssonová, Savanderová), 48. Sakkinenová (Nuutinenová)


Švédky si na úvod turnaje poradily s Maďarkami
Domácí Maďarky se dočkaly vřelého a hlasitého přivítání od svých fanoušků, ale vstup do utkání patřil Švédkám. Hráčky ze severní Evropy se rychle dostaly do vedení a držely svůj jednobrankový náskok až do přestávky. Po ní přidaly další góly a až za stavu 0:4 se prosadily také Maďarky. Přestože si domácí hokejistky vytvářely i nadále slibné šance, na svůj gól se jim nepodařilo dál navázat. Radovaly se naopak Švédky, které touto trefou zpečetily své vítězství.

Švédsko – Maďarsko 5:1 (1:0, 2:0, 2:1)
Branky a nahrávky: 3. Husaková-Aspová (Adolfssonová), 28. Gradinová (Backebová, Samuelssonová), 37. Husaková-Aspová (Adolfssonová, Strandbergová), 49. Vernblomová (Hjalmarssonová, Svenssonová), 58. Helgostamová (Bennová, Sodergrenová) – 52. Medgyesová (B. Nemethová)

Američanky deklasovaly Rusko

Po zápase českých hráček se utkaly výběry USA a Ruska. Jasným favoritem tohoto duelu byly Spojené státy americké. Ty svou pozici také jasně potvrdily. Americké juniorky měly v zápase více ze hry a Rusku dovolily jen jednu branku, kterou po samostatném úniku vstřelila kapitánka ruského celku. Jediný zásah vzal O’Neilové čisté konto, což ji tolik mrzet nemuselo, jelikož Američanky vstřelily celkem šest branek a jasně si dokráčely pro první výhru. 

USA – Rusko 6:1 (2:0, 3:0, 1:1)
Branky a nahrávky: 7. Rodgersová (Bizalová), 14. Williamsonová (Gillmoreová, Kellerová), 30. Wellhausenová (Dunneová, Rolfesová), 33. Cianfaranová (Laingová, Zarezeckiová), 34. Skarzynskiová (Samoskevichová, Abheová), 43. Rodgersová (Wellhausenová, Roqueová) – 54. Šochinaová (Těreškinová)

Kanaďanky v pohodě přehrály Japonsko

Poslední zápas úvodního dne turnaje přinesl jednoznačný výsledek. Kanaďanky vtrhly na své soupeřky s velkou chutí a brzy se ujaly vedení. Přestože se Japonkám podařilo záhy vyrovnat, držely hráčky ze zámoří otěže zápasu ve svých rukou a ještě do přestávky si vybudovaly dvoubrankový náskok. Ve zbývajících čtyřiceti minutách pak přidaly další čtyři zásahy a dokráčely k pohodlnému vítězství.

Kanada – Japonsko 7:1 (3:1, 2:0, 2:0)
Branky a nahrávky: 9. Bachová (Wildfangová, MacMillanová), 13. Picardová (Lalancetteová), 17. Potomaková (Wildfangová), 26. Coganová (Potomaková, Bachová), 37. Bachová (Potomaková), 41. Leslieová (MacMillanová, Wildfangová), 43. Millerová (Heffernanová) – 9. Taka (Soda).