28.12.2012 | Martin Voltr

České juniorky vstoupily do MS smolnou prohrou se Švédskem

Zahájení Mistrovství světa žen do 18 let ve finské Heinole obstaral duel reprezentantek Česka a Švédska. Národní tým sehrál se Seveřankami vyrovnané utkání a sahal po bodech, ale brankou 28 sekund před koncem o veškeré naděje přišel. Kromě Švédska vstoupilo do šampionátu vítězným gólem v poslední minutě i domácí Finsko.

Bojovnost, nasazení, ale nakonec slzy

České hokejistky šly do mistrovství povzbuzené čtvrteční přípravnou výhrou 3:0 nad hostitelkami z Finska. Ačkoli proti Švédsku neplatily za favorita, hned od začátku bylo znát, že o vítězství se poperou i v úvodním ostrém utkání šampionátu. „Na Švédky jsme si věřili, chtěli jsme vyhrát,“ potvrdil po utkání kouč české reprezentace Jan Fidrmuc.

První brankové příležitosti si však vypracovaly soupeřky. Brankářka Brabora Dvořáková musela zastavit šance Ekstedtové a ve dvanácté minutě Johanssonové. A to byla ta správná chvíle, aby Češky na druhé straně kluziště udeřily. Neúnavnou prací se o to postarala Dominika Forejtová, která dokázala poslat puk do sítě, i když už tou dobou ležela na ledě.

Chybělo jen hodně málo, aby Sára Sadílková záhy navýšila vedení na dvoubrankové. Místo toho ale přišlo vyrovnání, když pohlednou kombinaci zakončila z mezikruží Hummelgårdová. Švédky vstřelený gól nabudil a na ledě byly lepším týmem, což krátce po přestávce zhodnotily v další branku. Přesilovou hru ukončila už po 14 sekundách Törnhulová. „Víme, že Švédky jsou v přesilovkách nebezpečné, takže jsme se snažili hrát bez oslabení. Bohužel se nám to nepodařilo,“ litoval trenér.

Na český výběr ale žádná deka nepadla, především první útok Vanišová – Chmelová – Přibylová působil takřka v každém střídání soupeřkám potíže. S přelomem utkání do druhé poloviny poslali čeští trenéři do hry brankářku Kláru Peslarovou. Ta zažívala na vrcholné akci premiéru. „Byla pro mě radost dostat se na tak prestižní turnaj. Je to celé už na jiné úrovni,“ pochvalovala si Peslarová.

Ve zbytku druhé části však nebyla pozornost zaměřena jejím směrem. Šance českého týmu už volaly po gólu, Seveřanky si s jeho hrou nevěděly příliš rady. Nepomohla jim ani vlastní početní výhoda. Naopak, hned dvakrát nebezpečně zaťukala na nepříznivý stav Tereza Vanišová.

Stejně jako předtím Dvořáková, i její náhradnice držela naděje českého týmu vysoko. Peslarová to prokázala hned několikrát v úvodu třetí periody. Převaze Tří korunek ale vzápětí odzvonilo, a to i doslova, když Aneta Lédlová zakončila svůj rychlý průnik střelou do tyče.

Češky čím dál víc cítily, že sahají po bodech. „Psychika byla na naší straně. Švédky si trochu přestaly věřit, ale zase hrály zodpovědně zezadu a čekaly, jaká chyba přijde. My jsme se jim vyrovnali srdcem a bojovností,“ chválil Jan Fidrmuc. „Bohužel nás ale trochu zklamala koncovka.“ Jako třeba při nepřehledné situaci v brankovišti, o jejíž vznik se postarala Dominika Lásková. Ani ona, ani dorážející Pejzlová stav nedokázaly změnit.

Z české převahy vystoupila silná půlminutovka Švédek, kdy se opět musela předvést Klára Peslarová. Ta si později vysloužila i cenu pro nejlepší hráčku českého výběru. K remíze však nestačil jen její výkon, k vyrovnanému stavu scházel jeden úder jejím spoluhráčkám v poli. Tři minuty před koncem putovala na trestnou lavici Hedinová, což znamenalo pro národní tým skvělou příležitost.

Česká děvčata se dlouho nedostávala ke střelbě. Ovšem půl minuty před koncem přesilovky už svůj tlak dokázala proměnit tím nejlepším možným způsobem! Nahození Kolowratové se chvíli motalo před brankovištěm, než si ho našla Tereza Vanišová a zblízka se postarala o zhodnocení bojovného výkonu celého týmu.

Realizační tým zareagoval na vyrovnávací branku oddechovým časem. Za stavu 2:2 všichni věděli, co je ve hře. „Trenéři se nás snažili udržet, ať jsme v klidu a soustředíme se na obranu,“ popisovala Peslarová momenty po radostném okamžiku na druhé straně kluziště.

Jenže minuta a půl, která zbývala do konce základní hrací doby, se ještě ukázala být nesmírně dlouhá. Švédky jako by se poučily z průběhu utkání a najednou chtěly všechny své chyby vykoupit. V útočném pásmu tak založily kombinaci a když ji Lennartssonová z první zakončila do české sítě, bylo vše ztraceno. K remíze scházelo pouhých 28 sekund… „Se Švédkami jsme na mistrovství nikdy nevyhráli a letos jsme to měli opravdu blízko. Závěr nás hodně mrzí,“ smutnil Jan Fidrmuc.

České reprezentantky do 18 let tak svůj úvodní boj na šampionátu prohrály, na ledě ale zanechaly velmi dobrý dojem. Už nyní je zřejmé, že klíčový duel základní skupiny je čeká na Nový rok, kdy se ve Vierumäki střetnou s Ruskami. Ještě před tím je ale hned v neděli čekají hokejistky Spojených států.

Švédsko – Česko 3:2 (1:1, 1:0, 1:1)

Branky: 15. Hummelgårdová, 21. Törnhultová, 60. Lennartssonová – 12. Forejtová, 59. Vanišová.

Také Finsko rozhodlo v hodině dvanácté

Stejné drama nabídlo ve Versowood Areeně i následující střetnutí. V něm vstupovalo do turnaje domácí Finsko a jeho soupeřem bylo Německo, loňský čtvrtfinálový přemožitel českého týmu. Finský výběr zpočátku hodně srážela nedisciplinovanost, jež dokonce krátce po první přestávce stála za vedoucím gólem německého družstva.

Převaha Finek však byla čím dál znatelnější. Řada příležitostí ještě zůstala nevyužita, ale ve 37. minutě přece jen dostala puk do brány Rakkolainenová a poprvé rozradostnila necelých osm stovek diváků v hale.

Německým hráčkám ale očividně svědčily úvody třetin, a zkraje třetí části se tak dostaly zpět do vedení. Obraz hry to ale nezměnilo a pouze vynikající výkon německé brankářky Alblové držel jejímu týmu naději na výhru.

Nespočtu šancí Seveřanek však šlo čelit těžko a v 51. minutě bylo zásluhou Nuutinenové podruhé v utkání vyrovnáno. Autorka gólu další souboje s Alblovou vytrvale prohrávala, ovšem vítězný úder si jen schovávala. Až 31 sekund před koncem rozhodla ze samostatného úniku o výhře reprezentace Finska v poměru 3:2.

Německo – Finsko 2:3 (0:0, 1:1, 1:2)

Branky: 22. Spielbergerová, 41. Karpfová 51. a 60. Nuutinenová, 37. Rakkolainenová.

Snadná výhra Američanek proti Ruskám

Dvě hodiny po startu šampionátu na ledě Heinoly vypukly první bitvy také ve sportovním areálu Vierumäki. Reprezentace Spojených států neměla mít podle papírových předpokladů s Ruskem větší problémy a už v první třetině si zajistila tříbrankový náskok.

Hokejistky z východu neměly nárok uspět, což Američanky stvrdily čtyřmi góly ve zbytku zápasu. Před soubojem s Českem se tak naladily podle představ. O převaze obhájkyní stříbrných medailí svědčil i drtivý střelecký poměr 48:7.

USA - Rusko 7:0 (3:0, 1:0, 3:0)

Branky: 10. Morinová, 17. Wolfeová, 18. Rodgersová, 29. Cianfaranová, 47. Schipperová, 54. Cameranesiová, 57. Dunneová.

Mistr měl s nováčkem plné ruce práce

Podobně byly rozdány karty také v posledním utkání sobotního programu. Úřadující mistryně světa z Kanady se střetly s Maďarskem, které se v hlavní divizi šampionátu juniorek objevilo vůbec poprvé v historii.

Preméru si chtělo osladit potrápením favorita, což se mu do velké míry podařilo. Nejtěsnější vedení Kanaďanek se totiž v polovině zápasu stalo minulostí a Maďarky vycítily šanci. Ve vlastní přesilovce však inkasovaly branku, která nakonec byla vítěznou. Ve třetí části ještě reprezentantky javorového listu navýšily vedení na konečných 4:1.

Kanada - Maďarsko 4:1 (1:0, 1:1, 2:0)

Branky: 17. Brykaliuková, 35. Carelsová, 41. Heffernanová, 44. Murrayová 32. Horvathová.