24.12.2019 |

​České juniorky čeká hned na úvod šampionátu těžká bitva proti Švýcarsku

Souběžně s mistrovstvím světa juniorů začíná ve slovenské Bratislavě i mistrovství světa juniorek. Osm týmů bude bojovat o ušatý pohár během, jeden tým však čeká také sestup o divizi níže. Právě české reprezentantky jsou sestupem ohroženy, neboť byly zařazeny do skupiny B, jehož poslední dva umístění si to rozdají v sérii na dva vítězné zápasy o to, kdo bude působit v elitní divizi šampionátu i pro příští sezonu. Hned první zápas může napovědět, kam se český tým dostane, neboť jej čeká Švýcarsko. Zápas začíná na svatého Štěpána od 16:30.

Na začátku letošního roku v Japonsku měly juniorky sice velice zkušený tým, ale bojovaly o sestup proti domácím hráčkám a blamáž odvrátily až v rozhodujícím třetím utkání baráže. Letos tým sází na týmový projev a skvělou partu. Velká část hráček se totiž potká na mistrovství světa po roce znovu, pět hráček pojede na druhé mistrovství (Julie Pejšová, Hana Haasová, Karolína Sýkorová, Patricie Škorpíková a Adéla Hanzlíková), čtyři na třetí (Viktorie Švejdová, Daniela Pejšová, Sára Čajanová a Tereza Mazancová), Kristýna Kaltounková pojede dokonce už počtvrté v řadě. Výsledky v letošní sezoně však nasvědčují tomu, že by se postup ze skupiny mohl povést. Na přelomu srpna a září to začalo povedeným představením v Jihlavě a stříbrná medaile v rámci turnaje EHT, což se opakovalo ve Finsku v rámci generálky na MS.

Na druhé straně barikády budou stát Švýcarky, které z posledních pěti let čtyřikrát bojovaly o záchranu a nikdy nezapsaly výraznější výsledek. Mezi lety 2015 – 2018 se jim záchrana vždy s menšími či většími komplikacemi povedla, loni se dokázala země helvétského kříže probojovat dokonce až do čtvrtfinále (na úkor Češek), tam ale také jejich pouť skončila. Do letošní sezony švýcarská reprezentace navíc vstoupila i se změnou na trenérském postu, pozvednout švýcarský ženský hokej míří k juniorkám Florence Schellingová, bývalá úspěšná reprezentační gólmanka. S trénováním má však částečně zkušenosti už z předchozí sezony, u juniorek působila jako asistentka trenéra.