04.01.2013 | Martin Voltr

České juniorky budou bojovat se Švédskem o světový bronz

V semifinálových zápasech Mistrovství světa žen do 18 let se překvapení neurodilo. Na úkor Švédska postoupila do finálové bitvy Kanada a Spojené státy podruhé na turnaji nedaly šanci českému výběru. Národní tým si v sobotu zahraje ve finské Heinole s reprezentací Tří korunek o bronzové medaile.

Spojené státy připomněly desetibrankový příděl

Souboj byl opakováním zápasu ze základních skupin. Zatímco tehdy se ale Češky držely jen dvě minuty, tentokrát začaly výborně. Vanišové dokonce moc nechybělo v sólu, aby jako první hráčka na turnaji vstřelila Američankám gól. Kvalita reprezentace Spojených států sice na ledě převládala, ovšem česká defenzíva v čele s Klárou Peslarovou byla dvanáct minut neprůchodná.

Až poté se favorizovaný celek ze zámoří dostal ke slovu, z dorážky skóre otevřela Zarzecká. Tím bohužel stavidla české obrany padla a v první třetině propustila ještě tři góly. Wolfeová mířila v přečíslení k tyčce, Welhauseová se zorientovala v závaru a deset sekund před sirénou dokončila pohlednou kombinaci Panneková.

„Určitě jsme nehráli špatně, ale udělali jsme pár drobných individuálních chyb, které jsme prvních dvanáct minut neměli,“ hodnotil vstup do utkání trenér Jan Fidrmuc. „Chtěli jsme hrát první třetinu maximálně 0:2.“ S další brankou si Američanky počkaly do přesilové hry, Schipperová zvyšovala už na rozdíl pěti gólů. Když po polovině utkání přepustila Peslarová místo Barboře Dvořákové, měla na kontě už 37 zásahů.

Také ona se hned ocitla v plné permanenci, které čelila na výbornou. Jenže těsně před druhou přestávkou dvakrát inkasovala, to z hokejek Menkeové a Piazzaové. Že ale ani národní tým nebyl vepředu bez šancí, dokládal „přijatelný“ střelecký poměr 19:9 ve prospěch USA. Devět pokusů na jejich branku za jednu třetinu žádný tým na turnaji nevyslal. V několika situacích ale chyběl českým hráčkám důraz.

„Mohly jsme být vepředu agresivnější,“ potvrdila Samantha Kolowratová, která na jeden zápas převzala kapitánskou roli za absentující Anetu Tejralovou. „Byla to pro mě těžká pozice, protože ona je opravdu dobrá kapitánka. Ale snažila jsem se, co jsem mohla. Cítila jsem, že vzhledem k průběhu zápasu není na střídačce úplně šťastná atmosféra, ale snažily jsme se být pozitivní.“

Kromě výzvy překonat americkou brankářku zůstalo největším cílem hokejistek, aby na straně soupeřek znovu nesvítil dvouciferný stav. Na druhou stranu jejich myšlenky už směřovaly k zápasu o bronz. „Hráli jsme zezadu, i když možná zase až moc v klidu. Snažili jsme se lehce šetřit sílu na další den,“ řekl Fidrmuc.

Spojeným státům se ale nakonec znovu podařilo gólový účet zaokrouhlit. V poslední části využily přesilovky Dunneová s Schipperovou a když ze skrumáže zakončila i Rodgersová, výsledek 10:0 byl na světě. „Americký tým je výborný, bruslivý, samá střelba, samá dorážka. Je to těžké hrát,“ věděl český kouč.

Konečný výsledek tak hovořil jednoznačně, zázrak se nekonal. To nejdůležitější čeká až v poslední den šampionátu. Spojené státy před sebou už po odpoledním zápase měly vidinu šestého finálového souboje s Kanadou v šestileté historii juniorských šampionátů pod hlavičkou IIHF. Český tým narazí v duelu o bronz se startem ve 13:30 na Švédsko, které v posledních čtyřech letech vystoupilo na tuto metu hned třikrát.

Oba soupeři se střetli už v otevíracím utkání turnaje. „My víme, co od nich čekat, oni zase vědí, co čekat od nás. Bude to bitva a asi půjde o to, kdo vydrží déle se silami,“ vynášel prognózy Jan Fidrmuc. „Máme na to, abychom vyhrály, to samozřejmě. Musíme odpovědně bránit a proměňovat šance,“ doplnila Kolowratová. „Dnešní prohra nás myslím nezabrzdí. Motivace máme dost!“

USA Česko 10:0 (4:0, 3:0, 3:0)

Branky: 27. a 52. Schipperová, 13. Zarzecká, 13. Wolfeová, 15. Wellhausenová, 20. Panneková, 38. Menkeová, 40. Piazzaová, 45. Dunneová, 55. Rodgersová.

Naděje svítila Třem korunkám jen chvíli

V úvodním semifinále se Kanada dostala do vedení využitou přesilovou hrou hned po třech minutách. Svou dominanci v první části stvrdila ještě další brankou. Záhy po přestávce ale Švédky snížily, což jim dodalo ohromný vítr do plachet. Najednou byly všude a sahaly po vyrovnání.

Krátce před polovinou utkání ale přišel zlomový okamžik. Seveřanky neproměnily šanci a za půl minutky z dorážky inkasovaly náhlý úder. Až tehdy se Kanada opět uklidnila, další gól z početní výhody ji poslal do vedení 4:1 a v poslední periodě se už zápas dohrál podle jejích not. Hokejistky s javorovým listem na hrudi přidaly další branky a v závěru pošetřily i trochu sil na finálový souboj. Utkání zakončila poslední z řady pohledných akcí, kterou Kanaďanka Brykaliuková završila hattrick.

Kanada – Švédsko 7:2 (2:0, 2:1, 3:1)

Branky: 12., 33. a 60. Brykaliuková, 4. Gilmourová, 29. Bannonová, 42. Capizzanová, 47. Duboisová – 22. Jakobssonová, 48. Hummelgardová.

Duel zklamaných pro domácí Finsko

Nepříliš úspěšné hostitelky šampionátu se musely na své závěrečné představení poprvé přesunout do Vierumäki. Finsko čekal jen boj o páté místo proti srdnatě bojujícímu Maďarsku. To ze své hry pranic neslevilo a v první třetině dokonce domácí výběr přestřílelo poměrem 16:8. Žádnou ze svých příležitostí však nedokázalo zhodnotit.

Nováčka mistrovství to brzy po přestávce pořádně mrzelo, výběr Suomi totiž zapnul a dvěma góly se dostal do náskoku. Maďarky rychle odpověděly, ale pak neproměnily trojici přesilových her. Na rozdíl od jejich soupeřek. Finky pět minut před koncem uzavřely skóre na stavu 3:1 a stejně jako na loňském turnaji obsadily pátou příčku.

Finsko – Maďarsko 3:1 (0:0, 2:1, 1:0)

Branky: 23. Nuutinenová, 27. Suokková, 56. Hakalaová – 28. Huszaková.

Němky se loučí s elitou

O týmu sestupujícím ze světové elity se rozhodlo už po dvou zápasech. Hokejistky Ruska měly k dispozici mečbol, Němky se však jejich drtivé střelecké převaze bránily výtečně. Samy si dokonce dvakrát užívaly vedení.

Ani když sborná zápas otočila, nebylo hotovo. Minutu před koncem zápasu přišlo německé vyrovnání a rozhodnutí přineslo až prodloužení. Oba týmy si už na turnaji nastavený čas jednou vyzkoušely – a Rusky, pro něž to byla zkušenost úspěšná, udeřily i tentokrát. Stejně jako loni tak končí na sedmé pozici, zatímco Německo čeká pád do divize I.

Německo – Rusko 3:4 po prodloužení (1:1, 1:2, 1:0 – 0:1)

Branky: 10. Swikullová, 22. Reimannová, 60. Schmidová – 17. Nikolajevová, 35. Šochinová, 38. Pavlovová, 65. Děrgačjovová.