09.04.2014 | Martin Voltr

České hokejistky slaví domácí zlato a postupují do baráže!

Už po čtyřech z pěti utkání domácího mistrovství světa Divize I, Skupiny A v Přerově si české hokejistky zajistily zlaté medaile. Výsledkem 3:1 si poradily se Slovenskem, které sestupuje do třetí světové skupiny. Český národní tým si naopak zahraje baráž s Japonskem o postup mezi světovou elitu!

Postup pro Česko, sestup pro Slovensko

Češky nastoupily poprvé na turnaji v červených dresech a dopředu se od začátku hnaly, jako kdyby před sebou měly rudý hadr. Už po necelých čtyřech minutách se dostaly do vedení! Stejně jako v předchozím duelu s Norskem zafungovala „švýcarská“ spolupráce Evy Holešové se Simonou Studentovou. Jasně aktivnější národní tým pak pokračoval, ale další obrovské šance už nevyužil.

Samy na bránu uháněly Mrázová nebo Vanišová, gól by si za svou hru zasloužila i Přibylová. A ve druhé třetině české manévry pokračovaly úplně stejně. Nejtěsnější rozdíl ovšem trval déle byl vodou na mlýn Slovenkám, které se postupně také začaly zapojovat do hry a ve 34. minutě dosáhly na šťastné tečované vyrovnání z hokejky Lenky Srokové. Slovenky ale musely děkovat hlavně brankářce Janě Budajové, která odolávala všem českým gólovkám.

Všichni si ale dobře pamatovali bitvu s Rakouskem. Tehdy český tým ztratil vedení a působil trochu zaskočeným dojmem, nicméně v pravý čas se oklepal. A tentokrát zareagoval opravdu neskutečně rychle! Hned po úvodním buly třetí třetiny se Vendula Přibylová prohnala po pravé straně pásma jako utržený vagón a krásnou přihrávkou vybídla ke skórování Denisu Křížovou, která vrátila náskok na českou stranu.

Od tohoto klíčového momentu už měla domácí reprezentace zápas plně pod kontrolou. Nebláznila, v první řadě zpevnila zadní vrátka a další gólové příležitosti přicházely v pravidelném rytmu. Slovenky možná předváděly nejlepší výkon na turnaji, ale na rozjetou českou mašinu to stačit nemohlo. Když se tři minuty před koncem prosadila Alena Polenská, všichni už věděli, jak to dopadne.

„Čekaly jsme, že to bude těžké. Ale že postoupíme takhle rychle, to jsme nečekaly. Věděly jsme, že se na nás Slovenky hecnou,“ hlásila po zápase Vendula Přibylová, která se podepsala pod nejdůležitější akci zápasu. „Řekly jsme si, že musíme hrát trpělivě a přijde to,“ doplnila. České hokejistky si po závěrečné siréně užily parádní děkovačku s fanoušky a i když je ještě čeká sobotní souboj s Dánskem, první místo jim už nikdo nevezme. Další zastávkou pak bude baráž o postup do elitní světové skupiny s Japonskem!

Slovensko – Česká republika 1:2 (0:1, 1:0, 0:2)

Branky a nahrávky: 34. Sroková (Gápová) – 4. Studentová (Holešová), 41. Křížová (Přibylová), 58. Polenská (Studentová, Lásková)

Česká republika: Peslarová – Tejralová, Lásková, Herzigová, Fialová, Flachsová, Horálková, Hudečková – Křížová, Mrázová, Kaplanová – Polenská, Studentová, Holešová – Lédlová, Vanišová, Přibylová – Bukolská, Povová, Vonková – Manhartová.

Dánky mají nejblíž ke stříbru

Hokejistky Dánska se odpoledne střetly s Francií o to, kdo získá své třetí vítězství na turnaji a ještě se udrží v naději na turnajové prvenství. Povedlo se to po zásluze Seveřankám. Francie sice po jejich dobrém startu vyrovnala hru, ale skóre nikoli a v samotném závěru Dánky stvrdily jednoznačný triumf. Večer už ale jejich zlaté naděje pohasly.

Dánsko – Francie 5:1 (1:0, 1:0, 3:1)

Branky a nahrávky: 3. Russellová (Asperupová), 23. Jakobsenová (Weisová), 52. Jakobsenová, 59. Weisová (Jakobsenová, Henriksenová), 60. Olaussonová (Jakobsenová) – 50. Allemozová (Escuderová).

Zasloužená záchrana rakouských hokejistek

Závěrečný den proti sobě svede také Slovensko a Rakousko, což mohl být přímý souboj o záchranu. Ale nakonec nebude. Rakušanky totiž díky výkonu od druhé třetiny překvapivě, leč zaslouženě, zdolaly Norky 5:2. Úspěch přinesla především změna ve složení formací, která prospěla dvojici střelkyní shodně ke dvěma úderům, a Seveřanky odešly podruhé v řadě z ledu se sklopenou hlavou.

Rakousko – Norsko 5:2 (0:0, 3:2, 2:0)

Branky a nahrávky: 28. Beiterová Schwarzlerová (Altmannová), 30. Beiterová Schwarzlerová (Altmannová, Wittichová), 37. Hummelová (Weberová), 46. Altmannová (Beiterová Schwarzlerová), 47. Hummelová (Grascherová) – 23. Dalenová (Holosová, Farstadová), 33. Fischerová (Lovdalová, Farstadová)

Galerie