02.02.2013 | Martin Voltr

České hokejistky před olympijskou kvalifikací dvakrát podlehly Japonsku

Reprezentantky České republiky za sebou mají první část přípravného kempu na olympijský kvalifikační turnaj. V rámci soustředění v Litoměřicích se dvakrát utkaly s výběrem Japonska, který se představí ve druhé kvalifikační skupině. Vítězství v obou případech připadlo českým soupeřkám.
Hokejistky ze země vycházejícího slunce byly v Litoměřicích od neděle 27. ledna, kemp české reprezentace začal o den později. Ve čtvrtek se oba soupeři střetli poprvé a oboustranná nerozehranost byla zpočátku znát. Japonky se dostaly šťastným gólem do vedení, které ve druhé třetině navýšily dokonce na tříbrankové.

Prostřední část ale ještě nabídla zápletku. Český tým se především díky dvěma gólům Evy Holešové dostal soupeřkám na dostřel. Rychlost a pohotovost japonských hráček však ještě před přestávkou znamenala pojistku náskoku a nakonec i vítězství. Kapitánka Holešová sice završila hattrick, jenže na víc už její tým neměl a Japonsko po zásluze vyhrálo 6:4.

Možnost odvety měly svěřenkyně Karla Manharta v sobotu. Trenéři nasadili do druhého utkání sestavu, kterou by měli poslat i do turnaje o účast pod pěti kruhy, a změna se promítla do kvality herního projevu. Hned po třech minutách přišla první česká gólová radost, která však byla pro hru vysokou holí předčasná. Trpělivá hra ovšem přinesla ovoce, krátce před polovinou utkání už Češky vstřelily regulérní branku. Využitou přesilovkou se o ni zasadila Kateřina Mrázová.

Útočná potence ale jinak český tým trápila. Japonsko tak stále drželo nejtěsnější odstup a jednu z mála pasáží, kdy česká defenzíva povolila, dokázalo nemilosrdně potrestat. Brankami v 52. a 54. minutě otočilo stav na 2:1 ve svůj prospěch. Národní tým se ještě v závěrečných minutách dostal do tlaku, který byl umocněn i hrou v power-play, ale vyrovnat už nedokázal. Přes zlepšený výkon tak svému soupeři znovu podlehl.

Po druhém utkání trenéři oznámili konečnou nominaci na kvalifikační boje, které se uskuteční od 7. do 10. února v německém Weidenu. Širší výběr byl zúžen o šest hokejistek, z nichž čtyři figurují na seznamu náhradnic. Reprezentace se v Litoměřicích sejde znovu v pondělí 4. února. Z druhé části přípravného kempu se do Weidenu přesune ve středu a poté postupně nastoupí k zápasům proti Kazachstánu, Německu a Číně. Na XXII. zimní olympijské hry v Soči postoupí pouze nejlepší ze čtyř celků.

Výsledky utkání

Česko – Japonsko 4:6 (0:1, 3:5, 1:0)
Branky: 28., 32. a 43. Holešová, 33. Lásková – 14. Shishiuchiová, 25. Sakagamiová, 26. Yamaneová, 30. Yoneyamaová, 37. Ukitaová, 40. K. Aokiová.

Česko - Japonsko 1:2 (0:0, 1:0, 0:2)
Branky: 28. Mrázová – 52. Sakagamiová, 54. Osawaová.

Konečná nominace českého týmu pro olympijskou kvalifikaci

Brankářky:
Kateřina Bečevová (HC Slavia Praha), Radka Lhotská (CRE Sälzgitter Icefighters)

Obránkyně:
Jana Fialová (Banff Hockey Academy), Kateřina Flachsová (DHC Langenhal), Petra Herzigová (HC Slavia Praha), Pavlína Horálková (HC Slavia Praha), Samatha Kolowratová (HC Slavia Praha), Dominika Lásková (HC Slavia Praha), Aneta Tejralová (HC Slavia Praha)

Útočnice:
Eva Holešová (HC Neuchatel Futur), Klára Chmelová (HC Slavia Praha), Katka Kaplanová (SK Karviná), Denisa Křížová (National Sports Academy), Aneta Lédlová (HC Litvínov), Lucie Manhartová (Norwich University), Kateřina Mrázová (Boston Blades), Sonja Nováková (DHC Langenhal), Alena Polenská (Brown University), Simona Studentová (HC Neuchatel Futur), Tereza Vanišová (HC Slavia Praha)

Do konečné nominace se nedostaly:
Barbora Dvořáková (SK Karviná), Klára Hudečková (SK Karviná), Dana Pelikánová (HC Litvínov), Lucie Povová (Northeastern University), Vendula Přibylová (HC Olomouc), Dominika Vopravilová (HC 2001 Kladno)