23.03.2012 | Ondřej Kubát

České hokejistky odcestovaly do Lotyšska, šampionát zahájí v neděli

V sobotu dopoledne se sešel český reprezentační tým žen pod vedením trenéra Karla Manharta na ruzyňském letišti a společně odcestoval do dějiště letošního MS. České ženy loni vybojovaly postup z divize II, a letos se tak představí o kategorii výš na šampionátu v lotyšském přístavním městě Ventspils.
Z tváří českých hráček bylo před odletem cítit napětí, ale i velké očekávání. Po dvou soustředěních konečně nadešel vrchol, na který se celou sezónu připravovaly. „Byli jsme před startem mistrovství světa na kempu v Liberci a myslím si, že jsme dobře připravení na to, abychom byli úspěšní. Holky se na zápasy těší, nálada je výborná,“ komentoval rozpoložení svého výběru trenér Manhart.

Už v neděli navíc čeká na jeho svěřenkyně ostrý vstup do turnaje. Proti houževnatým Japonkám to nebudou mít vůbec jednoduché. „Japonky známe. V minulosti jsme s nimi hráli asi šestkrát. Bude to těžký zápas, soupeřky mají vše dokonale nacvičené. Musíme udělat co nejméně taktických chyb, ale jsme schopni je porazit,“ charakterizoval kouč prvního soupeře.

Manhart zároveň čeká, že přirozená nervozita z hráček opadne právě při prvním duelu. „Po trénincích už chceme hrát, až se začne, bude to lepší,“ potvrzuje. „Jsme nováčky divize, přesto bychom se chtěli umístit do třetího místa a získat medaili,“ nastínil plány českého výběru.

Světový šampionát se koná od 25. do 31. března v lotyšském Ventspilsu. Kromě Češek si na něm zahrají zmiňované Japonky, a dále domácí Lotyšky, Kazašky, Norky a Rakušanky. Každý se utká s každým, vítěz turnaje postoupí do elitní divize, poslední celek tabulky spadne do divize II.