05.01.2012 | Pavel Hrdina

České hokejistky končí šesté, nestačily na Finky

Nejvyšší návštěva turnaje obohatila duel o konečné páté místo na světovém šampionátu žen do osmnácti let. Více než tři tisícovky fanoušků hnaly družinu Tomáše Výtiska za druhým vítězstvím na mistrovství a přestože od ní nebyly Češky daleko, nakonec se musely před soupeřem sklonit. Seveřanky trpělivou hrou duel zvládly a zvítězily 5:3.
Zaplněná hala v Přerově hnala český tým do útoku už od úvodního buly. A Češky začaly hodně aktivně, v páté minutě sice střelu Chmelové ještě finská gólmanka Portnojová zneškodnila, v deváté minutě už ale diváci bouřili. Kolowratová napřáhla od modré a puk se zastavil až ve finské síti. I v dalších minutách byly Češky aktivnější, jenomže jim chyběl důraz v zakončení.

Ten naopak nechyběl Finkám v šestnácté minutě. Po přesné přihrávce Suokkové prostřelila Hladíkovou po zemi z mezikruží Kotkaslahtiová a bylo srovnáno. Do první sirény se mohlo skóre ještě několikrát pohnout, a to oběma směry, brankářky své celky ale podržely.

Další branka tak padla až v úvodu prostřední periody. Tereza Vanišová ujela finské defenzivě a tváří v tvář Portnojové zakončila bekhendovým blafákem jako zkušený mazák. Za tři a půl minuty však přišla studená sprcha. Týmu Suomi se podařilo srovnat krok, v přesilové hře si do pravého kruhu najela Valkamanová a zamířila přesně do levé šibenice.

Vstup do třetí části vyšel lépe Seveřankám. Ani ne po dvou minutách jen plácla do kotouče na pravém kruhu Suokková a puk se dokutálel za dezorientovanou Hladíkovou. Vzápětí se však přerovské publikum radovalo potřetí. Klára Chmelová získala v útočném pásmu touš, se zakončením se neukvapila, dobruslila před brankoviště a dokonale vykoupala ženu ve finské masce.

Přestřelka měla další pokračování. Prakticky po buly vypadla Hladíkové z náruče lehká střela, dojíždějící Tanskanenová jen dorazila do sítě a Finky vedly 4:3. Deset minut před koncem přišel hodně sporný moment. Po teči Lédlové se zdálo, že se puk odrazil od vnitřní konstrukce branky, český tým se také hned začal radovat, jenomže červené světlo se nerozsvítilo a kanadská rozhodčí Gageová rezolutně rozpažila.

Chvíli na to si Češky vynutily přesilovou hru, až na dělovku Kolowratové v ní však příliš nebezpečné nebyly. Tribuny se přesto bavily mexickými vlnami a neúnavně si žádaly vyrovnání průběžného stavu. Svěřenkyně Tomáše Výtiska tak dvě a půl minuty před sirénou zkusily hru v power-play se šesti bruslařkami v poli. Ta ale ke kýženému úspěchu nevedla, neboť Lásková se provinila podražením.

A Finky nabídnuté výhody po pár vteřinách využily. Tulusová bombou z mezikruží doslova prostřelila Hladíkovou a definitivně rozhodla o výhře Finek v poměru 5:3. Český tým skončil na turnaji šestý, po závěrečném hvizdu si přesto vychutnal ovace přerovského publika.

Finsko – Česko 5:3 (1:1, 1:1, 3:1)
Branky a asistence: 16. Kotkaslahtiová (Suokková, Ollikainenová), 26. Valkamaová (Kilponenová), 42. Suokková (Nuutinenová, Ollikainenová), 45. Tanskanenová (Valkjärviová), 59. Tulusová – 9. Kolowratová (Křížová), 23. Vanišová, 45. Chmelová.

Souboj o záchranu vyrovnaný

Švýcarky mohly stvrdit záchranu v elitní skupině mistrovství světa, V Přerově ale nestačily na houževnaté Rusky, kterým podlehly 3:5. Švýcarky přitom vedly, sborná ale stav otočila a vítězství si už nenechala vzít. Série je tak vyrovnaná na 1:1 a v sobotu je na programu rozhodující třetí duel.

Rusko – Švýcarsko 5:3 (2:1, 1:1, 2:0)
Branky a asistence:   10. Běljakovová (Děrgačevová), 16. Bajbakovová, 32. Běljakovová (Djupinovová), 52. Djupinovová (Gončarenková), 55. Djupinovová  – 2. Eggimannová (Stanzová), 39. Stalderová (Eggimannová), 56. Stanzová (Altmannová).

Semifinále bez překvapení, o zlato si to rozdá Kanada s USA

Německý tým proti Spojeným státům překvapivě nenasadil brankářku Alblovou, která ve čtvrtek významnou měrou přispěla k čtvrtfinálovému úspěchu nad Českou republikou. Avšak ani Janina Fuchsová se neukázala být špatnou volbou. Američanky bez potíží plnily roli favoritek, ale až do 51. minuty je gólmanka soupeře držela na uzdě. Navzdory slabší chvilce v závěru zápasu udržela Fuchsová pro Německo relativně důstojnou porážku 7:1, k čemuž přispěla 79 úspěšnými zákroky. Právem se stala hvězdou utkání. Na americké straně dvěma brankami zazářila Cayley Mercerová.

Stejný počet jako jejich vrstevnice z kontinentu vstřelily i hokejistky Kanady. Jedinou komplikaci pro ně připravila 4. minuta, kdy Seveřanky vsítily první gól utkání. Sudí však po chvíli branku anulovaly pro postavení hráčky v brankovišti. Ve zbytku třetiny si javorové listy vybudovaly tříbrankový náskok a utkání už nepustily ze svých rukou. Proti mrštnějším soupeřkám se urostlé Švédky neprosadily ani jednou a proti Německu se v sobotu pokusí navázat na dva roky starý zisk bronzových medailí.

USA – Německo 7:1 (3:1, 1:0, 3:0)
Branky a asistence: 5. Flugová (Burkeová), 13. Carpenterová (Pankowská, Kennedy-Menefeeová), 19. Skarupaová (Burkeová), 25. Kennedy-Menefeeová (Pankowská), 51. Kennedy-Menefee (Pankowská), 52. Skarupaová, 55. Flugová (Illikainenová) – 12. Spielbergerová (Delabreová).

Kanada – Švédsko 7:0 (3:0, 2:0, 2:0)
Branky a asistence: 7. Marcerová (Kohlerová, Lefortová), 9. Sowchuková (Clarková), 18. Ambroseová, 26. Mercerová (Ambroseová, Duboisová), 26. Staceyová (Conneryová), 50. Lefortová (Kohlerová, Roeslerová), 54. Capizzanová (Brykaliuková).