05.01.2013 | Martin Voltr

České hokejistky do 18 let zůstaly ve Finsku pod stupni vítězů

Mistrovství světa žen do 18 let vyvrcholilo ve finské Heinole závěrečným hracím dnem. Reprezentantky České republiky bojovaly se Švédskem o třetí místo a zároveň status nejlepšího evropského týmu, ale po špatném začátku už nedokázaly skóre obrátit a prohrály 0:4. Zlato vybojovala podruhé v řadě Kanada dechberoucím obratem v samotném závěru finále proti Spojeným státům.

Naděje odnesl už úvod utkání

V zápase skupinové fáze se Švédkami prožily české hokejistky vydařený vstup, i díky němu byly tehdy hodně blízko bodům. Jenže tentokrát bylo všechno jinak. Neuvěřitelný uragán Seveřanek odvál bronzové šance národního týmu daleko už v samotném začátku.

Po půl minutě hry šly Češky do oslabení, které nedokázaly ubránit. Od modré čáry vyslala Hedinová střelu právě v momentu, kdy Barboře Dvořákové projížděly ve výhledu hráčky, a nestačila se tak přesunout k levé tyčce. Pouhé dvě minuty nato dojely prudkou střelu ze středního pásma Löwenhielmová s Palmovou a druhá jmenovaná ji dorazila do odkryté brány.

Trenéři zareagovali na vzniklou situaci odvoláním Dvořákové a do hry se dostala Klára Peslarová. Impuls to byl vydařený. Brzy přišel tlak českého týmu, nebezpečně střílely Vanišová i Lédlová. Jenže Minatsu Muraseová proti nim zahájila své velkolepé představení.

Tím spíš, když už v jedenácté minutě zvyšovaly Tři korunky na rozdíl tří branek. Podobně jako při druhém gólu dojela Karlssonová vyražený puk a poslala ho do kritických míst, v nichž se nejrychleji zorientovala Höglundová.

Švédky měly nahráno a na českých reprezentantkách bylo, aby tvořily hru. Tohoto úkolu se zhostily bez váhání a v postatě až do konce utkání byly lepším týmem. Klára Peslarová rozhodně nebyla bez práce, ale daleko větší provoz byl před Muraseovou. Ta byla na soupisku švédského týmu dopsána až na silvestra v reakci na zranění první brankářky Abergové.

Jenže dcera japonského otce a švédské matky zamkla svou bránu na sedm západů. Ve vlastním oslabení ujely dopředu Lédlová s Bukolskou, ani jedna z nich z hranice brankoviště puk za čáru nedostala. Stejně tak tradičně aktivní Tereza Vanišová. No a v končící druhé třetině přišel nemilosrdný trest z hokejky severské kapitánky Löwenhielmové, která předvedla parádní slalom zakončený mezi betony Peslarové.

Za stavu 0:4 se už z české kombinace začaly vytrácet sebevědomí a přesnost, bylo znát, že je hotovo. Muraseová navíc kryla všechny pokusy s neochvějnou jistotou. „Švédky nás nějakým způsobem nepřekvapily,“ věděl hlavní trenér Jan Fidrmuc. „Hrály pořád stejný hokej jako v prvním zápase. Bohužel jsme ale dostali tři branky v první třetině, které rozhodly utkání.“

Dívky v rudých dresech se lvem na prsou musely skousnout druhou prohru proti stejnému soupeři. Žádný jiný tým z Evropy je na turnaji neporazil, i proto skončily na čtvrtém místě. Hráčská kvalita českého výběru ale dává příslib nejen pro příští šampionát, ale také pro nadcházející boje seniorské kategorie, v níž se celá řada juniorek prosazuje.

Švédsko – Česko 4:0 (3:0, 1:0, 0:0)

Branky: 2. Hedinová, 4. Palmová, 11. Höglundová, 37. Löwenhielmová.

Hokejová fantazie v kanadském podání

V pořadí šestý šampionát juniorek měl pošesté stejné finálové složení. Byly to Spojené státy, kdo šel do posledního zápasu obtěžkán o něco větším očekáváním, jejich hra totiž na turnaji čněla i ve srovnání s Kanadou. A v první třetině hovořil střelecký poměr i obraz hry jednoznačně pro Američanky. Jen řada skvělých zákroků brankářky Newellové dlouho držela bezbrankový stav.

Trojice oslabení ale nakonec stála kanadské hráčky inkasovaný gól. Od modré nahodila puk na bránu Jennifer Ryanová a i když si na něj Newellová sáhla, propadl ji za záda. Netěsnější manko bylo ještě pro Kanadu úspěchem. „Po první třetině jsme si uvědomovaly, že musíme přidat. A to se nám také povedlo,“ hodnotila Hanna Buntonová.

Od vstupu do druhé části totiž byla americká převaha minulostí. Kanada vyrovnala hru a najednou to byla gólmanka soupeřek Petersová, kdo si užil více pozornosti. První důraznou navštívenku ji poslala Clarková, která měla další gólovku i po polovině zápasu, jenže po čistém námazu její střelu vytěsnila Petersová ramenem.

Druhá přestávka polila Javorové listy další porcí živé vody, celá řada situací už volala po vyrovnání. Američanky se stáhly do defenzívy, ovšem postupem času jim práce ubývalo. Na kanadských holích zůstala aktivita, ale když se k ní přidala i nervozita, už se naděje na vyrovnání vzdalovaly.

Vydařené finské mistrovství si ale pro obecenstvo připravilo ještě jednu lahůdku. A byla tou vůbec nejchutnější v celém průběhu. 25 sekund před vypršením základní hrací doby se Kanaďanky dostaly k útočnému vhazování, uklidnily se oddechovým časem a místo Newellové poslaly šestou hráčku do pole. Okamžitý nátlak na bránu se vyplatil, v čase 59:47 dorazila puk do odkryté sítě Catherine Duboisová a vůbec první gól v americké brance za celý šampionát poslal finále do prodloužení!

A prodloužení to bylo velmi krátké. Hokejistky Spojených států ještě před odehráním jedné minuty nechaly na pravé straně volnou Buntonovou, která těsně před brankovištěm vybídla bekhendem k rozhodnutí Karly Heffernanovou. Ta svou pozici využila a podepsala závěr neskutečného příběhu se zlatou tečkou pro Kanadu.

„Za celý zápas jsme nepochybovaly, že můžeme vyhrát. Věděly jsme, že musíme hrát až do poslední sirény, ať se děje, co se děje,“ popisovala náladu na střídačce jedna z hrdinek Buntonová. „Daly jsme do toho vášeň a srdce – a právě tím jsme zvítězily.“

Obhájce zlatých medailí tak své kralování o rok prodloužil a zároveň vyrovnal historickou bilanci se zámořským soupeřem na 3:3. Závěr mistrovství světa mohl fanouškům ženského hokeje sotva připravit větší zážitek.

USA – Kanada 1:2 po prodloužení (1:0, 0:0, 0:1 – 0:1)

Branky: 19. Ryanová – 60. Duboisová, 61. Heffernanová.

Konečné pořadí MS

1. Kanada
2. USA
3. Švédsko

4. Česko
5. Finsko
6. Maďarsko
7. Rusko
8. Německo (sestupuje)

Individuální ocenění

Nejlepší hráčky podle direktoriátu turnaje

Nejlepší brankářka: Minatsu Muraseová (Švédsko)
Nejlepší obránkyně: Halli Krzyzaniaková (Kanada)
Nejlepší útočníce: Katherine Schipperová (USA)

Media all-star tým

Kimberly Newellová – Halli Krzyzaniaková (obě Kanada), Ebba Strandbergová (Švédsko) – Jelena Děrgačjovová (Rusko), Emma Nuutinenová (Finsko), Katherine Schipperová (USA)

Nejužitečnější hráčka turnaje: Katherine Schipperová (USA)