27.03.2012 | Ondřej Kubát

České hokejistky deklasovaly Lotyšsko a jsou ve hře o medaile

Třetí vystoupení na ženském mistrovství světa divize I skupiny A se svěřenkyním Karla Manharta povedl na výbornou. České ženy totiž nastřílely dosud neporaženým domácím Lotyškám pět branek, a protože ani jednou neinkasovaly, zvítězily vcelku jednoznačně 5:0. V tabulce tak má český tým na druhém místě šest bodů, stejně jako první Japonky.
Výsledek se ale nerodil tak lehce, jak by se mohlo na první pohled zdát. Češkám hodně pomohla úvodní rychlá branka, už v sedmé minutě se z mezikruží přesnou bombou prosadila Lucie Povová. „Povzbudilo nás to, jenomže poté jsme paradoxně začaly být nervózní, chtěly jsme vstřelit druhý gól a nebylo to ono,“ přiznala Simona Studentová, nejlepší hráčka českého týmu.

České ženy přitom Lotyšky v první dvacetiminutovce rozstřílely nevídaným poměrem 25:1. Na branky ale vedly jen 1:0. „Je to naším problémem. Soupeřky jednoznačně přestřílíme, ale dáme jedinou branku,“ zlobil se po utkání trenér Karel Manhart.

A zloba mohla být ještě větší. Češkám totiž vůbec nevyšel úvod druhé periody, kdy je domácí hokejistky viditelně přehrávaly. „Vybrali jsme si ty naše skvělé chvíle,“ komentoval s nádechem ironie výkon svých svěřenkyní Manhart. „Začali jsme zmatkovat a kupili jsme chyby. Postupem času se už naše hra zlepšila,“ dodal.

Devět vteřin před druhou sirénou se totiž trefila Simona Studentová a bylo to 2:0. „Ten gól nám hodně pomohl,“ oddechl si Manhart. „Všechnu práci při té brance odvedla Aneta Tejralová, já jsem jen dorazila kotouč do sítě,“ chválila svou spoluhráčku střelkyně Studentová.

V úvodu třetí části pak už český tým svého soupeře dorazil definitivně. Po krásném sólu se radovala Polenská, chvíli po ní i Chmelová. Definitivní podobu výsledku dala deset minut před koncem Denisa Křížová přesnou střelou zblízka. „Vůbec to nebylo jednoduché, Lotyšky mají sílu a hrají dobrý hokej,“ přiznal trenér Manhart po vysokém vítězství.

„Po těch gólech už ale bylo po nich, soupeřky už byly mrtvé,“ doplnil. „Určitě jsme to nečekaly, ale snažily jsme se, abychom měly velký náskok,“ komentovala duel proti Lotyšsku útočnice Lucie Manhartová.

Kazašky dále čekají na výhru, Japonky potvrdily roli favoritek

V odpoledním duelu porazily Japonky Rakušanky 3:1. Asiatky se prosadily dvakrát během 45 vteřin na konci první periody, čímž daly ráz celému zápasu. Japonsku se sice v polovině utkání podařilo snížit, jenomže definitivní podobu výsledku dala deset minut před koncem Kubová. Japonky si tak ve Ventspilsu připsaly už druhé vítězství, zatímco Rakušanky se v tabulce stále chlubí jen třemi body.

V dalším utkání usilovaly o první vítězství na turnaji Kazašky. Proti favorizovaným Norkám to však měly složité. Přesto se právě asijský celek dostal do vedení, když ze závaru v brankovišti protlačila puk do sítě Tuchtijevová. V devětačtyřicáté minutě se ovšem podařilo přesilovkovou tečí Seveřankám srovnat a následné prodloužení ukončila po 65 vteřinách přesnou střelou Oienová. Norky mají bodů pět, Kazašky jen dva za dvě prohry v prodloužení a nájezdech.

Galerie