21.04.2011 | Petr Schultz

Česká U18 si v závěru utkání vystřelila setrvání mezi elitou

Česká osmnáctka splnila povinnost a udržela se pro příští rok v elitní skupině mistrovství světa. Definitivní jistotu přinesla českým mladíkům výhra 4:3 na týmem Slovenska. Svěřenci trenérů Jiřího Šolce a Martina Hostáka odehráli se svým rivalem vyrovnané utkání a klíčový gól vstřelili až dvě vteřiny před koncem. Slováci totiž riskantně zkoušeli hru bez brankáře a do prázdné branky skóroval Lukáš Sedlák.

České reprezentanty do osmnácti let čekalo v prvním zápase skupin o udržení derby se Slovenskem. Svěřenci trenéra Šolce do něj vstoupili znamenitě, když už ve druhé minutě skóroval Tomáš Hertl. „Začali jsme utkání dobře, dali jsme první gól. Bohužel jsme pak přenechali iniciativu soupeři, přetahovali jsme střídání, byli jsme nedisciplinovaní a dělali jsme zbytečné chyby,“ hodnotil start svého týmu český kouč Jiří Šolc.

Jeho svěřenci pak dvakrát v první třetině inkasovali. Nejdříve se prosadil Bruno Mráz a necelé dvě minuty před sirénou první třetiny skóroval šikovnou tečí Branislav Rapáč. Češi už na jeho trefu do konce periody nezareagovali a šlo se do kabin za stavu 1:2 pro Slovensko.

Na začátku druhé třetiny ujel slovenským bekům Lukáš Sedlák, ale ve svém sólu byl zezadu sražen Baginem a rozhodčí nařídil trestné střílení. K němu se postavil sám faulovaný hráč a střelou mezi vyrážečku a beton uklidil puk do sítě.

Český náskok nevydržel dlouho a v čase 25:41 šli Slováci opět do vedení. V přesilovce 5 na 3 se prosadil z kruhů Marko Daňo. Svěřenci kouče Šolce pak ale útočili spíš na trestnou lavici než na soupeřovu branku a jen skvělý Machovský odvrátil pohromu. „Máme s hráči meetingy a pohovory. Říkáme si to neustále, jak máme hrát, ale oni stále hrají nedisciplinovaně. Nevím, jestli si naše slova berou k srdci. Někteří se cítí ukřivdění, že nehrají. Před turnajem jsme se bavili o tom, kdo jakou bude plnit roli,“ kroutil hlavou trenér Jiří Šolc ohledně českých trestů.

Hráči do té doby tahali každý za svůj provaz, naopak u Slováků byl vidět týmový duch. „Je to smutné konstatování. Někteří hráči tady hrají o své jméno. Když budu upřímný, tak tým se moc nezajímá, snaží se hlavně hodně individuálně vyniknout. My jim to vštěpujeme od šestnáctky,“ vypověděl lodivod českého celku.

„Hráči, kteří z našich soutěží, hrají pro tým, padají do střel a odvádí obrovské kvantum práce. Ctí systém a taktiku. Bohužel hráči, kteří by měli mančaft táhnout, se trápí, hrají příliš na sebe a přetahují střídání,“ nešetřil kritiku.

Česko zachránila litvínovsko-budějovická kombinace. Rousek našel mezi kruhy Jakuba Mataie a ten střelou na vnější tyč srovnal na 3:3. Oba týmy hrály od té doby zezadu a jasných šancí výrazně ubylo.

Když už to vypadalo, že se hrstka diváků v drážďanské EnervieVerbund Areně dočká prodloužení, odvolal slovenský trenér Jozef Frühauf gólmana Rybára z branky. První český nájezd byl zachycen ještě na středovém buly, ale druhý byl už odměněn brankou. Lukáš Sedlák se zmocnil puku ve vlastním obranném pásmu a dvě sekundy před koncem ho dovezl do slovenské klece. Hotovo. Česko se díky jeho brance zachránilo. „Byl to infarktový zápas a pro slabé povahy to asi dnes příliš nebylo,“ povídal hlavní trenér Jiří Šolc po duelu.

„Trochu jsme v závěru nepochopili tah slovenského trenéra, který chtěl za každou cenu vyhrát. Přitom by i výhra v prodloužení mohla Slováky poslat dál a žhavit naději,“ kroutil hlavou hlavní muž české střídačky, jenž si mohl po výhře 4:3 pořádně oddychnout. 

Video s hodnocením trenéra Jiřího Šolce

Výsledky 8. dne MS hráčů do 18 let

SKUPINA O UDRŽENÍ:

Švýcarsko - Norsko 4:1 (0:0, 2:1, 2:0)
Branky a nahrávky: 39. Guerra (Martschini), 40. Martschini (Richard, Andrighetto), 50. Richard, 60. Richard - 25. Hoff (Knutsen).

Česko - Slovensko 4:3 (1:2, 1:1, 2:1)
Branky a nahrávky: 2. Hertl (Jaškin, Hampl), 24. Sedlák, 51. Matai (Hrbas), 60. Sedlák - 7. Mráz (Daňo, Hindoš), 19. Rapáč (Korím, Bezuška), 26. Daňo (Korím).
Rozhodčí: Sidorenko (BLR), Warschaw (USA) - Dussureault (CAN), Suominen (FIN).

ČTVRTFINÁLE

Rusko - Finsko 5:2 (1:0, 1:1, 3:0)
Branky a nahrávky: 20. Slepyšev (Pedan, Tkačov), 36. Slepyšev (Pedan, Michajlov), 50. Kučerov (Grigorenko, Jarullin), 56. Slepyšev (Michajlov), 59. Nesterov (Kučerov, Grigorenko) - 34. Aaltonen (Määttä), 45. Salomäki (Armia).

Kanada - Německo 4:3 (1:2, 1:0, 2:1)
Branky a nahrávky: 2. Murray (McNeill), 40. Ritchie (Murray), 51. Rielly (Koekkoek, McNeill), 56. Cousins (Reilly) - 7. Pfoderl (Meirandres), 13. Rieder (Pfoderl), 42. Ackermann (Uvira).