17.05.2011 | Tisková zpráva

Česká republika začne mistrovství světa 2012 ve Stockholmu

Mezinárodní hokejová federace IIHF rozhodla o složení základních skupin pro mistrovství světa, které proběhne 4. – 20. května 2012 v Helsinkách a ve Stockholmu. Česká republika byla spolu se Švédskem, Ruskem, Německem, Norskem, Lotyšskem, Dánskem a Itálií zařazena do skupiny ve Stockholmu. V další skupině, kterou budou hostit Helsinky, se utkají Finsko, Kanada, Spojené státy, Švýcarsko, Slovensko, Bělorusko, Francie a Kazachstán. Výsledky šampionátu mohou výrazným způsobem ovlivnit oficiální žebříček IIHF a tím i složení základních skupin na olympijských hrách 2014 v Soči.
Mistrovství světa IIFH se bude hrát v roce 2012 novým systémem. Šestnáct účastníků bylo na základě světového žebříčku a pořadatelských kritérií rozděleno do dvou osmičlenných skupin, v nichž se utkají každý s každým. Čtyři nejlepší z každé skupiny postupují, přičemž ve čtvrtfinále se střetnou se soupeřem ze stejné základní skupiny. Pro mužstva na dalších příčkách turnaj skončí a celky, které obsadí v základních skupinách poslední místa, sestoupí do první divize. Semifinále a souboje o medaile se odehrají obvyklým způsobem.  

Zápasy první skupiny a dvě čtvrtfinálová utkání se uskuteční v helsinské Hartwall Areeně; druhá skupina a její čtvrtfinálové duely ve stockholmské Ericsson Globe Areně. Obě semifinále, utkání o bronz a finále se budou hrát v Helsinkách.