22.04.2014 | Tisková zpráva

Česká reprezentace v čele Euro Hockey Challenge

Před závěrečnými dvojzápasy soutěže dvanácti evropských zemí Euro Hockey Challenge je v čele Česká republika (12 bodů) před Finskem (12) a Švédskem (10). Česká reprezentace si poradila s Dánskem a Norskem, Finsko s Lotyšskem a Německem, Švédové porazili dvakrát Dánsko, jednou Švýcarsko, jednou podlehli stejnému soupeři na samostatné nájezdy. V posledním kole se česká reprezentace utká venku se Švýcarskem, Finsko bude hrát na Slovensku, Švédové přivítají Norsko.
Trenér Vladimír Růžička vyzkoušel v soutěži 29 hráčů, z toho 3 brankáře, 10 obránců a 16 útočníků. Ve Švýcarsku se k nim připojí obránci Michal Jordán s Jakubem Krejčíkem a útočníci Jan Buchtele s Romanem Červenkou. Celkem 10 hokejistů v reprezentaci při Euro Hockey Challenge debutovalo.

Nejproduktivnějšími hráči výběru jsou tříbodoví Bohumil Jank, Robert Kousal, Lukáš Radil, Vladimír Svačina, Tomáš Zohorna a Martin Zaťovič, nejlepšími střelci jsou s dvěma brankami Tomáš Nosek, Lukáš Radil, Ondřej Roman a Jakub Valský. Zajímavostí je stoprocentní střelecká bilance Jakuba Valského, který ze dvou pokusů dvakrát skóroval, padesátiprocentní úspěšnost měl Ondřej Roman, třetinovou Lukáš Radil s obráncem Janem Kolářem.

Nejaktivnějším střelcem týmu je Jakub Petružálek se čtrnácti pokusy ve třech utkáních, jedenáctkrát střílel Tomáš Nosek. Premiérové reprezentační góly si při letošní Euro Hockey Challenge připsali Tomáš Filippi, Bohumil Jank, Lukáš Radil, Jakub Valský, Ondřej Vitášek. Tomáš Zohorna a Martin Zaťovič.
Tabulce úspěšnosti při pobytu na ledě vévodí se šesti plusovými body Vojtěch Mozík, na pět plusových bodů dosáhli Lukáš Kovář a Tomáš Zohorna. Brankář Jakub Kovář zaznamenal při třech startech průměr 0,5 branky s úspěšností zásahů 96,7 %, Pavel Francouz odchytal jedno utkání se stoprocentní úspěšností a Alexandr Salák s úspěšností 88,9 %.