29.01.2017 | Tisková zpráva

Česká reprezentace míří po dvou letech na Švédské hokejové hry

Po dvou letech se do programu Euro Hockey Tour vracejí Švédské hokejové hry, které se naposledy hrály v roce 2014. Česká reprezentace se utká v Göteborgu ve čtvrtek 9. 2. 2017 s domácím Švédskem, v sobotu 11. 2. 2017 s Finskem a v neděli 12. 2. 2017 s Ruskem. Po dvou turnajích vedou celkovou tabulku Euro Hockey Tour hokejisté Ruska s 15 body před Českou republikou (9), Finskem (6) a Švédskem (6).
Trenér Josef Jandač nominoval na sraz brankáře Pavla Francouze s Jakubem Kovářem, obránce Tomáše Dvořáka, Jana Koláře, Lukáše Kloka, Tomáše Kundrátka, Adama Poláška, Jana Ruttu, Radima Šimka a Ondřeje Vitáska, útočníky Michala Birnera, Petr Holíka, Tomáše Hyku, Petra Jelínka, Davida Kämpfa, Lukáše Kašpara, Jana Kováře, Michala Vondrku, Michala Řepíka, Radana Lence, Lukáše Radila, Vladimíra Růžičku a Tomáše Zohornu.

Nejvíce, dvanáct hráčů nastupuje v Tipsport extralize, devět působí v KHL, jeden, útočník Michal Birner, ve švýcarské nejvyšší soutěži. První reprezentační start si na Švédských hokejových hrách připíšou obránce Lukáš Klok (HC Vítkovice Ridera) a útočníci Petr Jelínek (Bílí Tygři Liberec) s Vladimírem Růžičkou (Piráti Chomutov).

Švédské hokejové hry se poprvé uskutečnily v roce 1980, od roku 1991 se hrály pravidelně, od roku 1997 jsou součásti Euro Hockey Tour.

Nejúspěšnějším účastníkem turnaje, který nesl v minulosti rovněž názvy Švédský pohár, Globen Cup, LG Hockey Games nebo Oddset Hockey Games, jsou s dvanácti prvenstvími domácí Švédové, šestkrát zvítězilo Finsko, pětkrát Rusko, dvakrát Česká republika a jednou Kanada.

Česká republika, která turnaj vyhrála v letech 1984 a 1994, si navíc připsala jedenáctkrát druhou a čtyřikrát třetí příčku. Druhé místo obsadila i ve všech třech posledních ročnících turnaje v letech 2012-2014, včetně toho zatím posledního, na kterém porazila v únoru 2014 domácí reprezentaci 3:2, podlehla Rusku 0:6 a na samostatné nájezdy Finsku 1:2.

Nominace české reprezentace na Švédské hokejové hry 2017:

Brankáři: Pavel Francouz (Čeljabinsk, KHL), Jakub Kovář (Čerepovec, KHL).

Obránci: Adam Polášek (Novosibirsk,KHL), Jan Kolář (Chabarovsk, KHL), Tomáš Kundrátek (Slovan Bratislava, KHL), Radim Šimek, Ondřej Vitásek (oba Bílí Tygři Liberec), Jan Rutta (Piráti Chomutov), Tomáš Dvořák (HC Energie Karlovy Vary), Lukáš Klok (HC VÍTKOVICE RIDERA).

Útočníci: Jan Kovář (Magnitogorsk, KHL), Lukáš Kašpar (Dynamo Moskva, KHL), Tomáš Zohorna (Chabarovsk, KHL), Lukáš Radil (Spartak Moskva, KHL), Michal Birner (Fribourg, Švýcarsko), Michal Řepík (HC Sparta Praha), Petr Holík (PSG Zlín), Tomáš Hyka, Radan Lenc (oba BK Mladá Boleslav), David Kämpf, Vladimír Růžička, Michal Vondrka (všichni Piráti Chomutov), Petr Jelínek (Bílí Tygři Liberec).

Realizační tým:

Generální manažer: Martin Ručinský.
Manažer týmu: Milan Hnilička.
Hlavní trenér: Josef Jandač.
Asistenti: Jiří Kalous a Jaroslav Špaček.
Trenér brankářů: Petr Jaroš.
Video trenér: Denis Havel.
Skaut: Jiří Fischer.
Lékař: MUDr. Tomáš Vyskočil.
Fyzioterapeut: Radovan Sakaláš.
Hospodáři: Zdeněk Šmíd a Petr Ondráček.
Media manažer: Zdeněk Zikmund.

Program Švédských hokejových her 2017:

Čtvrtek 9. února:
19:15 Švédsko – Česko (Göteborg)
19:30 Rusko – Finsko (Petrohrad)

Sobota 11.února:
12:00 Finsko – Česko (Göteborg)
15:30 Švédsko – Rusko (Göteborg)

Neděle 12. února:
12:00 Rusko – Česko (Göteborg)
15:30 Švédsko – Finsko (Göteborg)

Galerie