10.05.2011 | Lukáš Caha

Česká reprezentace je v semifinále, změří síly se Švédy

Mistrovství světa na Slovensku vrcholí. Po dni volna byly ve středu na programu dva čtvrtfinálové zápasy. Česká reprezentace nedala Spojeným státům šanci a poměrem 4:0 jim ukončila šampionát. Velký podíl na výsledku měl Jaromír Jágr, jenž zaznamenal hattrick. Ani ve večerním duelu mezi Švédskem a Německem se žádné velké drama nekonalo. Tři korunky přehrály svého soupeře poměrem 5:2 a v pátek v 16:15 změří síly právě s českým týmem. Vítěz postoupí do finále.

Jágr otevřel svým hattrickem brány semifinále

Spanilá jízda českého týmu k obhajobě mistrovského titulu v Bratislavě pokračuje! Družina Aloise Hadamczika bude po vyřazení Američanů ve čtvrtfinále bojovat v pátek o postup do finále. Skvělý výkon podalo především duo Jágr - Pavelec. První jmenovaný se blýskl hattrickem, gólman Pavelec vychytal čisté konto.

Spojené státy byly pro svěřence trenéra Hadamczika zpočátku velmi tvrdým oříškem. Již ve čtvrté minutě je zachránila od gólu Pavelcova tyčka. Češi se však brzo otrkali a v desáté minutě mohl otevřít vývoj utkání Průcha, avšak ani on neuspěl. Na první branku musela vyprodaná Orange aréna čekat do devatenácté minuty, kdy Červenkovu přihrávku zachytil unikající Jaromír Jágr a ten procedil kotouč výstrojí Conklina.

Na začátku druhé periody přečkali hráči v červených dresech nejprve oslabení tři na pět, a poté si dvojnásobnou výhodu sami zahráli. Byl to opět Jaromír Jágr, kdo rozvlnil síť americké branky.

„Klobouk dolů před trenérem, že si vzal před naším druhým gólem oddechový čas. Bylo to klíčové,“ našel Jaromír Jágr rozhodující moment zápasu. Čechům dodal vstřelený gól ještě více elánu a pohody a území svého soupeře obléhali čím dál více. Ovšem také Spojené státy měly gólové šance. Pavelec však všech jedenáct střel v prostřední části bez problémů vykryl.

„Nehráli jsme dobře, ale měli jsme velké štěstí. Ondra Pavelec chytal výborně,“ vyzdvihl Jágr výkon gólmana, který byl vyhlášen nejlepším hráčem utkání.

Američané neměli v poslední periodě již co ztratit, a tak se soustředili spíše na útok, což samozřejmě mělo za následek trhliny v defenzívě. Toho využil český tým a několikrát unikl do brejku. V jednapadesáté minutě zachytil rozehrávku soupeře Židlický, poslal kotouč po mantinelu Frolíkovi, jenž pohotově prodloužil na Tomáše Plekance a ten zakončil přímo pod břevno.

Necelé čtyři minuty před závěrečnou sirénou dovršil svůj hattrick Jaromír Jágr. Po vynikající spolupráci s Plekancem využil přesilovou hru a poslal Američany na zpětný let za oceán.

„Čtvrtfinále je po psychické stránce vždy náročné, protože začínáte od nuly a je to jen o jednom zápase. Američani začali hrát jinak, než jsme byli doposud na mistrovství zvyklí. Podržel nás ale gólman Pavelec. Spolu s Jágrem podali velmi dobrý výkon. Musím pochválit celý tým za bojovnost,“ zhodnotil utkání trenér Hadamczik.

Česko - USA 4:0 (1:0, 1:0, 2:0)
Branky a nahrávky: 19. Jágr (Červenka), 25. Jágr (Rachůnek, Plekanec), 51. Plekanec (Frolík, Židlický), 57. Jágr (Plekanec).

Němci končí ve čtvrtfinále, Švédsko jde dál

Ve večerním utkání mezi Švédskem a Německem se mělo rozhodnout o soupeři české reprezentace pro páteční semifinále. Úvod utkání patřil Třem korunkám. Po sedmadvaceti sekundách překonal gólmana Endrasa Martin Thörnberg. Netrvalo to však dlouho a soupeř odpověděl, konkrétně Alexandr Barta.

Následně byli na ledové ploše vidět především Švédové. V šestnácté minutě se nemýlil Patrik Berglund. V prostředním dějství přidaly žlutomodré barvy další dva góly zásluhou Niklase Perssona a Louie Erikssona.

Německo mohlo vzkřísit své poslední naděje během přesilové hry pět na tři, ovšem Tři korunky dobře bránily a svého soka k puku příliš nepustily. V závěru třetiny však hrály poměrně pasivně, čehož využil útočník Michael Wolf a šťastným gólem snížil na rozdíl dvou branek.

„Cítili jsme, že se můžeme dostat dál než jen do semifinále. Proto jsme teď po zápase velmi zklamaní. Utkání nám nevyšlo podle představ. Zahodili jsme plno šancí. Myslím si ale, že jsme na tomto turnaji ukázali, že patříme mezi nejlepší," nechal se slyšet německý útočník Felix Schütz.

Německá radost však netrvala dlouho. V devětačtyřicáté minutě stanovil konečný výsledek zápasu Martin Thornberger. Žlutomodrý tým si tak vybojoval postup mezi čtyři nejlepší týmy světa a v pátek změří síly s českou reprezentací.

„Myslím si, že jsme hráli velmi dobře. Bylo to o elánu a nasazení. Využili jsme většinu šancí a výborně nám zachytal gólman. Podporovali nás i diváci. Atmosféra byla skvělá. Doufám, že se nám bude dařit i v semifinále a přes Česko postoupíme," řekl po utkání švédský kapitán Rickard Wallin.

Švédsko - Německo 5:2 (1:0, 1:0, 2:0)
Branky a nahrávky: 1. Thörnberg (Berglund), 16. Berglund (Thörnberg, Fasth), 25. Persson (Nilsson, Ekman Larsson), 29. Eriksson L. (Rundblad, Nilsson), 49. Thörnberg (Berglund, Pääjärvi) - 3. Barta (Mauer, Kink), 39. Wolf (Rankel).

Galerie