14.04.2011 | Ondřej Kalát

Česká osmnáctka zaskočila na úvod světového šampionátu Švédy

Ve čtvrtek odstartovalo mistrovství světa hokejistů do 18 let a hned první den se představili čeští reprezentanti. Vstup do turnaje jim vyšel, když po dlouhých pěti letech dokázali porazit na šampionátu osmnáctiletých Švédsko 2:1. Ve skupině A se naopak nedařilo Slovákům, kteří podlehli Rusku vysoko 2:8.
Čeští mladíci nevstoupili do zápasu s ambiciózními Švédy příliš dobře a prakticky celou první třetinu se museli bránit tlaku seveřanů. Gól Filipa Forsberga v 11. minutě byl logickým vyústěním situace. Nositel slavného jména přebruslil statické české obránce a střelou nad levý Machovského beton dostal Švédsko do vedení. V tu chvíli si ovšem český brankář pověsil na horní tyčku ceduli „zavřeno“.

„Zachytal parádně a celý zápas nás držel nad vodou,“ chválil výkon českého brankáře trenér Jiří Šolc. A měl pravdu. Matěj Machovský trápil po celý zbytek utkání švédské střelce.

Nejvíce se blýskl ve 33. minutě, kdy vychytal samostatný únik Björklunda a v závěrečné třetině při šanci Karlssona, který šikovně tečoval Forsbergovu nabídku, ale Machovský na změnu směru puku pohotově zareagoval.

To už bylo za stavu 1:1. Český tým totiž srovnal ve druhé třetině hru a ve 43. minutě i skóre. Tomáš Kvapil v přesilové hře vyslal na Lundstöma poměrně nerasantní ale za to přesný projektil, který navíc švédský brankář neviděl, a svěřenci trenéra Šolce se mohli poprvé v zápase radovat. „Neměl jsem komu nahrát, tak jsem to nahodil na bránu a spadlo to tam,“ smál se obránce švédské Luley.

A o osm minut bylo na střídačce trenéra Šolce ještě o něco veseleji. Slávistický útočník Dmitrij Jaškin vyřešil přečíslení 2 na 1 milimetrovou střelou do levého horního rohu a dostal český tým do nečekaného vedení. „Snažil jsem se zamířit do horního rohu, ale člověk v tu chvíli ani moc nepřemýšlí. Šlo to od tyčky, takže jsem měl i trochu štěstí,“ řekl osmnáctiletý forvard, který byl v závěru vyloučen a nabídl tak Švédům velkou možnost na vyrovnání. „Moc příjemně mi na trestné nebylo, ale naštěstí to kluci ubránili,“ oddychl si Jaškin.

Češi si tak zopakovali rok 2006, kdy na osmnáctkách naposledy porazili Švédsko 3:0. V roce 2011 se do historie zapíše výhra 2:1. „Za dnešní výhru jsme rádi. Cíl je postoupit ze skupiny, ale máme před sebou ještě tři utkání. K cestě ze skupiny musíme ještě minimálně jedno utkání vyhrát,“ krotil emoce Jiří Šolc.

V druhém zápase vyzvou v pátek od 19:30 Kanadu. „Kanada má výhodu, že ještě nehrála. Bude mít asi více sil. Chceme hrát z dobré defenzivy a čekat na brejky,“ prohlásil trenér Jiří Šolc.

Rusové deklasovali Slovensko

Ke svému prvnímu zápasu nastoupili ve čtvrtek i Slováci, ale zdaleka se jim nedařilo tak, jako českému výběru. S Ruskem nezvládli už první třetinu, po které prohrávali 0:3. „Vletěli na nás, dva góly nám dali v přesilovkách a z 0:3 už se to pak těžko otáčí,“ smutnil slovenský brankář Patrik Rybár.

V dalších třetinách už bylo skutečně vidět, že slovenský výběr nemá na to, aby se zápasem něco udělal. Poprvé se prosadili až za stavu 5:0. Prvním střelcem Slovenska na turnaji se stal Filip Vaško, který ve třetí třetině navíc přihrával na druhou trefu Korímovi. Se zápasem, který skončil drtivou výhrou Ruska 8:2, ale nejlepší hráč slovenského týmu nemohl být spokojen. „Je potřeba na to zapomenout, poučit se z chyb a zítra odehrát jiný zapás,“ poukázal Vaško na duel proti Spojeným státům.

Druhá smutná zpráva pro svěřence trenéra Fruhaufa přišla z nemocnice. Útočník Dominik Fujerík si zranil klíční kost a mistrovství pro něj skončilo.

V dalších dvou zápasech porazili Finové outsidera z Norska 5:3 a Spojené státy přehráli Švýcarsko 2:1.

Výsledky 1. dne MS hráčů do 18 let

Skupina A:

Rusko - Slovensko 8:2 (3:0, 2:1, 3:1)
Branky: 4. a 52. Kučerov, 14. a 59. M. Grigorenko, 7. Tkačev, 29. Šalunov, 30. Slepyšev, 49. Jakupov - 39. Vaško, 55. Korím.

Švýcarsko - USA 1:2 (0:1, 1:0, 0:1)
Branky: 22. Simion - 4. Haggerty, 46. Boucher.

Skupina B:

Česká republika - Švédsko 2:1 (0:1, 0:0, 2:0)
Branky a nahrávky: 44. Kvapil (Hrbas, Frk), 52. Jaškin (Beránek) - 11. F. Forsberg (Björklund).
Rozhodčí:Sidorenko (Běl.), Warschaw - Wahl (oba USA), Müller (Švýc.).
Vyloučení:7:11, navíc T. Hertl (ČR) 10 min. Využití:2:0. Diváci:1 548.
Sestava ČR: Machovský - Kvapil, Hrbas, D. Musil, Šidlík, Jeník, Růžička, T. Pavelka - Frk, Faksa, Hyka - Hampl, Jaškin, T. Hertl - Matai, Rousek, Švihálek - Moravec, Beran, Beránek.

Finsko - Norsko 5:2 (2:0, 1:2, 2:0)
Branky: 39. a 60. Salomäki, 7. M. Aaltonen, 8. Wilenius, 42. Torniainen - 22. Medby, 33. Heier.