23.04.2011 | Ondřej Kalát

Česká osmnáctka zakončila MS prohrou a nakonec obsadila 8. místo

Čeští hokejisté mají za sebou světový šampionát osmnáctiletých v Německu. V posledním zápase o 7. místo podlehli Švýcarsku 2:4. Sice se udrželi v elitní skupině, ale konečné umístění není pro trenéra Šolce nijak uspokojivým výsledkem.
Závěrečný zápas proti nepříjemnému soupeři ze Švýcarska začali čeští mladíci velmi dobře. V 11. minutě se puk po zmatcích ve švýcarské obraně odrazil mezi kruhy ke zcela volnému Dmitriji Jaškinovi, který se v těchto pozicích nemýlí.

Poté ale Češi viditelně ubrali na tempu a přišel trest v podobě dvou slepených gólů v Pavelkově síti. Nejprve se po ideální Martschiniho žabičce prosadil Sven Andrigethho a o dvě minuty poslal Švýcarsko do vedení střelou do protipohybu českého gólmana Alessio Betaggia.

„Asi jsme se uspokojili s vedením, což se nám na turnaji nestalo poprvé,“ zlobil se po zápase kapitán týmu Lukáš Sedlák. „Inkasovali jsme dva laciné góly po našich hrubkách. Potom už jsme se nedokázali dostat zpět do zápasu,“ dodal.

V tomto zápase už o moc nešlo a tomu odpovídala i kvalita hry. Ve druhé třetině se hrstka diváků bavila spíše skandováním opilých švýcarských fanoušků. Nicméně čeští reprezentanti se pomalu ale jistě dostávali do tlaku. Ve chvíli, kdy vyrovnávací gól už doslova visel na vlásku, přišla ze strany Švýcarů tvrdá odpověď. Beránek ztratil puk na útočné modré čáře a díky tomu se do samostatného úniku dostal Tanner Richard, který povedeným blafákem zvýšil vedení Švýcarů na 3:1.

Výběr České republiky se ale nevzdával a bylo evidentní, že se pokusí ještě zápas zdramatizovat. To se potvrdilo hned v úvodu třetí části, kdy Tomáš Hyka procedil z levého kruhu puk za Boltshauserova záda a Češi tím pádem byli na dostřel svému soupeři.

Jenže milovníci sýrů a čokolády dokázali během necelé minuty odpovědět. Lino Martschini se ve středním pásmu rozjel k velkému sólu a nadvakrát dokázal překonat Pavelku.

Svěřenci trenéra Šolce se v závěru pokusili o tlak, ale k ničemu to nevedlo. „Puk nám už přeskakoval přes hokejky a byla to už spíš taková křeč. Snažili jsme se, ale bohužel to nevyšlo, smutnil Sedlák.

Po prohře 2:4 tak české osmnáctce nakonec připadla osmá příčka. „Do turnaje jsme šli sice s jinými cíli, ale nakonec jsme rádi, že jsme se zachránili. Na jednu stranu cítíme velkou úlevu, ale s odstupem času to určitě budeme hodnotit jako zklamání,“ prohlásil trenér Jiří Šolc.

A kde byla podle hlavního kouče největší chyba? „Měli jsme na medaili, ale v kritických fázích tohoto turnaje se hodně projevily osobní ambice hráčů, které byly pro některé větší, než touha pomoct českému národnímu týmu.“

Výsledky 10. dne MS hráčů do 18 let

SKUPINA O UDRŽENÍ:

Česká republika - Švýcarsko 2:4 (1:2, 0:1, 1:1)
Branky a nahrávky: 11. Jaškin, 43. Hyka (Hampl, Sedlák) - 16. Andrighetto (Martschini), 18. Bertaggia (Marti), 35. Richard (Martschini), 45. Martschini (Hebeisen).
Rozhodčí: Brüggemann (Něm.), Solem (Nor.) - Suominen (Fin.), Wahl (USA).
Vyloučení: 5:6, navíc Celio (Švýc.) 10 min. Bez využití. Diváci: 535.

Slovensko - Norsko 2:6 (2:1, 0:3, 0:2)
Branky: 8. Bíreš, 14. Mráz - 20. a 38. Hoff, 22. Knutsen, 23. Lund, 45. Soberg, 59. Salo.

SEMIFINÁLE

Švédsko - Rusko 3:1 (0:1, 1:0, 2:0)
Branky: 46. a 60. Björklund, 32. Boyce Rotevall - 4. Smurov.

USA - Kanada 5:4 v prodl. (1:1, 1:0, 2:3 - 1:0)
Branky: 37. a 48. Boucher, 12. Miller, 47. Larraza, 65. Biggs - 5. a 50. Ritchie, 59. Murphy, 60. Scheifele.

O 5. MÍSTO

Finsko - Německo 6:0 (1:0, 2:0, 3:0)
Branky: 52. a 59. Armia, 15. Liedes, 24. Valkonen, 30. Salomäki, 44. Granlund.