16.04.2011 | Marek Chlupatý

Česká osmnáctka vydřela výhru nad Norskem, zvítězila 3:2

Čeští hokejisté ve svém třetím vystoupení na mistrovství světa hráčů do 18 let porazili outsidera z Norska těsně 3:2. O tři body museli svěřenci kouče Jiřího Šolce bojovat do poslední chvíle. Zápas nakonec rozhodl přesilovkovým gólem minutu a půl před koncem Dmitrij Jaškin.
Ani napotřetí se českým mladíkům nepovedl začátek zápasu a stejně jako proti Švédsku a Kanadě inkasoval jako první Matěj Machovský. V čase 2:18 našel Medby přihrávkou zpoza branky Heiera, který střelou z první dostal Nory do překvapivého vedení. „Začátky se nám na turnaji příliš nedaří a to se opět potvrdilo. Nebyli jsme v úvodu dostatečně koncentrovaní,“ řekl po zápase asistent trenéra českého týmu Martin Hosták.

Češi byli sice po zbytek úvodní třetiny lepším týmem, do šancí se ale dostávali pouze sporadicky, většinou jim stál v cestě jistě chytající norský brankář Steffan Soberg. Ani on ale nestačil na skvělou akci první české formace v úvodu druhého dějství. Hyka se proháčkoval do útočného pásma a předložil ideální přihrávku Martinovi Frkovi, který vcelku pohodlnou trefou ukončil své střelecké trápení na turnaji. „Uvolnil jsem se a hrálo se mi potom lépe. Skvělou práci ale odvedl Hyky, já jsem to dával prakticky do prázdné branky,“ pochválil spoluhráče šťastný střelec.

Vyrovnávací branka ale Seveřany nezlomila. Ustáli krizovou situaci z poloviny utkání, při které Beránek minul odkrytou klec, a krátce na to udeřili podruhé. Český obránce Pavelka chyboval na útočné modré čáře a díky jeho minele se do samostatného úniku dostal Karterud. V souboji tváři v tvář Machovskému si počínal jako zkušený mazák a bekhendový blafák zakončil mezi nohy bezmocného českého brankáře.

Čeští fanoušci byli možná průběhem zápasu překvapeni, ale Hosták po zápase tvrdil, že hráči byli na sílu soupeře připraveni. „Klukům jsme to říkali. Ukazovali jsme si nějaké situace na videu. Věděli jsme, že pokud jsou Norové v kontaktu, tak dokážou velmi dobře bruslit,“ prohlásil asistent hlavního trenéra Šolce.

Mladíci z České republiky stačili do konce druhého dějství podruhé v zápase vyrovnat a zasloužila se o to dvojice Švihálek-Rousek. Druhý jmenovaný se po nezištné přihrávce svého kolegy ocitl sám před Sobergem a pověsil puk pod horní tyčku.

Do třetí třetiny se tedy šlo za nerozhodného stavu 2:2, ale český tým si cestu za vyrovnáním komplikoval častými vyloučeními. Ve velké šanci se i přesto ocitl v 52. minutě Hampl, ale norský brankář na poslední chvíli zatarasil cestu puku do branky hrází z dvou na sobě postavených betonů.

Když už to vypadalo, že zápas dospěje do prodloužení, přišla chyba norského výběru, který špatně střídal a nabídl Čechům přesilovku. Po čtyřiceti třech vteřinách početní výhody rozjásal českou střídačku Dmitrij Jaškin, který se štěstím dopravil odražený puk do odkryté branky. „Přesilovku jsme zahráli přesně tak, jak nám trenér řekl. Během oddechového nám řekl, jak se máme postavit a jak to zahrát. Splnili jsme to do puntíku a díky tomu jsme dokázali dát gól,“ radoval se Frk.

Norové už na odpověď v závěru nenašli síly. „Zaplaťpánbůh, že máme tři body. Čekali jsme, že budou nepříjemní a budou kousat. Kluci bojovali, ale puk jsme na hokejkách příliš neměli. Norové hráli velmi dobře, takže jsme moc rádi, že jsme nakonec zápas zvládli,“ zhodnotil Martin Hosták.

Výsledky 4. dne MS hráčů do 18 let

SKUPINA A:

Slovensko - Švýcarsko 2:3 (1:2, 0:0, 1:1)
Branky:4. Hudec, 42. Boltún - 2. Richard, 10. Andrighetto, 51. Bertschy.

USA - Rusko 4:3 (2:0, 1:1, 1:2)
Branky: 12. a 27. Miller, 8. Boyd, 60. Boucher - 26. a 56. Kučerov, 44. Jakupov.

SKUPINA B:

Česko - Norsko 3:2 (0:1, 2:1, 1:0)
Branky a nahrávky: 21. Frk (Hyka), 39. Rousek (Švihálek), 59. Jaškin (Hrbas) - 3. Heier (Medby), 34. Karterud (Noteng).
Rozhodčí: Stricker (Švýc.), Kubuš - Horínek (oba SR), Birin (Rus.).
Vyloučení: 6:7. Využití: 1:0. Diváci: 878.

Švédsko - Finsko 5:2 (1:1, 3:0, 1:1)
Branky: 32. a 49. W. Karlsson, 7. Boyce Rotevall, 25. Lundberg, 33. Zibanejad - 13. Kallela, 53. Järveläinen.
Galerie