20.04.2014 | Daniel Poláček, Lukáš Majer

Česká osmnáctka udolala Finsko, zahraje si čtvrtfinále MS

Čeští hokejisté do 18 let porazili na mistrovství světa domácí Finy 4:3 po nájezdech. V nich kralovali Jakub Vrána a David Pastrňák. O tom, že si Češi zahrají čtvrtfinále, však už dříve rozhodly špatné výsledky Dánska.

Svěřenci kouče Jakuba Petra i tak chtěli zvítězit. Ukázali to v první třetině, ve které byli lepší. Prosadit se mohli především Vrána a Černoch, ale ani jeden z nich těsně před Kahkonenem neuspěl.

Ve druhém dějství předvedli útočné choutky i Finové. Nejdříve v samostatném úniku zahrozil Kapanen, který ale se střelou neuspěl, načež se do šance prodral i Kalapudas. Ten už se nemýlil. Jeho rána z pravého kruhu prošla Vaněčkovi mezi betony.

Čechy však úspěch Finů nepoložil. Zhruba v polovině zápasu se zaskvěli Vrána a Smejkal. Prvně jmenovaný vyrovnal a Smejkal završil rychlý obrat. Ten trval pouhých 37 vteřin. Domácí hokejisté tak poprvé na turnaji prohrávali.

Petrovi svěřenci drželi vedení 2:1 až do 49. minuty. Pak vyrovnal Lammikko. Diváci v Lappeenratě nakonec sledovali mimořádně dramatickou koncovku. V 57. minutě poslal Čechy do vedení Karabáček, který využil chybné rozehrávku Finů, ale pouhých 72 vteřin před třetí sirénou srovnal na 3:3 Niku.

Když Češi v následném prodloužení nevyužili přesilovku, šlo se na nájezdy. V nich dominovali čeští hokejisté. Zatímco Vaněček neinkasoval ani jednou, Fina Kahkonena překonal Vrána i Pastrňák. Český tým tak zvítězil 4:3 a už vyhlíží úterní duel proti Švýcarsku, který začíná ve 14:00.

Finsko - Česko 3:4sn

Góly a nahrávky: 24. Kalapudas (Hopponen, Parikka), 49. Lammikko (Rantanen), 59. Niku (Kalapudas, Aho) - 32. Vrána (Kaše), 33. Smejkal (Chlapík, Veselý), 58. Karabáček, rozh. nájezd Vrána. Třetiny: 0:0, 1:2, 2:1 - 0:0.

Švýcaři měli s Dánskem problémy

Když Mieritz vyrovnal v 56. minutě duel se Švýcarskem na 2:2. zdálo se, že Dánové získají na mistrovství světa první body. Jenže Švýcaři se ještě zmohli na odpověď. Zhruba dvě minuty před koncem rozhodl Rod. Byl u toho i Fiala. Ten v utkání dohromady nastřádal tři body (1+2) a potvrdil roli jednoho z klíčových hráčů svého mužstva.

Švýcarsko – Dánsko 3:2

Góly a nahrávky: 22. Karrer (Fiala, Malgin), 35. Fiala (Siegenthaler, Karrer), 58. Rod (Fiala, Malgin) – 38. Olsen (Christensen), 56. Mieritz (Nielsen). Třetiny: 0:0, 2:1, 1:1.

Rusko potvrdilo roli favorita, porazilo Němce

Povinné vítězství zaznamenali ve skupině A hokejisté Ruska. Sborná si dokázala poradit s týmem Německa 5:2, i když se pořádně natrápila. Rusové šli sice rychle do vedení 2:0, ale jejich soupeř manko dohnal a vyrovnal. Ještě do přestávky však upravil na 3:2 pro Rusko Pilipenko a v poslední třetině dal gól na konečných 5:2 Svečnikov. Německo tak stále čeká na svůj první bodový zisk na turnaji.

Rusko – Německo 5:2

Góly a nahrávky: 9. Svečnikov (Kameněv, Ljamkin), 10. Protapovič (Nikolišin, Svečnikov), 16. Pilipenko (Ljamkin, Kameněv), 46. Nikolišin (Protapovič, Svečnikov), 49. Svečnikov (Nikolišin, Slepcov) – 14. Loibl, 15. Kammerer (Wissmann, Kircher). Třetiny: 2:0, 1:2, 2:0

Slováci uzavřeli skupinu vysokou porážkou se Švédy

Reprezentace Slovenska nedokázala navázat na předešlé výborné výkony na šampionátu a v pondělí ukončila své působení ve skupině A debaklem, když prohrála se Slováky 2:6. Švédové byli od samého začátku výsledkově napřed, když ve 26. minutě vedli 2:0. Jiskru naděje vykřesal pro Slovensko Jaroš, ale hokejisté Švédska si výhru pohlídali a v poklidu si došli ke třem bodům. Slováky tato prohra mrzet nemusí, na turnaji vybojovali čtyři body a jsou již jistými postupujícími do čtvrtfinále.

Švédsko – Slovesnko 6:2

Góly a nahrávky: 9. Forsling (Nylander, Kempe), 26. Nylander (Holmström), 29. Nylander (Kempe), 37. Holmström (Mattsson, Nylander), 42. Tornqvist (Andersson), 55. Nylander (Kempe, Holmström) – 27. Jaroš (Halama), 46. Milý. Třetiny: 1:0, 3:1, 2:1