28.04.2018 | Michal Toman

Česká osmnáctka si z MS v Rusku veze čtvrté místo

Poslední hrací den mistrovství světa do osmnácti let nabídl dva souboje. Od 12:40 se nejprve utkaly výběry Švédska a Česka a ve večerním finále na sebe narazily týmy Finska a USA. Češi na silné Švédy nestačili a po porážce 2:5 jedou z šampionátu bez medaile. Souboj o zlato nakonec v repríze loňského finále ovládli Finové, kteří vrátili Američanům rok starou porážku.

Švédsko - Česko

Boj o bronzové medaile začali lépe hokejisté Tří korunek. Ti vedli v deváté minutě už 2:0, když gólmana Dvořáka postupně překonali Bäck a Pašić. Češi se sice dokázali ve 14. minutě dostat na dostřel po Pláškově gólu v přesilové hře, jenže Švédové o dvě minuty později opět vedli o dvě branky. Početní výhodu využil Westfält.

O další snížení se postaral útočník Teplý, který si našel kotouč ve skrumáži před Lindbomem. Krátce po polovině základní hrací doby ovšem Švédové opět odskočili na rozdíl dvou gólů, když se v přesilovce trefil Johansson. Definitivní konec českým nadějím potom vyslovil švédský kapitán Ginning, jenž ve 46. minutě exkluzivní ranou vymetl levou šibenici. Švédové tedy vybojovali bronzové medaile, Češi skončili na turnaji čtvrtí.

USA - Finsko

Hřeb celého mistrovství začali lépe hokejisté Suomi. Finové Američany hned zkraje zápasu zatlačili a dočkali se vedoucí branky. V 10. minutě otevřel skóre Honka a o tři minuty později zvyšoval na 2:0 Kakko. Ještě do přestávky se však prosadil z levého kruhu Giles a Spojené státy tak po první třetině prohrávaly 1:2.

Krátce před polovinou základní hrací doby bylo vyrovnáno. Janicke si na hranici brankoviště našel odražený kotouč a zakončoval do odkryté sítě. Stav 2:2 vydržel přes přestávku a vypadalo to, že tuhý boj dospěje do prodloužení. Finové však rozhodli o své výhře už v 50. minutě. V oslabení ujeli do přečíslení, které zakončil do prázdné klece Nordgren. Finové tedy po roce vrátili Američanům rok starou finálovou porážku a berou z ruského šampionátu zlato.

Výsledky závěrečných dvou dní na MS U18 v Rusku (Čeljabinsk)

Sobota 28. dubna 2018 (semifinále)
Finsko vs Švédsko 2:0
USA vs Česko 4:1
Branka ČR: 31. Zábranský (Kvasnica, Jeník).

Neděle 29. dubna 2018 
Švédsko vs Česko 5:2 (o 3. místo)
Branky ČR: 14. Plášek ml. (Zábranský, Haš), 26. Teplý (Kropáček, Pytlík).
USA vs Finsko 2:3 (finále)