23.04.2014 | Jaroslav Svoboda

Česká osmnáctka se po osmi letech utká o medaili z MS, porazila Rusy!

Po osmi letech se český tým do osmnácti let utká o medaile na světovém šampionátu! Svěřenci Jakuba Petra dvakrát nad Rusy vedli již během normální hrací doby, pokaždé ale Sborná dokázala srovnat. Výborný výkon gólmana Vítka Vaněčka ale podpořil bojovný projev jeho spoluhráčů v poli, a hlavně pak dvougólový přínos nejlepšího střelce turnaje, útočníka Jakuba Vrány. Právě on v prodloužení dorazil za záda Maxima Treťjaka, vnuka slavného Vladislava, kotouč po střele Pyrochty a poslal české mladíky do semifinále. V něm narazí Češi na Kanadu, a to v sobotu 26. dubna od 18:00.

Na nějaké oťukávání tentokrát nebyl čas. Jak Rusové, tak Češi si v úvodu duelu střihli přesilovou hru, na obou stranách ale neúspěšně. První vážnější akci soupeře musel řešit v desáté minutě Vítek Vaněček, havlíčkobrodský brankář nyní působící v liberecké juniorce se během duelu rozchytal k výtečnému výkonu. I vnuk slavného Vladislava Maxim Treťjak často hasil požár, pravda do jasnějších pozic se dostávala Sborná. V 15. minutě mohl otevřít skóre z mezikruží Dervuk, Vaněček znovu zářil.

Když už se pomalu nachylovalo k úvodní siréně zápasu, tak se skóre přece jen měnilo. Ačkoliv dlouhé minuty byli aktivnější Rusové, udeřili jako první svěřenci Jakuba Petra. Miklišovo nahození v závěru 19. minuty Treťjak pouze vyrazil před sebe a Jakub Vrána se v těchto pozicích ve Finsku nemýlí - 1:0! Podobný gól přitom dostal již zmiňovaný Vladislav Treťjak ve slavném olympijském finále v Lake Placid 1980, také chvíli před koncem úvodní třetiny. Rusové ještě v poslední její minutě zatlačili na českou defenzívu, ale bez úspěchu.

Srovnáno mohlo být ve 23. minutě, ruský svěrák ale znovu sklapl na prázdno. Ve 29. minutě vychytal Vaněček jiného slavného potomka, syna Andreje Nikolišina Ivana, který v oslabení dvakrát zkoušel dostat kotouč do branky, ale český gólman podržel opět svůj tým. Rusko se přesto dočkalo, a to při vyloučení Pavla Zachy. Deset vteřin po udělení trestu zakončil rychlou souhru Igor Korškov. Český gólman ještě do konce třetiny stačil vychytat Degačjova i Kameněva, nerozhodný stav však vydržel do konce třetiny.

Do třetí části hry pak skvěle vstoupil český výběr a již ve druhé její minutě znovu vedl. O gól se postarali dva hokejisté z kádru týmů účastnících se letošní baráže o ELH, ránu olomouckého beka Rašnera doklepl do branky chomutovský forvard David Kaše. Ruská mašina pak postupem času nabírala na tempu a v 50. minutě byl stav opět nerozhodný, byť jej musel potvrdit i videorozhodčí. Zvýšeného pohybu v českém brankovišti využil Pilipenko.

Češi pak přežili krušné oslabení při Chlapíkově vyloučení, v 55. minutě měl obrovskou šanci rozhodnout Pastrňák, ale v brejku na Treťjaka nevyzrál. Rusové si svůj výpad nechali až do samého závěru třetiny, deset vteřin před vypršením času zachránil české naděje Vaněček při ráně Kraskovskije! Strhující drama gradovalo v prodloužení, zvlášť když v jeho úvodu měl ruský celek výhodu trestného střílení po faulu Pyrochty. Svečnikov však na Vaněčka nevyzrál a český brankář tak dal prostor svým spoluhráčům ukončit zápas a trefit postup.

Byl u toho znovu liberecký zadák Filip Pyrochta, jeho bombu opět Treťjak, stejně jako při předchozích dvou gólových situací, vyrazil před sebe a Jakub Vrána poslal českou osmnáctku po dlouhých osmi letech do bojů o medaile.

Česko – Rusko 3:2pp

Góly a nahrávky: 19. Vrána (Mikliš, Kaše), 42. Kaše (Rašner, Špaček), 66. Vrána (Pyrochta, Mašín) – 33. Korškov (Pilipenko, Kameněv), 50. Pilipenko (Svečnikov, Kameněv).
Třetiny: 1:0, 0:1, 1:1 – 1:0.

Odpor Slováků zlomilo USA již v první třetině

V prvním čtvrtfinále dne se střetlo USA se Slováky a již v úvodní třetině nakročilo výrazně do semifinále. Američané přehráli své soupeře ve všech směrech, Slováci se dokonce ani jednou v úvodní dvacetiminutovce nedostali ke střele na branku. Již po 54 vteřinách otevřel skóre Eichel, který paradoxně v předchozím zápase skóroval naopak až v samotném závěru, a který zároveň zapsal gólovou přihrávku u obou zbývajících tref úvodní třetiny. Ve čtvrté minutě na 2:0 zvyšoval MacLeod, účet úvodní třetiny podepsal Bjork. Slováci se do zápasu již nedostali, Ferleták sice snižoval ve 47. minutě na 1:4, ale další dva zásahy Američanů nedopustily žádných komplikací.

USA – Slovensko 6:1

Góly a nahrávky: 1. Eichel (Tuch), 4. MacLeod (Eichel), 18. Bjork (Eichel, Milano), 24. Matthews (Connor, Glover), 49. MacLeod (Tuch), 53. Stevens (Collins) – 47. Ferleták (Jaroš), 56. Halama (Hrušík, Ferleták).
Třetiny: 3:0, 1:0, 2:2.

Švédové zostudili Finy před jejich vlastním publikem desítkou

Přes 3000 fanoušků si našlo cestu na čtvrtfinálové severské derby s nadějí, že Finové zaskočí švédského favorita. V Lappenrantě však tři korunky nasázely Finům deset branek, zvláště druhá část hry pak byla pro hostitele hodně trpká. V ní totiž Finové, byť prohrávali po úvodní části hry již 0:3, svírali Švédy, jasně soupeře přehráli, ale jen herně a počtem střel, gólově vůbec. Naopak Švédsko dalšími dvěma góly odskočilo již do náskoku 5:0, v poslední části hry pak již zdecimovaným domácím mladíkům nasázela parta kolem hvězdného Williama Nylandera dalších pět zářezů a po výhře 10:0 Švédové postoupili do semifinále. Nylander si z utkání odnesl čtyři kanadské body a syn slavného Michaela si upevnil vedení v bodování celého turnaje.

Švédsko – Finsko 10:0

Góly a nahrávky: 1. Nylander (Holmström), 8. Rosdahl (Tornqvist, Forsbacka Karlsson), 11. Lagesson (Ehn, Elgelstal), 21. Lagesson, 23. Pettersson (Ehn, Ottosson), 42. Andersson (Tornqvist), 46. Elgestal, 46. Nylander, 53. Holmström (Lindblom, Nylander), 55. Holmström (Nylander, Ollas Mattsson).
Třetiny: 3:0, 2:0, 5:0.

Kanada vydřela se Švýcary postup až půl minuty před koncem zápasu

S vizitkou jednoznačného favorita vstupovali hokejisté země javorového listu do duelu se švýcarskými mladíky, nicméně duel se změnil v nervy drásající boj, který nakonec rozhodl gól půl minuty před jeho koncem. Švýcaři se soupeře nezalekli a v 8. minutě je poslal do vedení Diem, v přesilovce však soupeř srovnal. Když ve 32. minutě poslal Kanadu do vedení John Quenneville, čekal se nástup favorita. Jenže nepřišel, naopak, Švýcaři v 56. minutě srovnali gólem „Čechošvýcara“ Kevina Fialy. Osud zápasu ale outsiderovi nepřál. Kanaďané si klíčový gól schovali na čas 59:30, to další hráč s českým příjmením, Travis Konecny, poslal Kanadu mezi poslední čtyři týmy turnaje.

Kanada – Švýcarsko 3:2

Góly a nahrávky: 18. Virtanen (Sanheim, McCann), 32. Quenneville (Hawryluk, Gropp), 60. Konecny (Sanheim) – 8. Diem (Frick, Riat), 56. Fiala (Malgin, Karrer).
Třetiny: 1:1, 1:0, 1:1.

První krok za záchranu učinili mladí Němci

Na dva vítězné zápasy se spolu střetnou v boji o záchranu Němci s Dány, v prvním zápase uspělo Německo. Dánové přitom vedli 1:0, jenže jen 17 vteřin, poté bleskově srovnal Kolb. I na druhý dánský gól pak Německo našlo odpověď, byť „až“ po šesti minutách hry. Na Jensenovu trefu reagoval srovnáním Eder. Ve třetí třetině pak Dánové neskórovali, a když v 52. minutě dostal kotouč do branky soupeře Loibl, tak Německo zvítězilo v prvním utkání série 3:2.

Německo – Dánsko 3:2

Góly a nahrávky: 13. Kolb (Eder, Kircher), 38. Eder (Kolb, Kircher), 52. Loibl (Wiederer, Quaas) – 13. Eskildsen (Christensen, Morten Jensen), 32. Markus Jensen (Olsen, Grandal).
Třetiny: 1:1, 1:1, 1:0.

Program semifinále

Pátek 26. dubna
14:00 USA – Švédsko
18:00 Kanada – Česko