11.08.2017 | ČSLH

Česká osmnáctka přehrála Rusy a čeká ji sobotní finále s Kanadou

Česká reprezentace do 18 let je opět po roce ve finále Memoriálu Ivana Hlinky, kde vyzve výběr Kanady! Svěřenci kouče Davida Bruka otočili utkání s Ruskem a po velkém boji ho dotáhli do vítězného konce s těsným výsledkem 2:1. O branky českého týmu se postarali Jan Jeník s Jakubem Laukem.
Ruský tým se velice rychle na břeclavském ledě aklimatizoval. Přestože si v úplném začátku vytvořili větší nápor Češi, už v šesté minutě lovil gólman Dostál puk ze sítě. Danila Ďaděňkin si v mezikruží přehodil kotouč na bekhendovou stranu a takřka okamžitě zamířil do volného prostoru, kde strážce klece na puk nedosáhl.

Češi se z inkasovaného gólu rychle oklepali a svou bojovnost proměnil ve vyrovnávací branku o šest minut později Jan Jeník, který zaznamenal už 6. branku v turnaji.

Touha po gólů se držela domácího výběru dál. Tři minuty po začátku druhé části se Jakub Lauko prodral podél mantinelu a z ostrého úhlu našel skulinu pod betonem gólmana Ruska. Kromě mužstva nakopla vedoucí branka i početné hlediště fanoušků. Ve druhé třetiny začaly stoupat i emoce na ledě, a sudí museli zasahovat v několika potyčkách. Týmy zvyšovaly tvrdost hry a hrály na hranici pravidel. Po jednom ze soubojů zůstal několik minut ležet na ledě Gajarský, který byl následně za asistence lékaře odveden na střídačku.

Závěrečná část se díky poměrně častým vyloučením na obou stranách rozkouskovala. Z přesilovek byli celou dobu nebezpečnější Rusové. Nejvíce asi zatrnulo necelým třem tisicovkám divákům při střele Žuravljova z mezikruží. Výtečný Dostál ale podržel lapačkou celý svůj tým a stav se neměnil.

Snaha Sborné pokračovala až do posledních vteřin, kdy soustavně obléhala bránu Dostála. Česko ale hektickým výkonem ubránilo výsledek 2:1 a může se těšit na sobotní finále před skvělým a početným domácím publikem.

Ohlasy trenérů

Aleksandr Zybin (Rusko): Dostali jsme se do vedení a potom myslím, že byly chvíle, kdy jsme měli mít přesilovku a místo toho jsme byli vyloučeni. Češi měli jednoho lepšího hráče a ostatní hráli pozičně. Posílali puk do středního pásma a my jsme toho nedokázali využít.

David Bruk (Česko): Zatím nemůžu kluky předčasně moc chválit, ale bylo to prostě dobrý. Hráli jsme dobře takticky, neuvěřitelně jsme bojovali a střídačka žila. Byli koncentrovaní a toužili dnešní zápas vyhrát – odměna se dostavila. Chtěli jsme mít hru před sebou a rozehrát zápas klidně, aby nedošlo k velké přestřelce. Plán byl hrát organizovaně střední pásmo a povedlo se. Brankář, stejně jako celý tým, podal vynikající výkon. Ruský gól naštěstí padl brzo, takže nebyl důvod k panice, s týmem to neotřáslo. Závěr byl hektický, ale to k tomu patří.

Semifinále Memoriálu Ivana Hlinky 2017

Rusko vs Česko 1:2 (1:1, 0:1, 0:0)
Branky a asistence:
7. Ďaděňkin (Cybin) – 13. Jeník (Zábranský), 23. Lauko
Střely: 23:30 (9:8, 6:16, 8:6).
Vyloučení: 10:6, navíc Guskov (RUS) 10 min - hrubost. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0.
Rozhodčí: Hradil, Šír – Gebauer, Lederer. Diváků: 2895.

Rusko: Miftachov (Rybalkin) – Žuravljov, Ochoťuk (C), Solopanov, Malyšev (A), Žiljakov, Babincev, Kaliničenko, Pribylskij – Rotenberg (A), Guskov, Zavgorodnij – Rtiščev, Ischakov, Sokolov – Biljalov, Žabrejev, Cybin – Ďaděňkin, Šabanov
Česko: Dostál (Dvořák) – Zábranský (C), Dluhoš, Klejna, Seemann, Malík, Adámek, Kowalczyk – Blümel, Pekař, Lauko (A) – Plášek, Střondala, Jeník – Kvasnica, Čajka (A), Gajarský – Sedlák, Arnošt, Matiášek – Pavel

Švédsko vs Kanada 1:4 (0:0, 1:1, 0:3)
Branky a asistence:
40. Gustafsson (Ginning, Johansson) - 36. Thomas (Addison, Merkley), 49. Noel (McBain, McIsaac), 58. Groulx (Veleno, Smith), 60. Dudas (Groulx).
Střely: 25:26 (7:6, 8:11, 10:9).
Vyloučení: 6:9. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0.
Rozhodčí: Jonák, Fridrich - Výleta, Šefčík. Diváků: 550.

Švédsko: Lindbom (Hellsten) – Andersson, Boqvist, Fransson, Ginning, Granberg, Johansson, Sandin (C) – Bäck, Berggren, Eriksson – Fagemo, Finn Olsson, Gustafsson – Hållander, Jakobsson, Lilja – Nässén, Olofsson (A), Wernblom (A) – Westfält.
Kanada: Rodrigue (Gravel) – Addison, Bahl, Dobson, McIsaac, Merkley, Smith (A), Woo (A) – Shepard, Burzan, Dellandrea – Dudas, Foote, Fortier – Groulx, Hayton, MacDonald – McBain, Noel, Thomas – Veleno (C).

Sobotní program:
17:00 Švédsko - Rusko (o 3. místo, Bratislava)
17:00 Kanada - Česko (finále, Břeclav)
Galerie