20.04.2017 | Martina Sikorová

Česká osmnáctka na šampionátu končí, dál jdou Finsko, Rusko, Švédsko a USA

Proti Finům prohrávali čeští mladíci už o čtyři góly, zápas ale nevzdali a dotáhli jej až do prodloužení. V nastaveném čase se z rozhodující trefy radovalo Suomi a cesta národního týmu šampionátem je tedy u konce. V dalších čtvrtfinálových bitvách Švédsko smetlo Kanadu, Rusko udolalo Slovensko v prodloužení a v semifinále nebudou chybět ani Američani. (Foto: Juniorský hokej)

Čtvrtfinále

Gólový účet čtvrtfinále otevřeli už ve třetí minutě Finové, když se ranou od modré prosadil Miro Heiskanen. Česká družina ale rychle vyrovnala po trefě Dalimila Mikysky a poté začala Suomi přehrávat, po šťastné brance Linuse Nymana se však na koně dostali Finové. Ranou z první poslal Finsko do dvougólového vedení obránce Urho Vaakanainen, vzápětí upravil na 4:1 střelou z mezikruží Aarne Talvitie a místo Škarka šel do branky Jiří Patera. V pětadvacáté minutě prohrávali Češi už o čtyři góly po pěkné akci Aarneho Talvitieho, zápas ale nezabalili. Z dorážky snížil Filip Chytil, následně se z prostoru před brankou prosadil Marek Škvrně a v posledních sekundách využil početní výhodu přesnou střelou Ondřej Machala. Před poslední částí tak reprezentanti se lvem na prsou ztráceli jediný gól. Obrovská euforie vypukla na české střídačce v osmapadesáté minutě, když do odkryté klece dopravil puk Filip Zadina a zařídil vyrovnání. V nastaveném čase si oba týmy vypracovaly několik slušných šancí, rozhodnutí ale přišlo až v poslední minutě. Z dorážky se prosadil Santeri Virtanen a cesta národního týmu tedy skončila ve čtvrtfinále.

Finsko – Česko 6:5pp (4:1, 1:3, 0:1 - 1:0)
Branky: 3. Heiskanen, 15. Nyman, 19. Vaakanainen, 20. Talvitie, 26. Talvitie, 70. Virtanen – 8. Mikyska, 28. Chytil, 32. Škvrně, 39. Machala, 58. Zadina.

Ve Spišské Nové Vsi se na první čtvrtfinálový gól čekalo až do dvacáté minuty. Po individuální chybě Kanady dostal puk do sítě Fabian Zetterlund a Švédsko šlo do vedení. Kanada ovšem dokázala krátce po příchodu ze šaten srovnat, když se z nulového úhlu trefil Matthew Strome. Tre Kronor znovu přidalo na obrátkách a záhy mělo svůj náskok zpět. Po parádní akci zakončil do prázdné klece Oskar Bäck a vzápětí se z dorážky prosadil Jacob Olofsson. Javorové listy ale bleskově snížily, když střelou přes obránce zamířil přesně Mackenzie Entwistle. Jen pár sekund před druhou sirénou ovšem zvýšil na 4:2 dorážející Rickard Hugg a položil základ pro švédský postup. V závěrečné třetině se z individuální akce nejprve prosadil Jacob Olofsson a střelou pod vyrážečku poslal Tre Kronor už do čtyřgólového trháku obránce Erik Brännström . Naději pro Kanadu ještě vykřesal dorážející Maxime Comtois, gólem do prázdné klece ale definitivně rozhodl Isac Lundeström a do semifinále tedy postoupilo Švédsko.

Kanada – Švédsko 3:7 (0:1, 2:3, 1:3)
Branky: 22. Strome, 35. Entwistle, 55. Comtois – 20. Zetterlund, 31. Bäck, 34. Olofsson, 40. Hugg, 45. Olofsson, 49. Brännström, 58. Lundeström.

Večerní bitva v Popradu začala lépe pro ruské mladíky. Po pěkné individuální akci Svečnikova se k dorážce dostal Ivan Čechovič a sborná šla do vedení. V jednatřicáté minutě se z branky radovali také slovenští mladíci a jejich fanoušci, když se střelou z mezikruží trefil přesně Adam Ružička. Jen o chvíli později šlo Slovensko do vedení, když se po přihrávce Lišky trefil Miloš Fafrák. Krátce po příchodu na led bylo ale srovnáno. Přesnou ranou z pravé strany napálil puk do sítě Ivan Čechovič a duel šel do prodloužení. A také tady rozhodoval až samotný závěr nastaveného času. Kirill Slepec se prosadil střelou k tyči a poslal do semifinále ruský výběr.

Rusko – Slovensko 3:2pp (1:0, 0:2, 1:0 - 1:0)
Branky: 6. Čechovič, 42. Čechovič, 69. Slepec – 31. Ružička, 35. Fafrák.

Lepší vstup do zápasu si snad ani zámořští mladíci nemohli přát. Už po jednapadesáti sekundách našel mezírku mezi betony švýcarského gólmana Michael Pastujov a USA šlo do vedení. Švýcarsko ale dokázalo svého soupeře překvapit a po gólu Nica Hischiera bylo srovnáno. A to nebylo ze strany reprezentantů země helvetského kříže vše. V jednatřicáté minutě už totiž Švýcaři vedli po dorážce Nicolase Müllera. Američani ale žádnou senzaci nepřipustili. O chvíli později srovnal přesnou střelou David Farrance a v samém závěru utkání rozhodli o postupu zámořského výběru Josh Norris a Jacob Tortora. V semifinále tak nebude chybět ani nejlepší tým skupiny B.

USA – Švýcarsko 4:2 (1:0, 1:2, 2:0)
Branky: 1. Pastujov, 35. Farrance, 57. Norris, 58. Tortora – 24. Hischier, 31. Müller.

O udržení

Bitvu o záchranu začalo lépe Bělorusko, na první gól se ovšem ve Spišské Nové Vsi čekalo až do závěru druhé části, kdy se z dorážky prosadil Igor Martynov. Při lotyšské hře bez brankáře navíc trefil prázdnou klec Vladislav Jerjomenko a první bod v sérii hrané na dva vítězné zápasy tedy patří mladým Bělorusům.

Bělorusko – Lotyšsko 2:0 (0:0, 1:0, 1:0)
Branky: 39. Martynov, 60. Jerjomenko.
Galerie